Bilgelerin sözleri veya baz airlerin msralar sahifelerce yazyla açklanabiliyorsa; bazen bir fotoraf üzerine de onlarca sahifelik metin yazlabilir.
ki gündür arka arkaya iki fotoraf yaynland ki ikisi de can yakcyd. Kompozisyon itibariyle birbirlerine benziyorlard.
Bir adam kollarnda defin edilmeye götürülen battaniyeye sarl küçük ve naif bir beden tayordu. Makamnza, unvannza, yanza ve cinsiyetinize bakmaz ölüm. Sadece ölüm ya ve nedeni etkiler insan, ötesi kaderdir. Gazze'de Filistin Babakan smail Heniye'ye aitti bu fotoraf. lk kz torunu rahatszlannca ilk müdahale ilaç ambargosundan dolay etkili yaplamaynca beyin ölümü gerçekleti, tüm çabalara ramen Amal kurtarlamad ve öldü.
2005'den itibaren uygulanan srail ambargosuna imdilerde de Msr darbesiyle balayan süreç eklenmi durumda. Ambargo etkisini temiz su, elektrik, gda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinde gösterdi. Gazze'de ilaç stoklar tükendi. srail saldrlar sonucu ölen çocuklara imdi de gda ve ilaç bulamad için ölenler ekleniyor.
Dier fotoraf ise birincisine benzer ekilde sahil güvenlik ekibinden bir adamn kollarnda beyaz bir beze sarl küçük ve naif bir beden tayordu.
Balkesir sahilinde kaçak göçmen tayan bir Zodyak bot batt ve 14 kiiden 6 kii öldü. Bu bir yl önce zmir Menderes açklarnda batan 63 kiinin (24'ü çocuktu) ölümüyle sonuçlanan kaçak göçmen teknesine benzer bir durumdu. Bu kez ölenlerden bir tanesi çocuktu.
22 yanda bir anne 1,5 yandaki olu Mervan'a 'süt bulmak' umuduyla Suriye iç savandan kaçmt. Dalgalarla boumak zorunda kald için 1,5 yandaki bebeinin ölümünü engelleyemedi. Dier göçmenlerin ifadesi ise daha iyi bir gelecek için…
Siyasetleri uluslararas sistem tarafndan benimsenmeyen birçok ülkeye ambargo uyguland veya uygulanyor. Bu ambargolar ekonomik gelimeyi engelliyor, yoksullamay artryor, gda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerine ulamay zorlatryor.
Ambargo dolaysyla ilaç ve gda maddelerine ulam sorunu daha çok slam ülkelerinde ve Afrika da yaanyor. Bu ya uluslararas sistemle yaanan sorundan kaynaklanyor veya iç sava sonucu oluuyor. Gelimelerden en çok etkilenen üphesiz çocuklar ve kadnlardr.
Ambargolar, iç savalar, ekonomik kriz ve yoksulluk insanlar yaamak için yeni araylara sürüklüyor. lk etapta akla gelen kaçak yollarla gelimi ülkelere göç etmek. Göç yollarnda nice canlar heba oluyor.
Gelimi ülkeler ve müttefikleri bugüne kadar yaptklar uygulamalar yeniden gözden geçirilmelidirler.
Sonuç olarak bugün içinde yaadmz dünyada milyarlarca insan büyük bir huzursuzluk içinde. Para ve iktidar hrs, kaynaklarn israf edilmesi, milletleri ina eden deerlerin hzla erozyona uramas, adaletli davranlarn ve paylamn ortadan kalkmas her gün iki fotoraftaki gibi yüzlercesinin yaanmasna neden oluyor.
Bu olaylar karsnda kapitalizmin en ateli savunucular bile; elde ettikleri baary sorgulamaya baladlar. Almanya'nn Kiel kentinde birkaç ay önce dünyann içinde bulunduu ekonomik ve mali yap ile ilgili küresel sermayeye yön verenlerin katld bir sempozyum düzenlendi.
Andreas Becker'in dwelle'de yaynlanan Turque diplomatique'de alntlanan 'Küresel huzur için temel deerlere dönü' makalesinde de anlatt gibi sempozyumda konuan Dünya Ekonomi Enstitüsü Bakan iktisatç Dennis Snower 'Endüstriyel maddeler için gezegenimizi yamalyoruz. Bunun bize mutluluklar getirmesini umuyoruz ama olamyoruz. Bu trajediyi büyük, israfç bir yanlsama olarak adlandrabiliriz. (…) Sosyal çatmalar ve çevre tahribat sürekli artarken dünya çapnda ekonomik performansn 1950'lerden bu yana on kattan fazla artmas ne ie yarar ki?' sorusunu yöneltiyor.
Finlandiya'nn Nobelli eski Cumhurbakan Martti Ahtisaari de insan haklar, hukuk devleti ve siyasi katlm gibi temel deerlere geri dönü çars yapt ve 'Bunlar sadece batl deerler deil, her yerde geçerli deerler. Bu temel deerler olmadan adil bir toplum olmaz' dedi.
ABD'de üç bakana danmanlk yapan Operation Hope adl kuruluun kurucusu John Braynt yapt konumada; ekonomi çanda yaanldn ve birçok ülkede sorunun istihdam olarak alglandn vurguladktan sonra 'Sorun ne parada ne de ekonomik sistemde. Son yirmi ylda deerlerde yaanan erozyondur' dedi.
Küresel kapitalizme yön verenler bu eletiriyi ister hakkaniyet adna veya ister huzursuz kitlelerin korkusundan yapm olsunlar. Dünyann içinde bulunduu bu durumdan bir çka ihtiyac var. Deilse Gazze'de her gün baka çocuklar, iyi bir gelecek için gelimi ülkelere gitme düüncesiyle yollara dökülen insanlar dalarda donarak ve denizin serin sularnda boularak ölecekler.
nsanlk adalet bekliyor.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/bir-cikis-yolu-bulunmali/42811 |