Türkiye bugün yerel yönetimlerin seçimi için sandk banda. Geçen yln ikinci yarsndan itibaren içte gelien olaylar d politikaya olan ilgiyi azaltt ve tüm dikkatleri iç siyasete yöneltti. Oysa bu zaman içinde bata Orta Dou ve Krm olmak üzere dünyada birçok deiiklik meydana geldi. Bu deiiklikler ksa sürelerle gündemimizde yer ald. En uzun süre gündemimizde yer alan olay ise Msr'da halkn seçtii iktidara yönelik yaplan askeri darbe oldu.
Msr darbesi Orta Dou'da olumu ittifaklar deifre etti. Yllardr dost ve düman davranlar içinde olan ülkelerin aslnda hiçte öyle olmadklar görüldü. Müslüman halklar, Arap yönetimlerin en büyük dümannn hep Siyonist srail rejimi olduunu düünüyorlard. Müslüman halklarn böyle düünmesi son derece doald. Siyonist srail Devletinin kuruluu ve Filistin topraklarn igali iki tane Arap-srail savana neden olmutu. Bugün brakn halklar birçok entelektüel de ayn düünüyor.
Afganistan'n ve Irak'n igali, srail'in Filistin-Lübnan Saldrlar, Arap Bahar olarak adlandrlan kitle hareketleri, Suriye iç sava, Libya-Msr darbesi… bize slam Dünyasnn nasl bir bloklama içinde olduunu göstermeye yetti. Stratejik gibi görülen birçok dayanma aslnda sadece taktiksel ve birbirini dengeleme düüncesi üzerine kurulu olduu anlald.
Bu balamda Suriye iç sava ve Msr darbesi gerçeklerin herkes tarafndan yaln bir biçimde anlalmasna neden olmutur. Orta Dou'da yeni gelimeler yaanyor. ran, iç ve d siyasette uluslararas sistemle barmann ortaya çkartt sorunlar amakla urayor.
ran'n uluslararas sistemle barma giriimi Orta Dou dengelerini etkilemeye balad. ABD-Sudi Arabistan ilikileri gerildi ve en kötü dönemine girdi.
ABD Bakan Barack Obama Rusya'nn Krm'a ilhakndan sonra Avrupa'ya ziyaretinin ardndan Sudi Arabistan'a gitti ve sorunlu olan ilikileri düzeltmeye çalyor. Uzun bir zamandan beridir Sudi Arabistan Afganistan, Pakistan'dan balayarak Fas'a kadar olan Orta Dou corafyasnda ki siyasetlerde belirleyici olmaya çalyor. Önümüzdeki günlerde bunun etkilerini yakinen göreceiz.
Bu yl 2014 I. Dünya Sava'nn 100. yldr. 1914'den 2014'e tam 100 yl. Türkiye içine kapanm durumda ve bugünden balamak üzere 2015'e kadar üç seçim yaayacak. Gündem iç siyaset tartmalaryla ekillenecee benziyor. Bu zaman dilimi içinde merkezinde yer aldmz corafyada ilginç gelimelerin yaanlmas kaçnlmaz.
Türkiye bu gelimelere ne kadar müdahil olacak veya olabilecek mi? Bu sorunun cevab yerel seçim sonuçlarna ve sonrasnda gündemin nasl oluacana baldr. Mevcut gündem bu ekilde devam ederse varlk ve bütünlükle ilgili kaygl bir süreç balayabilir. Bundan dolaydr ki seçim sonrasnda ayrtrc siyaset dilinin bütünletirmeye yönelmesi gerekir. Bu ksr döngüden çkp, sabrla, adaletle, kin ve öç alma duygusuna alan brakmadan, krmadan, dökmeden ortaya çkan tahribatn telafi edilmesi gerekir. Baka Türkiye yok; yaralarmz birlikte saracaz, bu gerilimli ortamdan el ele çkacaz.
Sorunlarn birinci derecede çözüm alan siyasettir. Siyasetin yeniden çözüm olma umudunu oluturmak ve siyasete olan güveni tazelemek gerekir.
Yeni Türkiye'nin ilk admlar güçlü atlmal ve yeni bir dönem balamal.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/yeni-bir-donem-baslamali/51056
|