Yeni yln ilk yazlarn okuduumda genelde geçmiin deerlendirmesi ve gelecein tahminleriyle baladn gördüm. Bir anlamda geçen yldan kalan sorunlarn bu yl nasl etkileyecei üzerine yazlmtlar.
2014 ylna girmemizle birlikte dünyamz en fazla etkileyen olaylarn 100. yllarn idrak edeceiz. Benim için bir anlamda 21. yy imdi balyor.
Geçen yüzylda iki dünya sava yaand. Birçok imparatorluk tarih sahnesinden çekildi ve yerlerine ulus devletleri kuruldu. Bugün BM'ye 193 ülke üye bulunmaktadr.
100 yln sonunda egemenlik kavram üzerine halen vesayet kurulmaya çallan ve erkler arasnda problem yaanan bir ülke konumundaysak; galiba en geni öz eletiriyi bizim yapmamz gerekir.
Geçen yüzyln balangcna, I. Dünya Sava'ndaki aktörlere bakalm.
1914'de I. Dünya Sava'nn aktörleri: ngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya-Macaristan, Rusya, Osmanl Devleti, talya, Japonya ve yerel ibirlikçi ülkeler. Bu savaa ABD 1916'dan sonra dâhil oldu.
Bir asr önce balayan dünya sava birçok aktörün sahneden çekilmesine ve ABD'nin sahne almasna neden oldu. Avusturya-Macaristan mparatorluu, Osmanl Devleti ve Çarlk Rusya's sahneden çekilen ülkeler oldular. I. Dünya Sava'ndan 20 yl sonra ikincisi yaand. II. Dünya Sava'nn aktörleri de bir farkla ayn ülkelerdi, Türkiye bu savata smet nönü'nün baarl diplomasisiyle uzak durmay baard.
ki dünya sava yaayan veya topraklar igal edilen Almanya örneini inceleyelim.
Bu savalarn malubu Almanya ve müttefikleri oldu. Öyle ki sava sonucunda Almanya yaklm, yklm, yamalanm ve ülkede ta üstüne ta kalmamt. Yamalanan Almanya ülkesini yeniden ina ettikten sonra AB'nin kurucusu ve ekonomik gücü en önemli olan ülkesi oldu. 2008'de balayan küresel krizden hem ülkesini ve hem de AB yani Euro bölgesini korumaya çalt ve baard.
100 yln banda ve ortasndaki rakipler bugün siyasi ve ekonomik alanda bir dayanma içinde yer alyorlar. Ayn ülkeler bugünün de küresel aktörleri. Yeni döneme sadece Çin ve Hindistan eklenmi oldu.
Sava kazananlar da kaybedenler kadar etkilenmilerdi. I. Dünya Sava'nn sonucunda bir tek Rusya'da rejim deiiklii oldu. Dier ülkelerde sadece hükümetler seçimleri kaybetti.
Bir de ülkemizin serüvenini özetleyelim.
Osmanl Devleti kuruluundan itibaren geçmi Türk-slam medeniyetlerin tecrübelerinden yararlanarak slami kurallar ve gelenek zemininde yönetiliyordu. lk reformcu ve batl nüanslar tayan anayasal hareket; 1808'de ilan edilen Sened-i ttifak'tr. 1876'da meclis-i Mebusan açld ve ilk anayasa saylan Kanun-i Esasi yapld, bir yl sonra anayasa askya alnd ve meclis kapatld. II. Merutiyet'in ilanyla Kanun-i Esasi'de bir ksm deiiklikler yapld ve meclis yeniden açld. Bu deiikliklerle 1876 Anayasas, meruti bir parlamenter monari anayasas haline dönütürüldü.
1920'de Meclis-i Mebusan feshedildikten sonra, 23 Nisan 1920'de ilk Büyük Millet Meclisi Ankara'da topland. Meclis, 20 Ocak 1921'de Tekilât- Esasîye Kanunu'nu kabul etti. Lozan Anlamas ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanyla Osmanl tarih sahnesinden çekildi.
Tekilât- Esasîye Kanunu cumhuriyetin ilanndan sonra düzeltildi ve 1924 Anayasas yapld. 1960 darbesinin sonucunda 61'de yeni anayasa yapld ve 24 Anayasas kaldrld. 1980 darbesiyle 61 Anayasas kaldrld ve 82 Anayasas yapld. O günden bugüne kadar 90'a yakn maddesi deitirilmesine ramen bugün yürürlükte olan 82 Anayasasdr.
Dünyann hiçbir milleti bu kadar çok anayasa yapmad. Büyük milletler tarih sahnesine çktklar anda kurallarn koydular ve deitirmediler, sadece çan gereklerine uygun gelitirdiler.
Oysa ülkemizde 1923'den sonra kurulan birçok hükümet, darbe ve muhtralarla devrildi, parlamenter demokrasiye birçok kez ara verildi.
Bütün bunlar anlatmamn nedeni 100 yllk bir süreci ülkemizin nasl geçirdiinin daha iyi anlalmasdr.
2002'de AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte, AB'ne tam üyelikle ilgili müzakere süreci balatld ve siyaset üzerindeki vesayetleri ortadan kaldrmak için bir dizi reformlar yapt.
11 yllk güçlü iktidar sürecinin ardndan hepimizde oluan kanaat: artk 'darbe ve vesayet dönemlerinin' sona erdiiydi. Ama gel gör ki; son alt aydr yaananlar üzerinden yaplan deerlendirmelerde hükümetin iç ve d mihraklar tarafndan yklmaya çallddr.
ki dünya sava veren ve olaanüstü dönemler geçirmi olan ülkelerde ise yönetimler sadece halkn tercihleriyle sandkta deitiler.
100 yldr her gün güne 'olaanüstü bir süreçten geçiyoruz' ifadesiyle veya yazsyla balamak tuhaf artk.
Eer bu bir yönetme biçimi deilse, bir yerde bir arza var demektir. Bu ya insan malzemesiyle ilgilidir veya anayasal kurallarn berbatlndan kaynaklanmakta. Belki de her ikisi.
100 yllk süreç içinde güçlü iktidar dönemleri yaand. 1923-50 CHP, 1950-60 DP, 1965-71 AP, 1983-91 ANAP ve 2002'den itibaren AK Parti dönemi.
Halen bireyin, seçilmilerin ve devlet kurumlarnn haklar ve ödevleri belirlenememise sorunu sadece darda aramak gereksizdir.
100 yl boyunca bu milletin nefes alamamasnn nedeni, d mihraklarn gücü deil kendi kurallarmzn sorunlu oluundandr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/1914den-2014e-yuzyila-bakis/46179 |