Bakanlk sistemi tartmas, yeni anayasa, Çamlca'da Camii, baörtüsü sorunu, stanbul'un trafik çilesi, terör, Suriye krizi, Avrupa Birlii müzakerelerinde sürecin tkanmas, slam dünyasndaki kaotik deiim, Asya ve Afrika'daki çatma alanlar, Ortadou'da etnik ve mezhebi ayrmaya doru gidi... Ülkenin gündemi ortalama bu.
Bütün bu balklar tek tek ele almak gerekir. Ve her konuda bamsz bir makale yazlmal.
Bunlarn içinde en önemlisini seçmeliyiz. Sanrm en önemlisi bölgenin geleceini derinden etkileyecek "Suriye krizidir". Kriz artk hayati bir önem tayor.
Bütün gazetelerin birinci sayfalarnda Suriye krizinin derinlemekte olduuyla ilgili haberler var. Tüm gözler Halep'e çevrilmi durumda.
Geçen hafta Özgür Suriye Ordusu, Halep'in yarsn ele geçirmiti. Esad ehirde kontrolü tekrar salamak için harekete geçmi. Suriye Baas rejiminin ordusu ve Özgür Suriye Ordusu Halep'te ynak yapmaya devam ediyor. Herkes bir katliamn olacandan emin. Baka bir beklenti içinde olmak olas deil. (Bu satrlar okuduunuz anlarda Halep'ten katliam haberleri ve görüntüleri gelecektir.)
Babakan, 2012 Londra Olimpiyatlarnn açlna katlmak üzere gittii ngiltere'de ngiliz Babakan David Cameron'la yapt görüme esnasnda "Esad'a Halep'te gereken cevab Suriye'nin öz evlatlar verecek" açklamasnda bulundu. Hesaplamann üssü olarak Halep seçilmi. Ortaya çkacak olan sonuç krizin çözülmesine katk m salayacak veya yeni bir küresel çatmaya m neden olacak göreceiz.
Henüz Türkiye'nin çabalarnn dnda uluslararas camiada Suriye'ye operasyon için olumu bir irade yok.
ABD ve AB, Esad'n kendi iradesiyle gitmesi beklentisi içinde. Libya'da Kaddafi'ye kar bu kadar direni olmadan Bat bloku müdahale etmiti.
Esad, ran-Rusya ve Çin eksenine yaslanm durumda. Bata ran bugünkü Suriye'yi kendisi için vazgeçilmez görüyor. ran, Irak, Suriye ve Lübnan koridorunu elden brakmak istemiyor.
Rusya, Orta Dou ve Akdeniz siyaseti içinde yer alabilmek için Suriye'nin Tartus limannda bulunan üslerini korumak istiyor.
Suriye krizi, bölge dengelerini etkileyecek büyük bir potansiyele sahip. Bölgede herkes bir hamle yapyor. Bu hamleler tüm ülkelerin iç istikrarlarn bozacak ve snrlarn deitirecek konumda.
Rejim kart gösteriler çatmaya dönüünce Esad tüm dünyay uyard "yönetimi brakmayacan", zorlanmas durumunda "bölgeyi atee vereceini" ifade etti.
Bunun anlam açk ve sonuçlar ortaya çkyor. Bölge ülkeleri Suriye Baas rejimini devirme hamlesini yaparken Tahran-am ekseni de yeni bir hamle yapyor. Sudi Arabistan dousunda ii nüfusun youn olduu bölgelerde gösteriler yaplyor ve ii mollalar tutuklanyor. ran ve Suriye Kürtlere yönelik yeni açlmlar içinde. Böylece tarihin bütün dönemlerinde var olan Türk-Kürt kardelii ve birliktelii ciddi tehdit altna giriyor.
Irak'ta kanl ekilde Saddam Hüseyin diktatörlüü sona erdirildiinde en kazançl çkanlar iiler ve Kürtler olmutu. Ülke fiilen ikiye bölündü. Kuzey bölgesinde Kürt ve merkezi Badat olan güney bölgesinde ii yönetimi olutu. Kuzeyde özerk Kürt yapsnn devam ii çounluk yönetiminin tutumuna bal bulunuyor. Bu Kuzey Irak Kürtlerinin iilerle iyi geçinmekten baka bir çk yollarnn olmadn gösteriyor.
ran kendi Kürtleriyle ilgili sorunlarn çözdü. ran Kürdistan tam özerk bir statüye kavutu.
imdi sorun Suriye'de. Suriye Baas rejimi ilk hamlesini yapt Kuzey Suriye'de yaayan ve daha önceleri kimlik bile vermedii Kürtlere özerklik statüsü salad. Kaml'dan Halep'e kadar olan bölge PKK destekli PYD'nin kontrolüne girmi oldu.
KDP lideri Mesut Barzani'nin, silahlandrd Irakl Kürt milisler güvenlii salamak üzere Kaml'dan Suriye'ye girdiler. Barzani'nin esas plan, Erbil'den Akdeniz'e uzanan bir stratejik koridor oluturmak.
Barzani'nin kurduu Yüksek Kürt Konseyi'nin PYD'li üyesi Muhiddin eyhali "Türkiye buraya girerse bir daha çkamaz. Buras kan gölüne döner" tehdidinde bulundu. Hafz Esad döneminde kapatlm olan PKK kamplarnn Kaml, dlip ve Ayn Al Arab bölgelerinde yeniden açlm olduuyla ilgili haberler geliyor.
Baas rejiminin tasfiye olmamak için ilk olarak Kürt kartn masaya sürdüünü görüyoruz. Baas rejiminin çaresiz kald anda son hamle olarak Suriye'yi üç bölgeye ayracaktr.
Rusya Dileri Bakan Sergi Lavrov'un Halep'teki çatmalarn sonucunun dramatik olacan ve muhalifleri destekleyen ülkeleri uyarmas dikkate alnmal. Anlalan Rusya Suriye'de Esad ve Baas rejimine verdii destekte bir deiiklik bulunmamaktadr.
Suriye krizi birçok yapy ayrtryor. En büyük endiem mezhebi ve etnik eksende yeni ve telafisi mümkün olmayacak bir kaosa sürüklenmekte olduumuzdur. Aklselim içinde hareket etmek gerekiyor.
Siz bir hamle yaparsnz karnzdaki bir hamle yapar.
Rakiplerinizi alt edebilmeniz için her zaman daha ileri bir hamleyi göze almanz gerekir.
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=33396&y=SuleymanGunduz
|