Suriye'de yol ayrmna gelinmek üzere. Bütün gözler Babakan'n ABD'ye yapaca ziyarete dönmü. Büyük bir beklenti içine girilmi. ABD'de Bakan Barack Obama Babakan Recep Tayyip Erdoan ile yapaca görüme için haftalar öncesinden yazlan yazlara bakldnda bir hayli hazrlk yapm gözüküyor. Ziyaret son yllarn en kritik ve en tarihi ziyareti olarak deerlendiriliyor.
ABD Dileri Bakan John Kerry, Suriye sorunu için ülkemize gerçekletirdii ziyarette yapt basn toplantsnda 'Babakann Gazze'ye gitmemesi' ile ilgili söyledii sözler ziyaret öncesi ksa bir gerginlie neden oldu. Kabine üyeleri Kerry'in ülkemizde basn önünde bu tür açklamasn sevimsiz bulmu olmallar ki 'Babakan'n nereye ve nasl ziyaret gerçekletirecei ile ilgili kimseden talimat almayacana' ilikin açklamalar yaptlar.
ABD Bakan Obama'nn, ikinci döneminin ilk resmi ziyaretini srail, Bat eria Filistin yönetimi ve Ürdün'e gerçekletirmi olmas siyaset bilimcilere göre 'yeni bir Orta Dou planlamas' yaplacann iareti saylmt.
ABD yönetimi Babakan'n Gazze'ye gerçekletirecei ziyareti bu yeni planlamada yeni zorluklar açaca ve iki devletli bar plannda srail'e yeni tavizlerin verilmesine neden olaca için istemedikleri yorumlar yaplyor. Ayrca ypranan ve zayflayan Likud siyasetinin yararlanaca endiesi hâkim.
AK Parti iktidara geldii andan itibaren Orta Dou'ya yönelik izledii siyaset; Filistinlileri himaye etme ve Filistin barna destek üzerine kuruluydu. Bu konuda hükümet dünya sisteminin meru saymad 2006'da yaplan Filistin seçimlerinin sonuçlarn kabul etmi ve Hamas yöneticileriyle görümek üzere ülkemize davet etmiti. O ana kadar Hamas'n meruiyetini sadece uluslararas sistemin dna itilmi ülkeler tanyordu. Bu ülkeler ran, Suriye ve Sudan'd.
Orta Dou'nun siyasi denklemi ran, Suriye, Hizbullah ve Hamas, kart olarak srail ve ibirlikçi Arap rejimleri olarak kurulmutu. Bu kurgu deien dünya konjonktürü açsndan uzun süre sürdürülebilinir bir siyaset deildi.
Uluslararas sistem açsndan AK Parti iktidar, bata Suriye ve Hamas olmak üzere slam dünyasnn deiimine örnek olmas için bir frsat olarak görüldü. Böylece Orta Dou halklar savasz uluslararas sistemle bütünlemi olacakt. Bu giriim halklar nezdinde kabul görse de; genelde yönetimler tarafndan büyük bir dirençle karlat.
Deiim siyasetinin iyi kurgulanamamas ve srail'in saldrganl yeni bir dönemin 'Arap Baharnn' balamasna neden oldu. Bu sürecin en sancls Suriye'de yaanyor, dierlerinin akbeti henüz belli deil.
Suriye krizi 600. gününü doldurdu ve her gün yüzlerce insan ölüyor. Ölen insan says 100 bine yaklat. Her türlü saldr araçlar kullanlyor buna kimyasallar dâhil. Her ülke olaylar kendi perspektifinden izah ediyor. Artk Suriye halknn taleplerinin bir karl kalmad.
Son olarak da srail sürece müdahil oldu. srail'in sürece katlmas farkl yorumlara neden oldu. Baz yazarlar srail'in sürece müdahil oluunu Bear Esad ve Baas yönetimine destek ve bazlarna göre de Orta Dou'daki sorunlarda bata Suriye olmak üzere yeniden inisiyatifi ele geçirmek olarak deerlendirildi.
Likud'un Orta Dou'da yeni bir plan içinde olduu kesin.
Suriye krizi çözüm çerçevesinde ABD ve Rusya Dileri Bakanlar yeni bir konferansn yaplmasna karar verdiler. Bu konferansta Baas yönetimi ile bat destekli muhaliflerin bir araya getirilmesi bekleniyor. Kerry, Rus mevkida Sergey Lavrov'la yapt görümenin sonunda 'geçi hükümetinin, mevcut hükümet ve muhalefetin karlkl onay ile kurulmas gerekiyor' dedi.
Öteden beri Rusya ve Çin 'Baas iktidaryla muhalefetin bir araya gelerek' sorunun çözümünü talep etmekteydiler. Anlalan Obama yönetimi de bu çizgiye gelmi gözüküyor.
Son günlerde en çok tartlan bir dier konu da kimyasal silahlar sorunuydu. BM nsan Haklar Komisyonu üyelerinden Carla Del Ponte 'komisyonun Suriye'ye komu ülkelerdeki kurbanlarla, doktorlarla ve sahra hastanelerindeki salk görevlileriyle yaptklar görümelerde muhaliflerin kimyasal silah kullandna dair çok güçlü kantlar elde ettiklerini' söyledi. Bu açklama henüz BM tarafndan resmen kabul edilmedi.
MT 'in elinde de Baas iktidarnn kimyasal silah kullandna dair delillerin var olduu ve Babakan'n bu delilleri Obama'ya sunaca söyleniyor.
Artk kimyasal silah kullanld konusunda kimsenin bir kukusu kalmad. Sorun u ki; kimyasal silah kimlerin kullanddr. Baas iktidar muhalifleri, muhaliflerde iktidar suçlamaktadrlar. Kimyasal silah kullanm ABD'nin krmz çizgisi saylyor.
Orta Dou'da yeni bir dönem balayacak. Sava ya da bar.
Suriye sorununun çözümünde müdahale yan sava cephesi mi kazanacak yoksa müzakere cephesi mi?
Nasl olacan Babakan'n Obama ile yapaca görümenin sonunda göreceiz.
Bilinen tek ey yol ayrmna yaklalddr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/suriyede-yol-ayrimina-geliniyor/37616 |