Muhafazakâr kesimde hüzünle kark bir duygu var.
ntikam sözünü neredeyse hiç kimse diline almamaya çalyor. Herkes yargnn adil bir ekilde olumasn talep ediyor. Ama bir pimanlk da görmek istiyorlar.
in ilginç yan ise, 28 ubat'n kalemorlar ve kurgu haber hazrlayclar özellikle "Doan Medya" grubunda yer almalar ve o gün yaplanlar için "baka yapacak bir eyimiz yoktu" gibi mazeret üretmeye çalmalar.
Hatta baz köe yazarlar konuyu biraz daha ileri götürerek, "o gün olanlar haber nitelii tamaktayd, bizler de, gazete sayfalarmzda manetten gördük, televizyonlarmzda ana haber olarak sunduk ve köelerimizde yorumladk" diye anlatyor olmalardr.
Bu nasl bir izahtr?
Bir yazarmz, Refahyol hükümetinin Babakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan için "Ezikti, ba öndeydi, hiçbir konuda dik duru sergilemedi" diye yazd.
Bu yazarmz, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinden sonra, ortaya çkan iptal etme veya görevi teslim etmeme gibi sorunlarn karsnda Erbakan, partisinin 13 Nisan grup toplantsnda demokrasinin içselletirmesiyle ilgili "Bu geçi dönemi yumuak m olacak? Sert mi olacak? Tatl m olacak? Kanl m olacak?" sözünü o günlerde, "Hoca ne bçkn delikanl. Helal olsun. Nasl da dik durdu" diye yorumlamad herhalde.
O günkü yorumlar karikatürize edersek "Bunlar kör testereleri hazrlyorlar ve frsatn bulduklar zaman bizleri kesecekler" eklindeydi. 14 Nisan 1994 tarihli Milliyet Gazetesi'nin maneti "Erbakan kanl konutu" eklindeydi.
Bu kadar akl ve etik d davran gösterenler, bir direnç olumasnda neler yapmazlard. Ayrca, Hoca brakp gitmedi, iktidar "Demirel-Asker-Medya-DYP" ekseninde çözüldü. Buna TÜSAD, TSK, TOBB, Türk- ve DSK gibi sendikalar da dâhildir.
Baka bir yazar da (dönemin genel yayn yönetmenlerinden) iki gün önce köesinde 28 ubat sürecinden sonra yaplan 18 Nisan1999 seçim sonuçlarn 1995 seçim sonuçlaryla kyaslyor ve seçmenin de Erbakan' cezalandrdn iddia ediyor.
Sandk sonuçlarna birde biz bakalm. Hakkm var, 1995 ve 99 seçimlerinde adaydm.
24 Aralk 1995'de "kanl-kansz", "rejim kaygs" "genç subaylar rahatsz" gibi tartmalarn etkisinde yaplan seçimlerde, Erbakan liderliinde Refah Partisi yüzde 21.38 oy alarak, birinci parti oldu. Anavatan Partisi yüzde 19.65 oyla ikinci parti ve dönemin babakan Tansu Çiller'in Doru Yol Partisi yüzde 19.18 oy alarak üçüncü parti oldu. DSP yüzde 14.64 ve CHP yüzde 10.71 oyla TBMM'ye girdiler. MHP ise yüzde 8.18'le baraj altnda kald
28 ubat süreciyle birlikte "postmodern darbe" ile "demokrasiye balans ayar" yaplm.
21 Mays 1997'de Yargtay Basavcs Vural Sava tarafndan Refah Partisi'ne kapatlma davas açlm. 17 Aralk 1997'de, Refah Partisinin kapatlmas ihtimaline kar smail Alptekin bakanlnda Fazilet Partisi kurulmutu.
16 Ocak 1998'de RP kapatlm, Erbakan ve bir ksm arkadalar 5 yl siyasi yasakl hale gelmi, bamsz kalan 150'ye yakn milletvekili FP'ye geçmiti.
14 Mays 1998'de FP Kurucular Kurulu karar ile Recai Kutan genel bakanla getirilmi.
DYP ise, bu süreçten manevi lideri Cumhurbakan Süleyman Demirel'in gemisini batrmaya çalmas sonucu parçalanarak çkm.
Ayrlan milletvekilleri, Hüsamettin Cindoruk liderliinde Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdular.
30 Haziran 1997-11 Ocak 1999'a kadar Mesut Ylmaz babakanlnda ANASOL-D hükümeti oluturuldu.
Ardndan Bülent Ecevit'in, 11 Ocak-28 Mays 1999'da DSP aznlk hükümeti kuruldu.
15 ubat 1999'da PKK terör örgütünün lideri yakalanm ve Türkiye'ye getirilmi. Bülent Ecevit artk ulusal bir kahramana dönütürülmütü.
26 Mart 1999'da stanbul Büyükehir Belediye Bakan Recep Tayyip Erdoan Pnarhisar cezaevine konmu. Yeni kurulmu FP'nin de kapatlaca tartmalar balatlm oldu.
"rtica ile mücadele" ve "güvenlik kayglar" öne çkartlmt.
Bu artlar altnda 18 Nisan 1999'da genel ve yerel seçimler birlikte yapld. Seçim sonuçlar ilginçti.
FP, genel seçim sonuçlarna göre yüzde 15.41 ve ayn gün yaplm olan yerel seçimlerde de yüzde 18 oy ald.
Bu partinin ad Refah deil Fazilet'ti, Genel Bakan Erbakan deil Recai Kutan'd. FP Erbakanl seçime girilebilseydi sonuç böyle mi olacakt?
DYP genel seçimlerde yüzde 12.01, yerel seçimlerde yüzde 13, DSP, genel seçimlerde yüzde 22.19 yerel seçimlerde ise yüzde 15 oy ald.
Her ey tanklmzda gerçekleti. Bilgiyi evirip çevirmeye gerek yok. Cumhuriyet tarihinin en "manipülatif" seçimleri 1999'da, yapld.
"TBMM'ne türbanl girmeye çalan Merve Kavakç'nn karsna dikilen lideri" yani "haddini bildireni" ve ibirlikçilerinin akbetlerini 3 Kasm 2002 seçim sonuçlarnda görelim, halkn ödüllendirmesini yeniden deerlendirelim.
DSP'nin 22.19 olan oyu yüzde 1.22'ye, MHP'nin 17.98'den yüzde 8.35'e, ANAP'n13.22'den yüzde 5.11'e ve DYP'nin 12.01'den yüzde 9.54'e inmiti.
Demirel 12 Eylül'den sonra döndü önce Babakan ve Cumhurbakan oldu.
Erbakan döndü Babakan oldu, katklarnz sonucu postmodern darbe ile istifa etmek zorunda kald, partisi kapatld ve siyasi yasakl hale geldi.
Recep Tayyip Erdoan liderliinde AK Parti, 28 ubat'tan gerekli dersleri çkartarak, 3 Kasm ve ardndan bu güne kadar gelen seçimleri kazand.
Ben bu milletin saduyusuna hep güvendim.
Anlalan bazlar hâlâ bu süreçlerden gerekli dersleri çkartmam.