Bir haber sizleri alr ve geçmie götürür. Hatralar tekrar gözünüzde canlanr. Geçmii skça hatrlamaya balamsanz yalanma alametleri balam demektir.
Kiisel anlar insann kendisini ve birlikte oluturduklarn daha çok ilgilendirir. Kiisel anlarn bazlar tüm toplumu ilgilendirdii nokta da ortak hafzaya katk salar.
Ülkemizdeki hzl deiim ortak hafzay sadece sözel aktarmlara brakyor. Çocukluunuzun ve gençliinizin geçtii sokaklar, caddeler ve mahalleler ya deiiyor veya ortadan kalkyor.
Anlarmz oluturduumuz yerleri terk etme zorunda kalp belirli bir zamandan sonra geri döndüümüzde yaanmlklar anlatacak geride hiçbir eyin kalmadn; evlerin, sokaklarn, caddelerin ve mahallelerin deimi olduunu görüyoruz. Sadece bununla yetinilmiyor isimleri de deiiyor.
Yerel yönetim deiikliinde yeni seçilenler ilk icraatlarna buradan balyorlar. Bütün bir günah yerel yöneticilere yüklememek gerekir tabii ki. Çan ortaya çkartt gerçekleri de unutmadan buna eklemeliyim.
Mahalle çemesi, bakkal, frn, pastanesi, kraathanesi, simitçisi ve bozacs tarih oldu.
Çeme kültürünün yerini büfelerde veya marketlerde plastik ielerde satlan kaynak sular alm. Bakkallar büyük marketlerle yer deitirmi. Ekmek frnlar sanayilemi. Pastaneler ve kraathaneler uluslararas iletmelerin zincirine eklenerek kafeye dönümü.
Simitçilerin, msrclarn ve kestanecilerin son çrpnlarna tanklk ediyoruz. K gecelerinde sokak aralarnda dolaarak boza diye seslenen satclar yok artk. Küçük esnaf ortadan kalkm yerlerine devasa al veri merkezleri ina edilmi.
nsanlar güne sokak aralarnda veya mahallelerde deil de alveri merkezlerinde balyorlar.
Her ey deiiyor. Hatralar lime lime oluyor. Yaanm m yaanmam m kukusuna kaplyoruz. Ortak hafza zayflyor.
Kaç kii elini tutup yürüyüe çkt çocuuna veya torununa ite doduum ev, bu sokakta oynardk, ite mahalle bakkalmz, ilkokulu bu okulda okudum, u köede sevdalandm, evlilik planlarmz bu pastanede yapmtk... diyebilir.
Birkaç gün önce gazetemizde 'Dirili Yaynlar'nn yeni mekân Haseki' bal altnda Emeti Saruhan'n bir haberi yer almt. Haberi okuduumda yüreimin üzerinde derin bir ac hissettim.
imdi de geçmile gelecek arasnda kültür dünyamzn ina edildii son mekânlar da kaybediyoruz.
Kültür dünyamzn ina edildii bir semtte kalan birkaç yaynevinden biri daha dönüüm talebine yenilerek tanyordu. Üstelik en önemlilerinden biri Dirili Yaynlar ve üstat Sezai Karakoç anlarn geride brakarak Bab-i Ali'den Caalolu'ndan Haseki'ye tanyor.
Bir semt daha tarih oluyor. Sadece belirli bir neslin hatralarnda kalacak ve nesilden nesile görsel olarak aktarlamayacak.
Artk Nuruosmaniye Caddesi'nde yürürken dostlarmza otelleri göstererek:
'Bak bu otelin daha önceki yerinde Eref Edip Sebilürread', burada Mehmet evket Eygi Bugün'ü, urada da Necip Fazl Büyük Dou'yu çkarmt, oradaki otelde Üretmen Han'n göstererek; 12 Ocak 1973'de Prof. Dr. Necmettin Erbakan'n katlmyla Milli Gazete ilk burada kurulmu ve yaynlanmt.
eref Efendi Soka'na bakarak Yeni stiklal Gazetesi ve Nurcularn haftalk dergisi ttihat burada çkartlyordu.
Semtin dier sokak ve caddelerini dolaarak Yeni stanbul, Bab-i Ali'de Akam, Milliyet, Hürriyet, Tercüman ve Cumhuriyet gazeteleri bu binalarda yaynlanyordu' diyemeyeceiz.
Bugün onlarn yerinde imdi oteller, restoranlar, elence mekanlar, kafeler, turistik eya maazalar ve ticarethaneler bulunuyor.
stanbul'a geldiimizde ilk uradmz semt Caalolu idi, ardndan Beyazt'taki Beyaz Saray'a ve Sahaflar'a giderdik.
Okurlarn buluma yeri haline dönümü kitabevlerinde, dergi yönetim yerlerinde birçok yazarla tanma, konuma ve dinleme frsatna eriirdik.
Bugün bata Kitabevi, Pnar, Beyan, Yeditepe, z ve Everest olmak üzere birkaç yaynevi içinden geçtiimiz sürece direniyor. Onlarn da ne kadar direnebilecekleri belli deil. Yeni yaynevi açma talepleri de geçici ruhsatlarla karlanyor.
Yakn bir gelecekte Ayasofya, Sultanahmet, Nuruosmaniye ve Beyazt Camileri arasndaki tüm alanlar oteller, elence mekânlar, kafeler, restoranlar, turistik eya sat yerlerine dönüecek.
Ülkemizin kültür dünyasn ina eden ve medeniyet dönüümünü salayan semt artk bir kuan sadece anlarnda yer almaya hazrlanyor.
Gelimi toplumlar kültürel aktarma katk salasn diye yazarlarnn yaad, çalt ve gittii mekânlar özenle korumaya ve müzeletirmeye çalyorlar.
Kültürümüzü ina eden mekânlarla birlikte, anlarmzn geçtii alanlar da bir bir yok olmaya balamsa düünmemiz gerek.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/hafizasiz-bir-gelecek/51591 |