Ülkelerin oyun kurma gücü ekonomik ve silahl gücünün yan sra; kendi içinde özgürlükleri ve refah ne kadar yaygnlatrdklaryla da ölçülür. 1989'da Sovyetler Birlii'nin çözülmesinden sonra dünya üzerinde oyun kurucu ülke olarak sadece ABD kald. Böylece dünya her alanda ABD'yi örnek almaya balad. ABD'nin ardndan demokrasi standartlar itibaryla dünyay en çok etkileyen dier bir güç de AB olmutur.
Demografik ve ekonomik güçleri ne olursa olsun Rusya ve Çin sosyalizmi terk ettikten sonra arzu edilen anlamda etkileme gücüne sahip olamadlar. Son yllarda Rusya'nn alternatif olma çalmalar içine girdiini görüyoruz. Özellikle slam dünyasndaki Bat algsndan yararlanmak istiyorlar.
Rusya, Suriye krizinde Çin ve ran'la birlikte hareket ederek Orta Dou'da önemli bir üstünlük elde etti. Bu bize gösteriyor ki Rusya kâmil anlamda oyun kurucu olamasa bile en azndan dengeleyici ve engelleyici rolü büyük.
Çin ise batyla sadece ekonomik alanda bir rekabet içinde bulunuyor. Çin'in endüstriyel geliimi, hammadde ihtiyac ve da açlm küresel rekabeti ortaya çkartmtr. Bu durum en fazla yeralt kaynaklarna sahip ülkelerin iine yaryor. Gelimi batl ülkeler Afrika'daki yeralt zenginliklerini sömürge dönemi mantyla belee yakn bir bedelle elde etmekteydi. Bugün özellikle Afrika'da kran krana bir rekabet var. Yllar önce Japon ekonomisinin gelimesi bu tür bir rekabet ortam oluturmamt.
lginç olan ise Afrikallar bu rekabette elde ettiklerini Batda harcamaktadrlar. Bir baka açdan bakldnda Çin dolayl yoldan Bat ekonomilerine destek vermektedir.
Rusya ve Çin komünist dönemde siyasi ve ekonomik olarak oyun kurucu ülke statüsünde dünyaya alternatif sunabilmekteydiler. Bugün her iki ülke de siyasi ve ekonomik olarak bat izlenimcisidirler. Dünyada tröstlemi birçok irket, bata Çin olmak üzere 3. dünya ülkelerinde ucuz maliyetli ürün elde etmek ve rakip irketlerle rekabet edebilmek için yatrmlar yapmaktadrlar. Bu durum Çin dahil ilgili ülkeleri baml klmaktadr.
Bu da gösteriyor ki; Rusya ve Çin demokratik standartlarn evrensel düzeye ulatrmadklar ve devlet zenginliini yani refah yaygnlatrmadklar sürece oyun kurucu ülke olamayacaklar.
Türkiye gibi bölgesel aktörlerin örneklii endüstriyel üretim biçimlerinden çok sosyal alandaki uygulamalar önemlilik arz etmektedir. Ayn medeniyet kodlarna sahip ülkeler birbirlerinin etnik, dini, bireysel hak ve özgürlükler alanndaki gelimelerini dikkate almaktadrlar.
Hükümetin AB üyelii için gösterdii cabaya ve son açklad demokrasi paketine bir de bu açdan bakmak gerekir.
AK Parti iktidaryla birlikte Türkiye, slam dünyasnda yeni bir rol modellik üstlenmiti. Kendi medeniyet tasavvuruyla bark bir siyasi parti, halkn özgür iradesiyle seçilerek iktidar olabiliyor. Özgür iradeyle seçmek ve sandktan çkan iradeye tabi olmak; en etkileyici yan buydu Türkiye'nin. slam dünyasndaki birçok ülke bugüne kadar bunu baarabilmi deil.
Türkiye örnekliinin yan sra 'birey hak ve özgürlükleri ile din ve vicdan hürriyeti' alannda birçok eksiklikleri bulunmaktayd. Hükümet demokratikleme paketiyle eksikliklerin giderilmesi yönünde önemli bir adm atlm oldu. Böylece Türkiye içte normalleme sürecine girmeye balad.
Hükümet demokratikleme paketiyle önemli bir adm atmtr. imdi de gereken yasaksz örnek bir 'sivil anayasann' yaplmasdr.
Kendi medeniyet tecrübelerinden yola çkarak hak ve özgürlükler anlamnda evrensel standartlara ulam toplumsal uzlamasn salam bir Türkiye; bölgesinde gerçek anlamda rol modelliiyle 'oyun kurucu' ülke statüsüne eriecektir.
AK Parti ve hükümet reformlara devam ettii müddetçe Türkiye yerelden bölgesele ve küresele bir etkileme gücüne sahip olacaktr.
Türkiye'nin tarihi birikimi ve etkileme gücü; bugün 'oyun kurucu ülke' olarak kabul edilenlerin bile hayal edemeyecekleri kadar büyüktür.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/her-gelisme-yerelden-bolgesele-ve-evrensele-ulastirir/39891
|