Geçen hafta Yeryüzü Doktorlar ve Hamilik Okulu Vakf'nn organizasyonuyla 11 yl iç sava yaadktan sonra bar ve iç istikrar oluturmak için büyük bir gayret gösteren Bat Afrika ülkesi Sierra Leone'ye gittik.
Sabah 04.00 sularnda imek ve yamur eliinde Freetown uluslararas Lungi havaalanna indik. Gün domadan gideceimiz yere doru yola çktk. Bir müddet yeni asfaltlanm bir yolda gittik. Deamed Amadou Conteh'ye, Çin mi yapt diye sordum. Evet, dedi. Çinliler Afrika'nn yeni yerleimcileri.
Gün aardktan sonra yerleim alanlarndan geçtiimizde büyük bir koro gibi insanlar Opoto diye barmaya ve aracmza doru komaya baladlar. 'Opoto' yerel dilde 'beyaz adam' anlamna geliyordu. Tek tük yerleim alanlarnda da Çaynis (Çinli) hitabyla karlamtk.
Opoto sözü kulamza zaman zaman 'apotu' gibi geliyordu. Anadolu'nun en ücra köylerinden geçerken insanlarn koro eliinde 'yabanc' diye seslendiklerini düünün, üstünüzde bir tedirginlik oluturabilir.
2011'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Lumumbashi bölgesine gittiimde ayrlacam sralarda polis ve asker arasnda ölümlü çatmaya varan bir kargaa yaanmt. Sokaa çkma yasa ilan edilmiti. Sabah okula giden çocuklar ve çalanlar eve gönderilmilerdi. Geri dönü ve kargaa ilginç bir görüntü oluturmaktayd. Mihmandarm Jibril Ksango'ya gidip fotoraf çekmemizi teklif etmitim.
Yolculuum boyunca bama bir i gelmemesi için Jibril azami hassasiyet göstermekte, üzerime titremekteydi. Teklifime çatk ka bir biçimde sen deli misin diye cevaplad. Niye diye sordum? Bu kargaa annda kriz derinlesin diye ilk seni vururlar. Hayret ettim ve tekrarladm: niye? Sen beyazsn dedi.
Beyaz tene sahip olduumu 1993'de o günkü adyla KO zirvesi için gittiim Senegal'in bakenti Dakar'da örenmitim. Beyaz sözüne ainaydm.
Jibril Ksango'nun sen beyazsn sözüne karlk smet Özel'in tanmlad gibi: 'bak Jibril ben Beyaz deilim ben Türküm' demitim.
Freetown havaalanndan ksa bir asfalt yolun dnda bozuk yollarda büyük sarsntlar içinde Dibia bölgesinde Port Loko'ya bal köyümüz Mabereh'e giderken koro eliinde yollara koup 'Opoto' diye haykran çocuklara inip tek tek 'ben Opoto deilim ben Türküm' demeyi çok arzu ettim. Biz Opoto deildik Türk'tük.
Mabereh köyünün giriinde büyük bir törenle karlamtk. Beyaz adam Afrika'ya veya Amerika'ya ilk ayak bastnda yerli halklar belki de gelenleri bizim gibi karlamlard.
Gerçi bu karlamay 4 yldr bölgede büyük bir özveriyle çalan Hamilik Okulu Vakf ve Free African'daki arkadalarla; bizden birkaç gün önce köye gelen Yeryüzü Doktorlar Bakan Yardmcs Dr. Havva Sula hazrlamlard. Ama en büyük pay üphesiz bizleri misafir eden Amadu'nun kendisine, annesi Kadijatu, ei Musu Quendeh ve amcas Alie Bangura'ya aitti.
Müslümanlarn Afrika'ya gelileri 7. yy da Hz. Peygamber (sav) döneminde Etiyopya'ya ilk hicreti gerçekletirmeleriyle balar. Kardelik ve paylama temelinde hareket edildii için slam Afrika'da hzla yaylr.
Avrupallarn gelii 15. ve 16. yüzyllara dayanr. lk gelenler Portekizliler ve spanyollard. Onlar Hollandallar, ngilizler, Franszlar ve Belçikallar takip ettiler.
Opoto, bölgeye gelirken farkl bir tene sahip olmann avantajn kullanmt. Bu avantaj sayesinde köleletirme dâhil, yeralt ve üstü kaynaklarn kadar her eye el koymutu. Görünürde Opoto'dan özgürlüklerini kazanrken geride büyük bir kin ve nefret kald.
Bugün oluan bu olumsuz iklimi ortadan kaldrmak ve güven salamak için ykm süresinin iki kat kadar bir zamana ihtiyaç var. Geleneklerini koruyarak kendi medeniyetlerini yeniden ina etmeleri için de uzun bir yol kat etmeleri gerekli.
1989 sonrasnda bata Çin olmak üzere birçok Asya ülkesi Afrika'y yeniden kefediyor. Bunun izlerine Çaynis diye yaplan seslenilerin yan sra, yeni yatrmlarda da görmek mümkün. Bugün Çin hükümeti toprak satn alyor ve tarm yapyor. Gelecek yllarda milyonlarca Çinlinin buralara yerletirilecei iddia ediliyor.
Çin Afrika'da Opoto ile kran krana bir rekabet içine girmi durumda. üphesiz bu rekabetten Afrikallar yararlanyor. En azndan kaynaklar bilabedel gasp edilmiyor. Oysa Avrupallarn sömürge döneminde sadece boaz tokluuna çalma mümkündü. Bugün ayrlan yüzdenin bir ksm iç edilse de dier ksm ile önemli altyap çalmalar yaplmakta; köprüler, konutlar, oto ve tren yollar... gibi.
Bugün Opoto'nun Afrika'da yapt tahribatn ortadan kaldrlabilmesi için ykmn iki kat kadar zaman gerekli.
na balamtr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/opoto/40220 |