Nisan aynn ilk haftas, bana göre gurbette ki özellikle Avrupa'da yaayan dostlarmzn ertelenmi nevruzu olsa gerek.
Nevruz, ülkemizde her yl 21 Mart'ta kutlanyor. Dünyann bir çok ülkesinde ubat ayndan Nisan ayna kadar bir zaman dilimi içinde farkl tarzlarda ve adlarda kutlanyor. Olay sadece ülkemize has bir durum deildir. Farsça bir kelime olan Nevruz veya Newroz, gün /yeni gün anlamna gelir.
Bu günde geleneksel kutlama yöntemleri uygulanr. Kadnlar rengarenk elbiseler giyerler ve balarna pullarla süslenmi ltl örtüler örterler. Ateler yaklr, halaylar çekilir ve atein üstünden atlanr. Nevruz, topran uyand andr. Adeta ölümden sonra diriliin yeryüzü gösterisidir.
Gelecee yönelik dileklerinizi yüreinize yükler, atete kalmak veya atei geçmek için atlarsnz. Geçtiinizde içinizde dileinizin yerine gelecei umudu oluur. Yaamn yeryüzünde "an" içindeki ifadesi bu olsa gerek. Atele snanmak.
nsann yeryüzü serüvenindeki dilei, var edenin rzasna ulamak ve mükâfatn görmektir. Nevruz yani yeni gün, hikmetin diliyle klçtan keskin ve kldan ince srat köprüsünden atee dümeden geçtiiniz ann ifadesidir. Sadrettin Konevi; (KS.) "nsan, görünen âlem ile görünmeyen âlem arasnda bir geçittir" der.
Bize, insanolunun dünyada var oluuna ve ötesine ait felsefenin özetini sunar.
Kelime anlam gün veya yeni gün olsa ve baharn gelii olarak bilinse de; yeniden diriliin ritüelidir. Yeryüzünün her köesinde farkl tarzda ve ad da dahi olsa yeniden diriliin törenleri yaplr.
Bu hafta bat geleneine göre "Paskalya bayram" veya "tavan bayram" olarak kutlanr. Paskalya atei ve paskalya mumu yaklr. Bu paskalya bayramnn özelliklerindendir.
Kökleri paganizme dayansa da Hristiyan inancna göre bunlar ölümü yenen ve yeniden dirilen sa'y sembolize ederler.
Türkiye'nin farkl corafyalarndan geçim derdiyle yollara dümü binlerce gurbetçi, Paskalya bayramn buluma an olarak deerlendirmektedirler.
Farkl ehirlerde ve farkl ülkelerde yaayan hemeriler bir araya gelmekte, hasret gidermekte, dayanmalarn güçlendirmekte, ailelerine yeni katlm bireyleri birbirleriyle tantrmakta ve geleneklerini yeni nesle aktarmak için etkinlikler düzenlemektedirler.
Böylece farkl kültür ve inanca sahip toplumlarda asimile olmadan yaamann dinamiklerini oluturuyorlar. Bu önemli bir sosyolojik olaydr.
Cumhuriyet döneminde Almanya'ya göçün 50.yl ülkemizde de büyük etkinliklerle anld. Gurbetçi denildiinde aklmza daha çok "Almanc" olarak adlandrdmz insanlar gelir.
Türkiye'nin birçok bölgesinden olduu gibi Holo'dan da 1961'den itibaren Avrupa'nn muhtelif ülkelerine gurbete çkm çok sayda insan bulunmaktadr.
Holo bölgesi, Trabzon Çaykara/Dernekpazar ilçesinin 7 köyünden olumakta. Bunlar, Çalanlar, Çayrba, Günebakan, Taçlar, Tüfekçiler, Ormanck ve Yenice köyleridir.
Avrupa Holo Birlii'nin temelleri, 2000'de Almanya'da bir cenaze merasiminde ortaya atld. Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve sviçre'den cenaze için bir araya gelen gurbetçiler; AB'nin büyüme stratejileri içinde kaybolmadan, kimliini koruyarak bir arada olmann kaçnlmaz olduu düüncesinden yola çktlar.
Avrupa Holo Birlii toplants, 365 günde 3 gün el ele sloganyla balyor. O günün artlarnda mütevaz düüncelerle balam olan buluma, bugün ise, 12. yln doldurup, geleneksel bir yap ve kurumsal bir organizasyona dönütü.
Doduum, büyüdüüm, akraba olduum ve hatra oluturduum corafyann insanlaryla, her yl "Avrupa Holo Birlii Aile Toplants" ad altnda buluuyoruz. Bu bulumaya Türkiye'den ayn bölgede domu aydn, siyasetçi, sanatç, i adam ve bürokratlar davet ediliyor. Davetliler bir yandan doup büyüdükleri insanlarla hasret gideriyor, hasbihal ediyor ve dier yandan tecrübelerini paylayorlar.
Emek verenlerin tümünü kutlamak gerekir. Onlar, Türkiye'den Avrupa'ya göç etmi insanlara örnek oluturacak bir bulumaya imza atyorlar.
Bu tür toplantlar aclar, hüzünleri ve sevinçleri paylamann yan sra bir gelenein korunmas ve aktarlmasn da vesile olmaktadr.
Bugün Avrupa'da bir Türk varlndan bahsedebiliyorsak bunun temelini bu tür küçük ölçekte mahalli aidiyet üzere kurulmu yaplar oluturmakta.
Ayrca, bir hemeri organizasyonu olarak görülse de, bir milletin farkl kültür ve medeniyetler içinde deimeden birlikte yaayabilmenin örneini de sunmaktadr.