Seim ve Sonras

 Yeni Ada Gazetesinden:

Ülkemiz, önemli bir snav daha baar ve büyük bir olgunlukla atlatt. 22 Temmuzda yaplan genel seçimleri, gazeteler halkn siyasete sahip çkmasndan balayan ve Anadolu ihtilaline kadar uzanan manetlerle okuyucularna ilettiler.

Gerçekte baktmzda 22 Temmuz seçimleri bir demokrasi snavyd. Bu snavda AK Parti % 46.6 lk bir oranla tek bana iktidar olma ve ülkede her iki kiiden birinin oyunu alma baarsn gösterdi. Toplum mühendislerinin tasavvurlar gerçeklemedi. Ayrca seçimde dier büyük baary gösteren ikinci parti MHP oldu. Nitekim parlamentoda ald oylarla ikinci parti konumunu koruyan bir partinin genelbakan  yardmclarndan biri, sandklar açld gece, sonuçlar gördüünde “Bu sonuçlar akllara ziyan. Bu milleti anlamak mümkün deil” diyerek görülerini dile getirdi. Bu, bize CHP’nin parlamento d birçok çözüm yolu denemesine ramen arzu edilen baary gösteremediini gösteriyor. (Demokrat Parti, Genç Parti ve Saadet Partisini bugünkü analizin dnda tutuyorum). Büyük dedem Mahmud usta herzaman öyle dermi “Bu milletin irfanndan korkmak lazm”. Baar, toplum mühendisliine soyunanlarn deil; baar millete güvenenlerin olmutur.

Seçim baars yalnzca halkn desteiyle gerçeklemiyor. Halkn huzuruna bir de parti çkarmalsnz. Liderlii, adaylar, tekilat ve üyeleriyle bir parti.

üphesiz,  tarihi süreci eskilere dayanmamasna ve 6 yllk bir geçmii olmasna ramen ki; bu zamana iki genel seçim, bir yerel seçim ve 5 yla yakn iktidar etme baars gösteren AK Parti;  Liderlii, adaylar, tekilat ve üyeleriyle bir partiydi. Buna en yakn olan dier parti de MHP’ydi. Dolaysyla baar sralamasnda iki partiyi baarl bulduumu söyleyebilirim. Sakarya’da da seçim sonuçlar böyle tezahür etmi oldu. 5 milletvekilini AK Parti ve 1 milletvekilini de MHP çkartm oldu. ehrin 23. dönemdeki temsiliyeti böyle olutu. Bugünkü anlay devam ederse CHP’nin Sakarya’dan milletvekili çkarma ve iktidar olma ans bulunmamaktadr.

urasn da unutmamak gerekir ki CHP ve parlamento d organizasyonlarn cumhurbakanl seçimlerini engellemeleri ve 58 ve 59. hükümetlerin baars da seçimi kazanmada önemli etken olmutur. Ksaca AK Parti, tekilatlarnn iyi organize olmas ve baarl çalmalaryla gelecek yllarda da iktidar kimseye kaptrmayacak gibi gözüküyor.

Bu dönem hükümet tam bir seferberlik uygulayacak ve güvenlikten istihdama kadar her alandaki sorunlar çözecektir. Sayn Babakan Recep Tayyip Erdoan’n kararll ve de acelecilii bundan kaynaklanmaktadr. 60. Hükümeti geçen Perembe günü (16 Austos) sayn Sezer’e sunmasnn gerekçesi buydu. Kabinede büyük deiiklik olacaa benziyor.

Bu satrlar okuduunuzda 11. Cumhurbakanl seçimi balam olacak. AK Parti Kayseri milletvekili sayn Abdullah Gül ülkemizin 11. Cumhurbakan olacak. lk turda seçimi kazanacan sanyorum. Olmazsa 3.turda seçimi kazanm olur. Sayn Gül, gerçek bir Sakaryal’dr ve Sakarya’ya kar muhabbeti büyüktür öyle deil mi aban Amca (Üstüner).

MHP, DTP ve BBP’nin parlamentoyu demokrasi sorunlarnn çözüm yeri olarak görmesi övgüye deerdir.

22 Temmuz seçimleri bir anlamda 1989’da bütün dünyay etkileyen sosyo-liberal demokratik deiim dalgasnn 18 yl gecikmeyle  Türkiye’yi etkisi altna almasdr Sayn Onur Öymen.

 

Dier Haberler
nsan, Sanat ve Fotoraf Konferans -
Fotoraf Sergisi -
Srplar Sakarya'y bombalarsa! -
Sonsuzluk ekimleri-Mehmet efik -
Kresel Isnma zerine Kresel Konferans -
Seim ve Sonras -
suleymangunduz.org    |    kafkasislamordusu.org [Tasar쯡>] & [Kodlama]