Bölgemizde ilgilenmediimiz veya göz ard ettiimiz her sorun bir müddet sonra bizi ilgili hale dönütürüyor. Siyasiler, entelektüeller, sanatçlar bata olmak üzere halkmzn sözlerine Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Dou diye balamas, bunun en önemli nedenidir. Bu alanlar içinde olup biten her ey bizi birinci derecede ilgilendirir.
Balkanlar dolarken karlatm siyasiler ve entelektüeller, bata Türkiye olmak üzere Orta Dou'daki gelimeleri sordular. Ben de onlara yaadklar bölgeleri sordum. Bölge barnn halen pamuk ipliine bal olduunu, hükümetlerin gerekli reformlar yapamadn; dolaysyla arzu edilen anlamda siyasi ve ekonomik gelimenin salanamadn anlattlar.
AB üyelik beklentisi olmasa, çoktan yeni savalarn balayacan söylediler. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hrvatistan gibi Balkan ülkelerinin bir ksm AB'ne tam üye oldu. Srbistan, Arnavutluk, Makedonya, Karada, Bosna-Hersek ve Kosova gibi dier bir ksm ise üyelik sürecine balam veya balamak üzere.
AB'ne üye olmu veya üyelik süreci balam olmasna ramen ülkeler dini, etnik ve iç savalardan kaynaklanan sorunlarn henüz çözemediler.
Hrvatistan 1 Temmuz itibariyle AB'ne tam üye olmasna ramen, Dou Slavonya ve Bat Krajina'daki iç savatan dolay göç etmek zorunda kalan Srp mültecilerin geri dönü sorununu çözebilmi deil.
Ayrca sac Hrvat siyasetçiler Kuzey Bosna'da ve Hersek bölgesinde yaayan Hrvat etnik unsurlara ziyadesiyle ilgili davranyorlar. Bu durum Bosna-Hersek'te Bonak-Hrvat Federasyonu'nun içinde yaayan Hrvat unsurlar üzerinde etkili oluyor ve iç istikrar etkiliyor.
Benzer bir durum da Srbistan'la Bosna Srp Cumhuriyeti arasnda yaanmaktadr. Bosna Srp Cumhuriyeti'nin siyasileri her frsatta kendilerinin Srbistan'n bir parças olduklarn söylemekte ve bunun olumas için çalmaktadrlar. Bütün bunlara Dayton Anlamas'ndan kaynaklanan idari yaplanmay eklediinizde yönetilemez bir ülke ile karlayorsunuz.
Bosna Hersek Cumhurbakan merhum Alija zetbegoviç Dayton Bar Anlamasn zehir içmeye benzetmiti. Alija 'o günün artlar içinde o günkü liderlerle sava durdurmak için bundan daha adil bir barn mümkün olmayacan' söylemiti. Bütün umudu, bartan sonra gelecek siyasilerin aksayan yönleri düzeltecekleriydi.
Bugün üzülerek unu söyleyebilirim ki, Alija'dan sonra ne Haris Silajcic ne de Bakir zetbegoviç'in halen yürüttüü dönemde birlii salayacak ve reform yapacak güçlü bir Bonak siyasi iradesi olumad. Ülkenin bütünlüünün korunmas için tüm umutlar AB tam üyeliine balanm durumda.
Bugünler Bosna-Hersek iç sava günlerinden daha ar siyasi ve ekonomik bir süreçten geçiyor.
Bosna Srp Cumhuriyeti merkezi yönetime ramen kendi yönetimi altnda yaayanlara vatandalk numarasn verme giriimi Hrvatlarn da bu dorultudaki talepleri sosyal güvenlik sistemini felç etti. Ayn ülkede ayn vatandalk numarasna sahip bireyler olacandan kayt ilemleri durduruldu.
Sosyal güvenlik kurumuna kayt edilemeyen yeni doan çocuklarn tedavi edilememesi üzerine ölüm vakalar yaanmt. Geçen aylarda genç anneler bu durumu protesto eden gösteriler yapmlard. Bugün geçici vatandalk numaras verilerek sorun almaya çallyor.
dari yap ve siyasi istikrarszlk, kanton, federal veya merkezi hükümeti kurma krizi oluturuyor. Aylardr ödenemeyen kamu personel maalar ve %55'e varan isizlik siyasal durumu etkiledii kadar sosyal yaam da etkiliyor. Sava döneminde bile rastlanmayan sosyal olaylara tanklk ediliyor.
Siyasi ve ekonomik kriz sadece Bosna Hersek'te yaanmyor. Bata Kosova olmak üzere, Srbistan, Karada ve Makedonya'da yaayan Müslüman nüfus ar isizlik tehdidiyle kar karya bulunuyor.
Kosova, Srbistan'la olan sorunlarn müzakere yöntemiyle çözmeye çalyor. 98 ülke tarafndan tannm olmasna ramen halen BM üyesi deil ve uluslararas
fonlardan yararlanamyor.
Makedonya ayr bir sorun.13 Austos 2001'de yaplan Ohri Çerçeve Anlamasnn hükümleri Arnavutlara ve Türklere etnik bayrak asmak, bekçilik, gümrük memurluu ve polislik gibi birkaç kamu hizmetinin dnda gerekli haklar tam olarak verilmedi.
Üsküp ziyaretimizde ilk dinlediimiz ikâyet; Üsküp'e Hristiyan bir kimlik kazandrmak için yaplan harcamalarn tümüne halkn dâhil edilmesi buna karlk yatrmlarn ve alt yap çalmalarnn Makedonlarn yaad yerlerde yaplmasyd.
Kamu imkânlar daha çok Makedonlar için kullanlmakta. Arnavutlara ve Türklere kalan ise isizlik oluyor.
Balkanlarda iler iyi gitmiyor. Yatrm ve istihdam yok. Balkanlara olan ilgi romantik bir iklimin ötesine tanmaldr. hmale gelmez.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/balkanlarda-isler-iyi-gitmiyor/39653 |