Yllardr srail-Filistin bar ile ilgili haberler dinliyor ve makaleler okuyoruz. Hemen unu belirteyim sorunun ifade edilme biçimi bile egemen bir dil. srail-Filistin bar. Baskn duran srail, edilgen taraf Filistinliler.
1900'den itibaren Yahudiler Filistin topraklarna geri dönmeye baladlar. 11 Aralk 1917'de Kudüs'ün düüü ve Filistin topraklar ngiliz Manda yönetiminin kontrolüne girince bölgeye Yahudilerin gelii kitlesel bir göçe dönütü. Filistin'e gelen Yahudiler tehdit ve gasp yoluyla yerleik halkn topraklarn ellerinden aldlar.
Hristiyanlar da yllarca Haçl seferleri ad altnda bata ngilizler olmak üzere Avrupallar Kudüs'ü geri almak için yola çkmlar ve 200 yl Kudüs'ü igal altnda tutmulard. Selahattin Eyyübi'nin liderliinde birleen Müslümanlar Kudüs'ü ve Filistin topraklarn igalden kurtardlar. Osmanllar ise Yavuz Sultan Selim döneminde 31 Aralk 1516'dan itibaren Filistin'in ve Kudüs'ün yönetimini üstlendiler.
Avrupallar yüzyllar boyu tekrar Kudüs'ü geri almak için plan yaptlar ve sefer düzenlediler. Bunlardan bir tanesi Napolyon Bonapart Filistin topraklarna yürümesidir. Napolyon, 1799'da Kudüs'e 3 günlük mesafede Akka'da Cezzar Ahmed Paa'ya yenildi ve geri döndü. 64 günlük kuatmay aamayan Napolyon'un 'Eer Türkler beni Akka önünde durdurmasayd, bütün douyu ele geçirmek içten bile olmayacakt' dedii tarihçiler tarafndan kaydedilmitir.
19. yüzylda da Orta Dou ngiliz, Fransz ve Almanlarn rekabet alann olmutur. I. Dünya Savanda bölgenin savunmasn Osmanl ve Almanya birlikte yapm, Fransz destekli ngilizlere kar savamlardr.
Kudüs'ün ve Filistin'in, genelde Orta Dou'nun kaderi bu yllarda belirlendi. 1916'da ngiltere ve Fransa arasnda yaplan ve Osmanl'nn Orta Dou topraklarnn paylalmasn öngören 'Sykes-Picot Antlamas' birlikte, ngiliz Dileri Bakan Lord Arthur Balfour hazrlad '1917 Balfour Deklarasyonu' dönüm noktasn oluturdu.
Dönemin ABD Bakan Thomas Woodrow Wilson bu süreci desteklemitir.
Böylece ngilizler 1917'de igal ettikleri Filistin topraklarnda srail'in temellerini atmlar, 14 Mays1948'de BM'de yaplan oylamayla da devleti kurmulardr. Bugünü Filistinliler 'Nakbet Günü (Felaket Günü)' olarak anarlar.
1948'den 1951'e kadar geçen üç yl içinde Yahudi göç oran iki katna çkp srail toplumunda silinmez bir iz brakt. Bu durum Filistinlilerin kitlesel göçüne neden oldu.
1948'de BM'deki müzakerelerde Araplara iki devletli çözüm sunulmutu. Bu plana göre Filistinlilere verilmesi teklif edilen topraklar bugün talep edilen ve çözüm için temel gösterilen 1967 snrlarndan daha fazlayd. Arap ülkeleri federal çözüm istiyorlard. Teklifleri BM'de ret edildi ve bugünkü srail devleti kuruldu. Bu olay ilk Arap-srail Savana neden oldu.
Oslo ve Camp David sürecinin ardndan bugün barn kurulmas için yeniden hazrlklar yaplyor.
21 Mart'ta ABD Bakan Obama'nn srail'i ziyaretiyle Türkiye-srail ilikilerini düzeltilmesi için hamle yapld. Mavi Marmara olay üzerine kopmu olan ilikiler srail'in Türkiye'nin taleplerini karlayacan söylemesi ve ilk adm olarak özür dilemesiyle yeniden balam oldu.
imdi sra ikinci aamada; bunun için dikkatler Babakan'n Gazze ve ABD'ye yapaca ziyarete odaklanm.
Türkiye'den beklenen, srail'in meruiyetini kabul etmeyen Hamas'n; srail'i tanmas için ikna edilmesi ve Dou Kudüs'ün Filistin'in bakenti olduu 1967 snrlarn temel alan bar görümelerinde Devlet Bakan Mahmud Abbas'a destek vermesinin salanmas.
Siyasi analistlere göre: Hamas srail'in meruiyetini tanmas halinde varlk sebebi ortadan kalkacak ve El Fetih tarafndan eritilecek. Yerini bata slami Cihad olmak üzere dier gruplar alacaktr.
Bir dier sorun ise Dou Kudüs'ün Filistin Devleti'nin bakenti olmasdr. Kudüs Filistin Devleti'nin bakenti olabilir mi? srail Devleti Kudüs'ü igal ettii 1967'den beri Yahudiletirme siyasetini sürdürmektedir. srail Babakan Benjamin Netanyahu, 'Kudüs Yahudilerindir ve sonsuza dek srail egemenlii altnda olacaktr' demiti ki; srail halk da böyle düünüyor. Bu konuda Filistinliler Oslo ve Camp David sürecinin çok gerisine dütüler.
Filistin'de kalc bar mümkün mü?
Sadece iki sorunu bugün gündemimize aldk. ki konu bile bize çözüme giden yolun zorluunu gösteriyor.
Filistin sorunu çözülmeden dünyada ve bölgede barn kurulmas imkânsz.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/filistinde-kalici-baris-mumkun-mu/37198 |