Türkiye garip bir ülke vesselam.
Cumhuriyetin kuruluunun 90. ylna ulatk. Ama gel gör ki kâmil anlamda Cumhuriyet'i henüz demokrasiyle taçlandramadk.
Kurucu irade olduunu beyan eden kurum ve kurulularn tereddüttü ortadan kalkmam gözüküyor.
Bu çevrelerde, toplumun büyük bir kesiminin cumhuriyetçi olamayacana ve saltanat özlemcisi olduklarna dair bir kanaat hâkim. Büyük kesim ki; saltanat özlemcileri daha çok muhafazakâr anlaya sahip insanlardan oluuyor. Dolaysyla baz gazetelerde, köe yazlarnda alternatif Cumhuriyet kutlama çarlar ve 'Diren Cumhuriyet' sloganlarn görmek mümkün.
Geçmie doru bir yolculuk yapsak, saltanat mensuplar; o günün artlar içinde Bat'nn ortaya koyduu yenilikleri aldlar ve uygulamaya çaltlar.
Osmanl Devleti, tüm eletirilere ramen dünyann gittii istikametin dnda bir yönelme göstermedi. Tarm toplumundan sanayi toplumuna geçi çabalar, seküler eitimin balamas ve parlamento tecrübesi buna örnektir. Ne kadar baarl olduunu tartabiliriz. üphesiz bu yetimi insan potansiyeli ve ekonomik artlarla ilgiliydi.
III. Selim'le balayan Nizam- Cedid ve yenileme hareketleri toplum dinamiklerini bozmu olmasna ramen II. Mahmut'la Tanzimat'tan Merutiyet'e doru bir seyrüsefer izlemitir. Doaldr ki bu gelimeler Cumhuriyet yönetimine doru atlan admlard. 1789 Fransz ihtilaliyle birlikte Osmanl Devleti'nde de yönetim biçimine ait tartmalar balamt.
1856 Paris Antlamas'nn 2. maddesine göre; Osmanl Devleti Avrupa devletler topluluunun bir üyesi olmu ve Avrupal saylmt.
Bat toplumlarnn büyük bir ksmnda parlamento olumamken bu ülke 23 Aralk 1876'da Kanuni Esasi'ye göre Meclis-i Mebusan' kurmutu. 'Kültürel atmosferi olumadan' parlamentonun kurulmas mümkün deildi. Günün artlar veya yanl uygulamalar parlamentonun kapanmasna neden olmutur.
kinci parlamento deneyimi 23 Temmuz 1908'de yaanmtr. Ardndan o dönemin artlar içinde kurulan ttihat ve Terakki Partisi iktidara gelince; yenileme program uygulamtr.
ttihat ve Terakki yönetiminde 'Sultan' sembolik bir anlam ifade etmekteydi. Muhtemelen I. Dünya Sava farkl sonuçlansayd; parlamenter sistem devam edecek ve Cumhuriyet yine kurulacakt. Unutmamak gerekir ki 1900'lü yllarda Latin alfabesiyle Türkçe gazete çkyor ve 'Medeni Kanun'un' ilk uygulamalar ttihat ve Terakki döneminde balatld.
Hazin olan ise; I. Dünya Sava'nn tüm günahnn ttihat ve Terakki yöneticilerinin üzerine yüklenmesi ve reformlarnn görülmemesidir. Adil tarihçi sorunumuz cabas.
Cumhuriyet devrimleri diye adlandrlan uygulamalarn büyük bir ksmnn temeli o dönemde atld. üphesiz onlar uygulama safhasna Mustafa Kemal Atatürk koymutur. Bundan daha doal ne olabilirdi.
Ayrca her eye sfrdan balam gibi kabul etmek bu milletin binlerce yllk birikimini yok saymaktr. Devralnan bir devlet ve miras vard.
Milli Mücadele yaanmayp 'saltanat' devam etmi olsayd bile ksa zaman içinde 'Cumhuriyet' bir yönetim tarz olarak benimsenecekti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluu ile birlikte 'Saltanat ve Hilafet' sonlandrlm yeni bir dönem balamtr. Bu sanld gibi ortak bir kabulün ürünü olmam. Devrimlerin oturtulmas için olaanüstü hal uygulanmtr. Bugün o döneme ait baz uygulamalarn aclar devam etmektedir.
O günkü yönetimi dogmalatranlar kadar sonrasnda olumu ideolojiyi de dogmalatranlar oldu. Ve bugün engizisyon devam ediyor ve sadakat test ediliyor.
Bat toplumu ile aramzdaki en önemli farklardan bazlar: 'Bat'da özgürlükleri halk alyor, bizde devlet veriyor. Bat'da reform talepleri aadan yukarya yani halk kitlelerinin talebiyle gerçekleiyor, bizde yukardan aaya kabul ettirilmeye çallyor. Bat'da gelecee yurttalar karar veriyor, bizde devlet. Bat'da insanlar nasl inanacaklarna, nasl giyineceklerine ve neyi yiyip içeceklerine kendileri karar veriyor, bizde yine devlet…'
Cumhuriyet ne zaman cumhurun olacak?
Cumhuriyet tarihi boyunca olumu seçkinci snf halkndan kuku duymutur. Bunun sonucu olarak 1950 ylna kadar Cumhuriyet hiç cumhurun yönetimi olamam. Demokrat Parti iktidaryla balayan sivilleme süreçlerinde bu durum biraz giderilmeye çallmsa da darbelerle elde edilen baarlar geri alnmtr.
Cumhuriyet belirli bir zümrenin tekelinde deildir. Artk cumhurdan korkan bir Cumhuriyetçilik anlay sorunludur.
Dün Ak Partili 4 bayan milletvekilinin TBMM Genel Kurul çalmalarna baörtüsüyle katlmas cumhurun Cumhuriyetinin olumas yolunda atlm önemli bir admdr. Yaplmas gereken ise Cumhuriyetin demokrasiyle taçlanmas ve ideolojik devletten 'Demokratik Cumhuriyet'e geçilmesidir.
Ümit ediyorum ki Cumhuriyet'in 100. ylnda geçmi dönemlere ait birikimlerin de bize ait olduu kabul edilir ve insanlarn cumhuriyete olan sadakatleri ölçülmez.
Bugün milletimiz Cumhuriyeti kutsal saydklarnn hizasna koymutur. Bundan kimsenin kuku duymamas gerekir.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/cumhuriyet-ne-zaman-cumhurun-olacak/40333
|