Sömürge dönemlerini hatrlatrcasna son birkaç yldr Afrika'da ilginç gelimeler yaanyor. Arap Baharyla balayan süreç Orta Dou'yu etkiledii kadar Kuzey ve Orta Afrika'y etkiledi /etkilemeye devam ediyor. Cezayir-Mali ekseninde Tuaregler üzerinden ortaya çkan soruna Fransa müdahale etti. Birkaç aydr da Fransa'nn müdahalesine ramen Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik katliamlar sürüyor. Bu konuyu önümüzdeki günlerde ele alm olacaz.
Türkiye içe kapanp kendi sorunlarn tartmaya balad andan itibaren doal olarak halkn gündemini ülkedeki olaylar oluturuyor ve bölgedeki gelimeler sadece Suriye ekseninde dikkate deer gözüküyor.
Oysa Filistin bugünlerde tarihi bir snavdan daha geçiyor. Filistin-srail arasnda 2010'da kesilen bar görümeleri geçen yln ortalarnda tekrar balamt. ABD Dileri Bakan John Kerry, iki gün önce ar aksak giden bar görümelerinde sona doru yaklalmakta olduunu açklad.
ABD bar görümeleri için taraflara 9 aylk bir süre tanmt ve önümüzdeki mart aynda bu süre dolmu olacak. Bu hafta perembe günü Kerry bakanlk görevine baladndan beri 10. kez bölgeye gelecek ve taraflarn genel hatlar içeren taslak bir metin üzerinde uzlama salamalarna çallacak.
Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, 10 sayfalk taslak metin her iki tarafnda ana taleplerini gözeten düzenlemeler içeriyor.
Geçmie yönelik bir hatrlatma yapalm: 1948'den beridir devam eden soruna batnn ürettii tek çözüm iki devletli bir yap olmutur. 1991 Madrid Konferans, 1993 Oslo Süreçleri, 1998 Wye River Memorandumu ve 2000 Camp David görümelerinde taraflar bugüne kadar iki devletli yapnn hangi snrlarda oluaca ve Kudüs'ün statüsü üzerine anlama salayamamlard.
Bugünkü bar görümelerinin temelini: 1967 snrlarnda Dou Kudüs'ün Filistin Devleti'nin bakenti olaca iki devletli bir yap oluturuyor. Bamsz gözlemciler ve analistler her iki durumu da imkânsz görüyorlar.
Bunun nedenini, srail Parlamentosu Knesset'in Kudüs Yahudilerin ezeli ve ebedi bakenti olduunu ilan etmesi ve Filistin topraklarndaki Yahudi yerleim bölgelerinin statüsü oluturuyor. Bar görümeleri sürerken Knesset Filistin'in Bat eria bölgesinde yeni yerleim alanlarnn kurulmasna karar verdi.
Bu artlar altnda bugüne kadar yaplan 20 görümede taraflar bu konuda herhangi bir uzlama salayamadlar.
Kerry yaklak yarm yüzyldr devam eden uzlamazl bitirmek üzere, ocak ay sonuna kadar ana maddeler üzerinde taraflarn kabul edecei çözümler ortaya koyulmasna gayret gösteriyor. Kerry'nin giriimlerine baklrsa ABD taslak metin üzerinde anlamaya varmalar için taraflara bask uygulayacak.
Geçmi dönemlere göre bu dönem yaplan bar görümelerinde srail daha avantajl bir konumda bulunuyor. Bunun nedeni Filistinli gruplar arasnda birliin salanamam olmas ve slam dünyasnn kaotik bir durumda olmasdr.
Filistinli gruplar topraklarnn kaderinin belirlenmesinde Devlet Bakan Mahmud Abbas ve El Fetih'in tek bana bar görümelerine balamasna kar çktlar. Bu konuda en güçlü itiraz Hamas'tan gelmiti. Bu itiraz Hamas'n baz slam ülkeleri nezdinde izole olmasna neden oldu.
Msr'daki darbe yönetiminin ülkesindeki terör saldrlarndan Hamas' sorumlu tutmasnn ardndan; Ürdün yönetimi Hamas'a kaplarn kapatt. Ayrca ran'n uluslararas sistemle barma giriiminden dolay radikal davranamamas, bu giriim üzerine Suudi Arabistan-srail yaknlamas, Suudi-Kuveyt ittifaknn Msr darbesini desteklemesi ve Katar'n El Fetih'e toprak takas önerisinde bulunmas; Filistin sorununa kar slam dünyasnn içinde bulunduu durumu resmetmeye yetiyor. Katar yönetiminin önerisine ek olarak, srail de ülkenin kuzeyinde snr düzenlemesi yaplrken toprak takas teklifinde bulundu. Her iki öneri de El Fetih yönetimi tarafndan bugüne kadar yalanlanmad.
Son günlerde srail'in Gazze'ye yönelik ambargoyu arlatrmas, saldrlarn artrmasna ve yaanan süreçlere baktmzda Hamas ve bar görümelerine kar çkan dier Filistinli örgütler etkisizletirilmeye çallyor. in ackl yan ise; etkisizletirmeye Abbas ve El Fetih'in de destek vermesidir.
Hiç olmazsa Abbas ve El Fetih bar görümelerinde 'muhalif guruplara söylenecek sözümüz olmal' savyla bata 'Hamas olmak üzere dier muhalif örgütler' kartn masada kullanabilirdi.
Bu artlar altnda yaplacak bar Filistin sorununun çözümüne katk salamayacaktr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/filistinde-baris-mumkun-mu/46694 |