Gazeteleri incelerken bir köe yazarmzn heyecanland yazy okudum. Son Davos ekonomik forumunda Washington Post gazetesinin verdii yemekte srail Cumhurbakan imon Peres ve Filistin'in atanm Babakan Selam Fayyad yan yana oturuyorlarm.

Peres, konumasnda 'Biz artk nefret söyleminden yorulduk' diyormu. Fayyad ise 'Bakn ikimiz ayn masada oturuyoruz' karln vermi. Bunu mühim bir olay olarak takdim ediyor ve Davos'un hala ilevselliini koruduuna örnek olarak gösteriyordu.

Davos'a gerek yok, Bat eria'da srail Devleti'nin yetkilileriyle görüen o kadar çok siyasi var ki saymakla bitmez. Bata Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas.

Benim burada takldm asl nokta ise Peres'in, konumasnda söyledii 'Biz artk nefret söyleminden yorulduk' sözüydü. Burada Peres dünya üzerinde Siyonist srail igaline kar yükselen tepkiyi mi kastediyordu yoksa srail siyasilerinin söylemini mi?

srail'in düman olarak gördüü ve Kasm 2012'deki Bulut Sütunu operasyonunda ölüm listesine ald Hamas Hareketinin iki liderin söylemine bakalm.

Filistin seçilmi Hamas hükümetinin Babakan smail Haniye ve siyasi büro efi Halid Meal Hamas'n 25. kurulu yldönümünde Gazze meydannda toplanan yüzbinlerce insana: 'Biz Yahudilere kar deiliz, bizler topraklarmz igal eden Siyonist srail Devleti'ne karyz.' diye hitap ettiler.

Bu söylemde nefret yok, hak talebi var. Peres'in muhatab Filistinliler deil, Siyonist srailli siyasiler olmaldr.

Ayrca srail'in Filistin'in Bat eria'da ki topraklarnda son uygulamalarna bakalm.

Filistin'in BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanmasnn ardndan srail Bat eria'daki E1 bölgesine 3 bin yeni konut ina edeceini açklamt.

E-1 bölgesinde srail'in oluturaca yerleim birimleri, Bat eria'y kuzey-güney olarak ikiye bölecek ve Kudüs'ten koparacak.

Açklamadan 6 hafta sonra 200 Filistinli bölgeye çadrlarn kurup yerleti. Bölgeye yerleen Filistinliler yeni çadr köylerinin Lübnanl yazar Elias Khoury'in Filistinlilerin topraklarna duyduu ak anlatt kitabnn ad olan 'Günein Kaps' (Bab el-ems) ismini verdiler.

Geçen hafta Gazze'de olduumuz sralarda (seçim öncesi) srail askerleri protestocular 'araziye tecavüz ettikleri' gerekçesiyle terk etmeye çard.

Filistinliler tahliyenin durdurulmas için srail Yüksek Mahkemesi'ne bavurdular. Mahkemenin kendilerine alt gün içinde cevap vereceini bildirdiler. Filistinli direniçiler 'Vatanlarna ait topraklarn neresinde isterlerse kalabileceklerini' vurguladlar. Babakan Haniye de yerleimcilere çadrlarn yerine kalc köy kurmalar çarsnda bulundu ve direnilerini desteklediklerini bildirdi.

Mahkeme kararn beklemeden Babakan Benjamin Netanyahu'nun talimatyla srail askerleri Bab el ems'e müdahale ederek yerleimcileri gözaltna ald.

Nefret söyleminden yorulanlar bu tür davranmazlar. Filistin topraklarnda srail müdahalesi seçim yatrm olmutur.

Sal günü srail'de seçimler yapld. ktidar partisi Likud, müttefiki Yisrael Beyteinu (Evimiz srail) partisi oy ve milletvekili kaybetmesine ramen seçimden birinci çktlar. Seçimin sürprizini ise yeni bir siyasetçi olan Yair Lapid'in partisi Ye Atid (Bir Gelecek Var) yapt. Parlamentonun ikinci büyük partisi oldu. srail siyasetinde yllarca devam eden Likud-çi Partisi rekabeti böylece sona ermi oldu. çi Partisi üçüncü srada seçimi bitirdi.

Seçim sonuçlarnn srail'de siyasetin ksmen merkeze ya da göreli olarak sola kayd eklinde yorumlanmakta.

2009'da 65'e 55 olan sa-merkez/sol dengesi yerini 60-60'a brakmtr. Yani sandalye says baznda bir hesaplama yapldnda sac partiler ile sol ve merkezdeki partiler arasnda saysal bir denge olutuu görülmektedir.

srail'in geleceini kurulacak hükümet ve izleyecei siyaset belirleyecek.

Seçim sonrasnda Likud Partisi lideri ve Babakan Netanyahu'nun yapt açklamalara bakldnda: 'srail siyasetinde bir deiimin yaanmayaca ve ran'n nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için saldr dâhil her türlü giriimde bulunaca' görülüyor.

Netanyahu yeni hükümette babakanlk koltuunu koruyacak olmasna ramen hareket alan çok daha dar olacaktr.

Gazzeliler seçim sonuçlarnn ksa vadede srail siyasetin etkilemeyecei, ama uzun vadede srail'in bugünkü siyasetini sürdüremeyecei görüündeler.

Ayrca srail'in, Filistinlilerin taleplerini göz ard eden ve yeni yerleim alanlar kurarak igalciliini yaygnlatran siyasetine devam edemeyeceini düünüyorlar.

Kasm 2012'de ki 'Siccil operasyonunun ' Filistin ve srail siyasetinde önemli deiiklikleri beraberinde getirmesi kaçnlmazdr.

Filistinli gruplar yeni birlik çalmalarn sonlandrdklarnda seçimlere gidecekler.

'Siccil Operasyonundan' sonra Filistinlilerin tarih sahnesine çklar önlenemez artk.

Asya Pasifik'ten Bat Afrika kylarna kadar olan corafya içinde her gün yeni gelimeler yaanyor.