Bildiriyi Muhammed el Baradey taraftarlar hazrlamt. çeriinde eski yönetimin ekil deitirdiini ve hiçbir eyin deimeyecei yazlyd. O günlerde parlamento seçimleri yeni tamamlanm, yeni anayasay yapacak kurulun oluturulmasna çallyordu ve ülke cumhurbakanl seçimine kilitlenmiti.
Nihayeti cumhurbakanl seçimini Adalet ve Hürriyet Partisi'nin (hvan-i Müslimin) destekledii aday Muhammed Mursi kazand.
Mursi'nin seçilmesi Tahrir devrimcilerinin büyük bir çounluunu umutlandrm, hatta slam Dünyas'nda özgürlük talep eden halk katmanlarn ve özellikle Filistin halkn sevince bomutu. Tek bir sorun vard o da mevcut askeri vesayet sisteminin devam edip etmeyeceiydi. Seçim zaferinin ardndan Mursi "Hz. Ebubekir'in halife olduunda yapt konumay" andran bir balkon konumas yapt. Bu yeryüzünde Arapça bilen kitleye verilen bir mesajd ve manifesto niteliindeydi. Mursi, cumhurbakanl yeminini sakatlanm parlamentoda deil Anayasa Mahkemesi'nde yapt.
slam Dünyas ve Bat, Mursi'nin askeri vesayetten nasl kurtulacan ve ne tür bir siyaset izleyeceini merak etmekteydi.
Eski hükümette Su Kaynaklar ve Sulama Bakan olarak görev yapan Haim Kandil'i babakan olarak atad. Yeni kabinede Savunma Bakan Yüksek Askeri Konsey Bakan Tantavi oldu. Bu yer al biçimi bir geçi hükümeti izlenimi oluturdu.
5 Austos'ta Sina yarmadasnda Refah snr kapsnda Msr askerleriyle Radikal slamc gruplar arasnda srail hava kuvvetlerinin de müdahil olduu bir çatma yaand ve 16 Msr askeri öldü 20'den fazla militan öldürüldü.
Bu olay üzerine Mursi, stihbarat Bakan, Kuzey Sina Valisi ve Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutan'n görevden ald. Gazze'de yaayan halkn can damar olan Refah kaps kapatld ve gönderilen ar i makinalaryla tüneller yklmaya baland.
Sina'da operasyon devam ederken bu kez Savunma Bakan ve Yüksek Askerî Konsey Bakan Tantavi, Genelkurmay Bakan Sami Anan ve kuvvet komutanlar Mursi tarafndan görevden alnd ve emekliye sevk edildi.
Personel deiikliiyle birlikte, Yüksek Askerî Konsey'in Haziran ay sonunda anayasaya ekledii maddelerle güvenceye ald yetkiler de iptal edildi ve Bakomutanlk Cumhurbakan'na devredildi. Böylece Mursi, askeri vesayet sistemine ksmen son verdi.
Bu gelimeler Tahrir devrimcileri ve özgürlük talep eden kitleler tarafndan büyük bir memnuniyetle karland. Arap Soka, Türkiye'yi izlerken dikkatlerini Msr'a yöneltti.
Mursi'nin, ilk uluslararas toplants Suriye sorununun tartld slam birlii Tekilat'nn Bakanlar Zirvesi'ne katlmasyla balad. T toplantsnda ran Cumhurbakan Mahmud Ahmedinecad, ay sonunda Tahran'da yaplacak Balantszlar Hareketi Zirvesi'ne Mursi'yi davet etti. Msr Balantszlar Hareketi'nin kurucularndandr.
Mursi'nin, ran'n davetini kabul edecei açkland. Bu ziyaret, 30 yldr kesik olan Msr-ran ilikilerinde ve Filistin'de Hamas-srail, Lübnan'da Sünni-ii, Suriye sorunu, Irak'taki Sünnilerin konumu, Körfez ülkelerindeki iilerin talepleri düünüldüünde slam Dünyas'nda da yeni bir süreci balatabilir.
Potansiyeli itibariyle Msr slam Dünyas'nn lider ülkelerinden biridir. Bu konuda kendisiyle rekabet edecek ekonomik gücü itibariyle tek ülke Suudi Arabistan'dr. Arap Bahar'na kadar slam dünyasndaki iktidarlarn en önemli sorunu muhalefetlerinin olmamasyd. Yani mevcut iktidarlarn alternatifinin bulunmamas idi. Alternatifler ya mezarda, ya cezaevinde veya sürgünde bulunuyordu.
BM Kasm 1947'deki karar, Filistin topraklar üzerinde Filistinliler ve Yahudiler arasnda "demokratik örneklii" olacak iki yapl bir devletin kurulmasyd. Araplarn reddetmesi sonucunda; 14 Mays 1948'de BM paylam plan uyarnca "Demokratik bir devlet yerine" David Ben-Gurion tarafndan Siyonist srail Devleti'nin kuruluu ilan edildi.
Bu durum sürekli Arap-srail gerginliini yaratt ve Orta Dou'da demokrasinin ve serbest muhalefetin oluabilecei bir vasat ortadan kaldrd.
1979 ran slam Devrimi'nden sonra Orta Dou siyaseti: özellikle Lübnan'da Hizbullah ve Filistin'de Hamas'n kuruluundan sonra ran-Suriye-Lübnan Hizbullah ve Filistin Hamas eksenine karlk, srail ve bölgedeki gizli destekçi kamplamas üzerinden olutu. Bu 21. Yüzyl'da sürdürülebilir bir siyaset deildi
2002'de AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte izlenen d politika ve Orta Dou'da oluan/oluturulan iklim Türkiye'yi öne çkartt. Demokratik standartlar arzu edilen konumda olmamasna ramen Türkiye slam ülkelerinin rol modeli ülke ve deiimin öcüsü oldu.
Türkiye'nin önderlii ran-srail ekseninde oluan ve gerginlikten beslenen siyaset tarzn anlamszlatrd. Bat dünyas Türkiye'nin ran ve srail'i deitirebileceini gördü ve süreci destekledi.
Mavi Marmara olaynn ardndan meydana gelen gelimeler deiim sürecini etkiledi. Arap Bahar'yla durum yeni bir ekil ald. Kitle gösterileri, çatmalar ve askeri müdahale sonucu Tunus, Msr, Yemen ve Libya'da yeni yönetimler olutu.
Müslüman entelektüelleri en çok Hasan El Benna öncülüünde kurulan hvan-i Müslimin hareketi etkilemitir. Tarihi, konumu, nüfusu, devrim süreci ve seçim sonras oluan yap itibariyle Msr slam Dünyas'nda deiimin yeni aktörü olmaya aday gözüküyor. Arap Dünyas'nda hak ve özgürlük talep eden kalabalk kitleler Mursi iktidarn takip etmeye baladlar.
Türkiye Kürt ve Suriye krizine kilitlenmiken: Orta Dou'daki sorunlarn çözümünde Msr'a yeni roller verilebilir. Mursi'nin, ran'a gerçekletirecei ziyaret bu balamda büyük bir önem arz ediyor.
Deiimin yeni öncüsü Muhammed Mursi mi?
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=33764&y=SuleymanGunduz