Merkezinde yer aldmz corafyay tanmlamak için kullanlacak en doru söz: 'her gün yeni bir balangçtr' olsa gerek. Merak ediyorum, acaba dünyann dier corafyalarnda bu kadar hzl altüst olular yaanyor mu?
Sabah ilgilenmeye baladnz konu akam olmadan güncelliini yitiriyor. Hakikatin bilgisine ulamaktan çok adli vakalar konumak zorunda kalyoruz.
Orta Dou corafyas din, etnik yap ve ekonomik kaynaklarnn zenginlii itibariyle, bata batllar olmak üzere herkes için bir çekim alan oluturuyor.
Dou toplumlar içinse bu bölge, ekonomik açdan önem arz ediyor. Hindistan, Çin ve Japonya'nn bu corafyaya yaklam bir medeniyet telakkisi deildir.
Batllar için de aslnda ayn artlar geçerli. Dou toplumlar gerçei yaln bir biçimde ortaya koyarken; batllar medeniyet klfna büründürmekte.
Dün Makedonyal skender ve Romal Jul Sezar hangi gerekçelerle Ön Asya'ya gelmilerse bugün de ABD, ngiltere, Fransa, talya, Almanya ve Rusya ayn gerekçelerle hareket ediyorlar. Aradaki fark o devrin egemen güçlerinin dayattklar hukuka kendilerinin de uyuyor olmalaryd.
Sezar'n 'Bu Roma'nn hukukudur, ben buna uyacam, buna uyanlar dostlarm, uymayanlar ise dümanlarmdr' kabilinden bir söz söyledii rivayet edilir. Kabul edilsin veya edilmesin eer doruysa bu ilkeli bir tavrd. Modern zamanlarn Sezarlar koyduklar kurallara kendileri uymuyorlar.
Batnn kural koyucu egemenleri asla Sezar kadar olamadlar. Kâr-zarar dengeleri ar bast. Çkar ilikisi gelitiremedikleri ülkeleri ve yönetimlerini acmaszca eletirdiler ve eytanlatrdlar. Oysa ilikilerinin iyi olduu ülkeleri, yönetimleri ne ekilde olursa olsun, bu alanda herhangi bir deerlendirmeye tâbi tutmadlar. Yönetim meruiyeti egemenlerin çkarlarna hizmet etmekle salanyordu.
Orta Dou'da adaletsizliin kaynan bu tür siyasi davranlar oluturdu. Baz halklarn taleplerinin meru, bazlarnn gayr meru karlanmas, çkar önceleyen ilkesiz davranlardan kaynaklanyordu.
Arap Baharnda totaliter rejimlere kar düzenlenen ayaklanmalar batl siyasiler ve entelektüeller büyük bir heyecanla desteklediler. Uluslararas hukuka aykr, militarist müdahalelere bile onay verdiler.
Gösteriler Bahreyn'e ulanca olay güvenlik sorunu olarak görüldü. 25 bin Suudi polisi Bahreyn gösterilerini kanl bir ekilde bastrd. Bahreyn halknn tek suçu ii olmak myd?
18 Mays tarihli The Economist dergisinin bayazsnda, Suriye'de zayf halk desteine sahip lml muhalefete batnn yardm yapmamasn eletirerek: 'Bat böyle yapmakla büyük bir hataya düüyor. Muhalefetin lml kanatlarnn zayflamasna ve hem Esad kanadnn hem de muhaliflerin radikal kanadnn güçlenmesine zemin hazrlyor. Bu, Bat'y ileride daha büyük problemlerle kar karya brakabilir. Korktuklarnn gerçeklemesine, yani Suriye'nin radikal slamc gruplarn yaama zemini hâline gelmesine yol açabilir' diyor. Dolaysyla ABD ve Avrupa'nn bir an önce harekete geçmesini öneriyor.
Liberal aydnlarn büyük bir ksm 'Suriye'de olas bir iktidar deiikliinde, iktidara radikal slamclar gelmemeli, hatta engellenmeli' düüncesini tayorlar.
Ya Suriye halk slami bir sistem talep ediyorsa; o zaman liberal ve demokrat kurallarn bir anlam yok.
Aslnda The Economist, eer Suriye'ye müdahale edilir ve rejim devrilirse bundan en fazla zarar Esad destekçileri ve radikal slamclarn göreceini söylemek istiyor.
Geçen hafta Tunus'ta Selefiler 40 bin kiilik bir toplant düzenlemek istediler. Hükümet toplantlarn engelledi. Demokrat ve liberallerden hiçbir itiraz gelmedi. Hiç kimse, bu toplant onlarn demokratik hakkdr, demedi. Ama bu talep laiklerin olsayd?..
Nedense uluslararas sistemin eytanlatrd düünceleri, rejimleri ve ülkeleri demokrat ve liberaller koulsuz reddetmektedirler. Onlar için, oradaki halklarn taleplerinin bir anlam yok.
Liberal ve demokratlardan tek beklentim, azck da olsa Sezar'n tutarlln göstermeleri.
Orta Dou penceresinden Suriye sorununa baktmzda barn yaplmas önemlilik arz ediyor. Deilse, kin ve nefret Suriye snrlarndan tamaya balad.
Yeryüzünde birey hak ve özgürlüklerini, din ve vicdan hürriyetini, adaleti ve merhameti öncelemeyen hiçbir yönetimi onaylamadm ve onaylamayacam da; çünkü ben bir Müslümanm.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/sezarin-tutarliligi-kadar-tutarlilik/37862 |