Bugün 1 Mart Bosna Hersek Devleti'nin bamszlk yldönümü.
Yugoslavya Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin dalmaya balad zaman yaplan referandum sonucu 21 yl önce Bosna bamszln ilan etmiti.
Bamszln bedeli ar oldu. Srp igalinde 200 bin kii öldü, 150 bin kii yaraland, 1,5 milyon insan evini terk etti, camiler, iyerleri, evler yakld ve ykld. Gerçekten bedel ard. Öyle ki ortaya çkan felaketin izleri hala silinebilmi deil.
Bosna-Hersek'te yaananlar uygar dünyann gözleri önünde gerçekleti. Herkes televizyon, radyo, dergi ve gazetelerden olanlar hakknda bilgi sahibi oldu.
Uygar dünya vicdan temizlii için sava suçlar mahkemesini kurdu. Sava Suçlar Mahkemesi'nde devrin Srbistan Cumhurbakan Slobodan Miloeviç, Bosna Srplarnn lideri Radovan Karadziç ve Yugoslav Halk Ordusu askerlerinden Srp Çetnik saldrganlarn komutan General Ratko Mladiç yargland/yarglanyorlar.
lginç bir bilgiyi kayt dümek isterim. Uluslararas Sava Suçlar Mahkemesi'ne (USSM) en az Srplar kadar Bonaklar da çarldlar. Suçlamalar ise ambargoyu ihlal etmek ve Srp saldrganlara kar ülkelerini korumak. Bugüne kadar USSM'ye çarlan Bonaklardan sadece 1 kii tutukland. Bu kararla Bonaklar da zan altnda braklmaya çalld.
Aradan 21 yl geçmi olmasna ramen bölgede kann durmasnn dnda siyasi istikrar salanm deil. Eski Yugoslavya'nn dalmasyla birlikte ortaya çkan ülkelerden bugün sadece Slovenya ve Hrvatistan istikrara kavutu. Slovenya 2004'de AB'ye üye oldu, Hrvatistan da bu yl üye olacak ve Srbistan ise AB aday ülke statüsü elde etti. Bosna Hersek-AB ilikileri dier ülkelere oranla daha ar bir seyir izlemekte.
Bosna Hersek Cumhurbakan merhum Alija zetbegoviç, 1995'de Srp igalini sonlandrmak için teklif edilen 'Dayton Bar Anlamas'n' imzaladktan sonra yaplan eletirilere yönelik; 'Bu dünya konjonktürü ve mevcut liderlerle daha adil bir bar yapmak mümkün deil' demiti.
21 yl sonra geldiimiz noktaya baktmzda Dayton Anlamas uzun bir atekesten baka bir anlam ifade etmiyor. Alija 'en kötü bar en iyi savatan daha iyidir' demiti.
Dayton Bar Anlamas'ndan bugüne kadar geçen 17 yllk zaman sürecinde Bosna Hersek'te arzu edilen anlamda siyasal ve ekonomik gelime salanamad. Bunun en önemli nedeni Dayton Anlamas'dr. Dayton'la karmak bir devlet yaps oluturulmu. Bosna-Hersek'in yönetim biçimi itibariyle bugün bile statüsü belli deil. Federal devlet mi, cumhuriyet mi, monari mi veya krallk m?
Bosna Hersek'in yaps merkezde üç etnik yapdan seçilen Cumhurbakanl konseyi bulunuyor. Cumhurbakanl konseyi üyeleri 8 aylk sürelerde dönüümlü olarak görev yapmaktadrlar.
Üç etnisiteden oluan merkezi parlamento ve hükümetin altnda iki yapl bir sistem; bir tarafta Bonak ve Hrvatlarn oluturduu Bosna-Hersek Federasyonu öte yanda Srp Cumhuriyeti (Republika Srpska). ki yapnn da parlamentolar ve hükümetleri var.
Ayrca Bosna Hersek Federasyonu 10 kantondan oluuyor. Kantonlar kendi içinde de iki parlamentoya sahip. Her parlamentoda temsil etnik yaplar arasnda bölüülmekte. Merkezi kurumlarda ise maliye, yarg, dileri, iç güvenlik ve askeri temsil ayr bir karmak yap oluturuyor. Adeta o günkü liderlerin ruh halini gösteren bir çözüm ortaya konmu ve bugüne gelinmi.
Bosna-Hersek Federasyonu'nda aylardr süren bir hükümet krizi var. Dün de Republika Srpska'daki hükümetin istifas buna eklendi.
Bosna Hersek'in bu siyasi kaosun içinden çkmas ve gelecee parçalanma korkusu olmadan emin bir ekilde bakmas gerekir. Bunun için yaplmas gereken; Dayton Anlamas yeniden düzenlenmeli, AB süreci hzlanmal ve NATO'ya üyelik hemen salanmaldr.
Bamszlnn 21. ylnda mevcut siyasi durum Bosna Hersek'e istikrar oluturamayacak ve ekonomik sorunlarn artracaktr.
Siyasi ve ekonomik sorunlarn am bir Bosna Hersek çok kültürlü, çok dinli ve etnik yapsyla sadece Avrupa'ya deil Dünya'ya örnek oluturacaktr.
slam Dünyas, Bosna Hersek'in insan ve kültür birikimini deerlendirmesi gerekir.
*Bosna Hersek'in bamszlk günü kutlu olsun.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/sretan-ti-dan-nezavisnosti-bosno-i-hercegovino/36546
|