Bayram suresince Arakan'dan gelen haberler insanlktan bir iz tayanlar bile etkileyecek durumdayd. lgi alanmzn içinde birçok bölge ve sorun olduu için Arakan'l Rohingya Müslümanlarnn yaad trajedi hiç kimsenin ana gündem maddesi haline dönümedi.
1940 ylndan beri uygulanan etnik ayrmclk ve iddet politikalaryla 3,5 milyon Rohingyal Müslüman Arakan' terk etmek; bata Banglade olmak üzere Malezya, Tayland, Pakistan ve Suudi Arabistan'a göç etmek zorunda kald. Geride kalanlarn da ülkelerinde hiçbir haklar yok. Varlklar yok ki haklar olsun.
Burma'da 1982 de yeniden yaplanan vatandalk yasasyla Arakan'da yaayan Rohingya Müslümanlar vatandalktan çkartldlar. Burma devletinin siyasi, sosyal ve ekonomik haklarnn dnda tutuldular. Böylece yeryüzünde yaayp haklarnda bir kayt bulunmayan insanlarn safnda yer aldlar.
Aylardr devam eden tehcir ve katliamlar son 15 gündür dayanlmaz bir hal ald. Son 15 gün Budist çetelerin iddeti artrmasyla 50 bine yakn insan öldü ve binlerce insan ülkesini terk etmek zorunda kald. Zulümden kaçp Banglade ve Tayland snmaya çalanlara bile ate açlyor küçük tekneleri batrlyor. Olay tam bir etnik temizlie dönmü durumda.
Banglade, Birlemi Milletler Mülteciler Sözlemesi'ni imzalamad için Arakanl mültecilerin ülkesine girilerinde sorun çkartmaktadr. 300 bin snmacnn ortaya çkartt sosyal ve ekonomik yük Banglade'in kaldrabilecei düzeyde deil. Bu konuda slam dünyas üzerine düen görevi yerine getirmeli.
Banglade, BM Mülteciler Sözlemesi'ni imzalamal ve ülkesine snm Rohingyal Müslümanlar mülteci statüsü kazanmaldr.
BM Güvenlik Konseyi, BM Mültecilere Yüksek Komiserlii ve slam birlii Tekilat konuya el atma mecburiyeti vardr.
Türkiye gerek hükümet ve gerekse sivil toplum kurulularyla bölgeye yardm yapmaya devam ediyor. Yardmlar kademeli olarak daha çok Banglade'e snm mülteci kamplarndaki insanlara datlyor. Bu yeterli konumda deil. Zulümden kaçarak her gün yüzlerce insan kamplara katlyor. Sadece hükümetin toplad 350 milyon lira ve sivil toplum örgütlerinin kurban yardmlaryla hal olabilecek bir mesele deil bu.
Dünya Afganistan kadnn peçeden kurtarp özgürletirme ve Taliban'a demokrasi dersi verme konusunda itahl davranmt. Irak ve Libya örneinde olduu gibi, Müslümanlarn kaynaklarna el koyma pozisyonu ortaya çkmsa bu frsat heba edilmiyor. Müslümanlarn dier din ve etnik farkll olan toplumlarla sorunlarn çözümünde ayn itahll göstermiyor. Örneklemem gerekirse Bosna-Hersek, Çeçenistan, Yukar Karaba, Filistin ve Arakan...
Fransa Mali'ye müdahale etmek için hazrlk yapyor. Ama hiç kimsenin Arakan için bir eyler yapma niyeti yok.
slam birlii Tekilat Austos aynda konuyu gündemine almt benim bildiim yardm etmenin dnda somut bir gelime olmad.
Ne hazindir ki slam dünyas kendi sorunlarn çözmekten çok uzakta gözüküyor.
Sorun sadece Türkiye yardmlaryla çözülemeyecei ortada. Artk uluslararas bask kaçnlamazdr.
BM Güvenlik Konseyi acilen toplantya çarlmal, AB, ABD, Rusya, Çin ve Hindistan devreye sokulmaldr.
Burma (Myanmar) hükümetine bask uygulayarak bir an önce soykrmn durdurulmas gerekir.
Bugün Arakan'da Rohingyal Müslümanlar hem devletsiz, hem de göç ettikleri ülkelerde mülteci statüleri yok.
Bölgede tam bir insanlk trajedisi yaanyor.
Mustafa Çelik'in bir iirinde söyledii gibi "Yeryüzü dalgn zulme dalgn dönüyor aramza/de haydi yar de haydi"
Kardelik hukukumuzun snand anlar bu anlardr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/arakan-yeryuzu-dalgin-zulme-dalgin/34765yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/arakan-yeryuzu-dalgin-zulme-dalgin/34765 |