Ülke gündemi iç siyasete kilitlenmi durumda. Bölgesel gelimeler ikinci plana itilmi. Oysa dünya gündemini Orta Dou oluturuyor. ran'la diyalog araylar Batl müttefiklerle Suudi Arabistan ve srail arasnda önemli bir krize neden olmutur. ABD Dileri Bakan John Kerry krizi çözmek için bölgeye ziyarette bulundu.
Anlalan odur ki Orta Dou'daki tartmalarn merkezinde Suudi Arabistan, srail ve ran yer alyor.
ran'da Cumhurbakanlna Hasan Ruhani'nin seçilmesiyle birlikte bölgede yeni bir dönemin admlar atlyor.
1979 ran slam devriminden sonra Haimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi yönetimleri bat ile ilikileri gelitirmek istemilerdi. Süreç arzu edilen anlamda bir diyalog imkân sunmad ve Mahmud Ahmedinejad ile ilikiler gerildi. Ayrca bölge ülkeleri o günkü gelimeleri gerektii gibi kullanamadlar. Herkes küçük hesaplarn peine dütü.
Bugün ise Ruhani yönetimi ran- ABD arasndaki arac yaplar ortadan kaldrm, dorudan iliki kurmu ve sorunlar açklkla ele almaya balamtr. Bat bu kez frsat kaçrmak istememektedir.
Geçmi dönemlerde Orta Dou siyasetinde baat eksen ran-srail gerilimi üzerine kuruluydu ve bölge ülkeleri de bu gerilim üzerinden saflarn belirlemekteydiler. Bugün ise gerilimi oluturan ran artk diyalogdan yana tavr taknmakta, makule doru hareket etmekte. Bata Suudi Arabistan ve srail olmak üzere bölge ülkelerinden bazlar ise bundan rahatszlk duymakta, daha radikal bir eksene doru kaymaktadrlar.
Son gelimeler üzerine Suudi Arabistan Obama yönetimine kar tavr alarak, BM Güvenlik Konseyi'nin dünya bar ve güvenliini salamada yetersiz kald gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliini kabul etmediini açklad. Suudi Arabistan öfkede o denli ileri gitmi ki, 'bütün seçeneklerin' bile 'masada' olduunu açklad. Ayrca Obama ve müttefiklerini Suriye'ye müdahale etmemelerini de eletirdi. Bu tehditler gidiat etkilemeyecek.
srail sa (Likud) ise ABD-ran yaknlamasndan duyduu rahatszl açk ekilde dile getirmekte. srail Babakan Benjamin Netanyahu ran'n sözüne güvenilmeyeceini ve Cenevre görümeleri sonlanncaya kadar nükleer silah elde edeceklerini açklad. Adalet Bakan Tzipi Livni, Jerusalem Post gazetesince düzenlenen bir konferansta; 'Tel Aviv rejimi ve Suudi Arabistan'n ran konusunda benzer bir duruu paylatn, benzer dilde konutuklarn ve Arap ülkelerinin ran kart birleik bir eksen kurma amacyla Tel Aviv ile ittifak kurabileceklerini' söyledi. lginç olan ise srail Likud'u ile Suudi Arabistan'n artk ortak hareket etmeleridir.
P5+1 Ülkeleri Cenevre'deki 'Nükleer ran' görümelerinin olumlu ilerlediini açkladlar. Cenevre'de nükleer sorunun çözümüne yönelik yaplacak bir anlama Orta Dou'da yeni bir dönemi balatacaktr.
Bunun etkilerini Filistin-srail bar görümelerinde ve Suriye sorununun çözümü için yaplacak Cenevre-2'de görmü olacaz. Bu durum en çok Filistin davasn etkileyecektir.
Bir taraftan bu gelimeler yaanrken öte yandan Filistin-srail görümeleri de devam etmektedir.
Netanyahu , 'yeni yerleim alanlaryla Bat eria'nn Filistin karakterinden çok bir Yahudi yerleim alanna dönütüünü; srail'in bu bölgeye ilhak etmesini ve Gazze'nin de Msr'a balanmas gerektiini' açklad. Arap ülkelerinden bazlar da Filistin bar için toprak takasn önermekte. Onlarn nezdinde Filistin topraklar alnp satlabilen bir emlak deerindedir.
Yaser Arafat'n ölümü üzerine yeniden balayan tartmalar ve Bat eria'da yeni yerleim alanlarnn ina edilmesine yönelik srail hükümetinin karar, bar görümelerinin akbetini etkileyecee benziyor.
Bütün bunlara ek olarak Gazze'de yeniden bir insanlk trajedisi yaanmaya baland. srail ve Msr'daki darbe hükümetinin ambargosu hayat yaanlr olmaktan çkartm; ilaç, gda, elektrik, su, gaz ve benzin skntsn artrmtr.
Geçen yl BM'nin yaynlad raporda artlar bu halde devam ederse (ki o zamanlar Refah snr kaps açkt) 20 yl içinde Gazze yaanlr olmaktan çkacak. Galiba bu konuda 20 yl beklemek gerekmeyecek, olumsuz artlar aradaki mesafeyi kapatyor.
Filistin Babakan smail Heniyye slam dünyasna Gazze'ye uygulanan ablukann kaldrlmas, özgürlük ve igal edilmi topraklara geri dönü mücadelelerini desteklemeleri çarsnda bulunarak 'Dümann bize abluka uygulamasna armyoruz. Fakat ümmetimizin, kendimizden insanlarn ve kardelerimizin bunu yapmas ve mücadelemizi desteklememesi garip' dedi. Gazze'de yaananlar tekrar gündemimize almak zorundayz.
Ayrma devam ediyor. ran, Suriye ve Filistin sorununu önümüzdeki günlerde daha çok konuacaz.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/ayrisma-devam-ediyor/40733
|