Souk sava döneminde ABD'nin Sovyetler Birlii ve Çin'i parantezde tutmak için; Bat Avrupa Birlii-Japonya ittifakn oluturmutu. ABD bu ittifaklara yeni stratejiler yüklemekteydi.
Sovyetler Birlii'nin çözülmesiyle birlikte AB'nin üzerine düen yeni görev: Varova Paktna üye ülkeleriyle, Eski Yugoslavya'nn mirasn absorbe etmekti. Bunu baarl bir ekilde yerine getirmi oldu.
Böylece 1989'dan sonra ABD'nin kontrolünde AB hzla genileyerek güçlü bir siyasi ve ekonomik merkez haline dönümü oldu.
Souk sava döneminde ABD'nin oluturduu ittifaklar ve koalisyonlar, AB-Japonya ittifak gibi uzun süre ahenkli ve baarl bir ekilde yürümü. Serbest Piyasa ekonomisi yani "Anglo-Sakson" kapitalizm dünyay etkilemiti. Her eye ramen bu baar uzun soluklu olmad. Uzmanlara göre 2008'de ortaya çkan mali kriz "Anglo-Sakson" kapitalizminin baarszla uradn göstergesiydi.
Baarszlk, ABD'nin izledii siyaset, AB ve Japonya'nn içinde bulunduu sorunlardan dolay olutu.
1970'l yllarn yükselen güçleri Japonya, Asya'nn en büyük ekonomik güç olma özelliini kaybetmi ve üstünlüü Çin'e kaptrm. Öte yandan AB ise bugün büyümenin getirdii siyasi ve ekonomik sorunlarla içe kapanm durumda.
Afganistan ve Irak'a yaplan müdahalenin baarszl, ABD'nin gücünden kayg duyulmasna neden oldu. Böylece ABD artk tek bana sistem kurucu bir ülke olmaktan çkm oldu.
ABD Bakan Obama Usame bin Ladin'in öldürüldüü günün yl dönümünde Afganistan'a ziyaret gerçekletirdi. Afgan yönetimi ile 2014 den balayarak 2024'e kadar sürecek 90 bin askerin çekilmesi takvimi oluturuldu. Anlalan ABD, 2024 ylna kadar merkezi Asya'y düzenlemeye devam edecek. Afganistan-Pakistan ekseninden Orta Dou'ya kadar yeni düzenlemeler son çekilme tarihine kadar bitirilmeye çallacak. Obama, bölge ile ilgili gelecek vizyonunu açklad otelde ayn anda Taliban saldrs yapldn düünürsek: çatmalar ve düzenlemeler 2024'e kadar devam edecek. Bugün ABD, 120 ülkede aleni veya örtülü çatma içinde.
Dünya bir yandan hzla kaotik bir yapya doru ilerlerken bir yandan da, yeni siyasi ve ekonomik merkezler oluturuyor. Güç dengeleri deiiyor.
Pasifikte ekonominin merkezi Japonya'dan Çin'e kayarken: Çin tarz "devlet kapitalizmi" örnek olarak gösteriliyor.
Çin'in yan sra Hindistan, Brezilya ve Türkiye'de adndan skça bahsedilen ülkeler oldu. Bunlar dünyann yükselen yeni yldzlar oluyordu.
Çin, Hindistan ve Brezilya, Afrika'da ABD'nin dnda önemli dier aktörler oldu. Türkiye, Orta-Dou'da AB'den daha etkili konumda bulunuyor. Bunu en iyi ABD görüyor. Ayrca ABD Orta Dou'da önemli bir saygnlk kaybyla kar karya bulunuyor. Hiçbir sorunu tek bana çözecek konumda deil ama sorunlar onsuz da çözülemiyor.
Latin Amerika'da ekonomik ve siyasi ilikilerde Avrupa'nn yerini Çin alm durumda.
Çin ve Hindistan üretim hzlar dolaysyla Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki hammadde tedarikinde geçen yüzyldan daha büyük bir rekabet ortaya çkarm durumda. ABD, bugün bu rekabetle ba edebilir gibi gözüküyor. Uzun vadede bunun ne tür sonuçlar vereceini hiç kimse kestiremiyor.
Bilinen tek bir ey var o da bugünkü gelimelere ABD'nin uyum göstermede olaanüstü çaba sarf ediyor olmasdr. Artk ABD siyasi ve ekonomik gelimelere üçlü ortakln getirdii bir yapda bakmyor. AB-Japonya eksenine, Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye'yi de yerletirmeye çalyor. Rusya bu yap içinde nasl yer alaca henüz netlememi. Bunun nasl olacann kararn vermek Rusya'ya ait olacak.
kinci Dünya Sava'ndan sonra Amerikan vizyonu: önce iki kutuplu dünya, yani souk sava dönemi, ardndan souk savan ortadan kalkmasyla demokrasi ve serbest piyasann hâkim olduu yeni bir dönem balamt.
Bütün bu gelimeler bize gösterdi ki: AB ve Japonya hiçbir zaman ABD'nin kontrolünün dnda deildi. Bugün de öyle. AB siyasi bir güç olarak olaylara yön vermesi zor gözüküyor.
Dünyadaki gelimeler ve güven kayb, ABD'nin dünyay tek bana tasarlayamayacan gösteriyor. Ama onsuz olamayacan da.
ABD artk daha geni bir kurulun liderliini yapacak. AB ve Japonya ile oluturduu iliki biçiminin daha gelimiini, yeni üyelerle uygulamak zorunda.
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=32234&y=SuleymanGunduz