Ulusal gazetelerimizden bir tanesi, 1960'da Yassada yarglanma tutanaklarna ulat. Tutanaklarda o devrin Babakan merhum Adnan Menderes'in baz yazarlara 'tahsisat- mestureden' (örtülü ödenek) yaplan ödeme makbuzlarn ve yazarlarn para talebini içeren 'yalvarma mektuplarn' yaynlad.
Menderes'ten yardm talep eden yazarlar arasnda bata Necip Fazl Ksakürek olmak üzere Peyami Safa, Yahya Kemal Beyatl, Hamdullah Suphi Tanröver, Cemal Kutay, Bedri Rahmi Eyübolu, Mesut Cemil Bey, Yusuf Ziya Ortaç ve ressam brahim Çall'nn mektuplar dikkat çekiyordu.
Bu haberi okuduum zaman ne kadar üzüldüümü ve suçlandm ifade edemem. Bütün bunlarn nedeni olarak kendimi gördüm. Bu insanlar yalvarma konumunda brakan bendim sanki. Milletin, beslendii aydnna, yazarna ve sanatçsna sahip çkmas gerekirdi.
Fotoraf muhabirliinin duayeni Ara Güler'le zaman zaman geçmi olaylar ve tand edebiyatçlar üzerine konuuruz.
Ara Bey 1940'lardan itibaren Türk edebiyat ve sanatnda olan bütün gelimeleri biliyor ve takip ediyor. Ahmet Hamdi Tanpnar'dan Kemal Tahir'e Nazm Hikmet'e ve Bedri Rahmi Eyüpolu'na, Orhan Veli, Sait Faik, Orhan Kemal'e kadar birçok edebiyatçyla dostluklar ve arkadalklar olmu.
Ara Bey'e Necip Fazl Ksakürek'le tanklnn olup olmadn sordum. Var dedi. Fotoraflarn çekmi. Nasl tantnz dedim. Fikret Adil'in arkadayd. Adil de benim.
Necip Fazl dier edebiyatçlardan farklyd, slami düünceye sahipti ve Büyük Dou dergisini çkartyordu. Ortak dostlarn bir araya gelilerinde karlardk.
Zaman zaman ev kirasn, telefon faturalarn ödeyemediini söyler ve bundan yaknrd, diyor Ara Bey. Aileden zengin olanlarn dnda herkes fakr zaruret içindeydi, diye ekliyor.
Ben üstat Necip Fazl' 1974'de Trabzon'da verdii konferansta, ardndan Erzurum konferans, Büyük Dou dergilerinden ve kitaplarndan tandm. O düünce dünyamzn mimarlarndan biriydi.
Türklerin devlet geleneinde sanatçlara ve airlere icra ettikleri sanat için ödeme yaplrd. Devletin dnda zenginlerin de himayesi geçerliydi.
Bilgelerin durumu farklyd. Devleti yönetenler onlar ziyaret eder bilgilerinden yararlanr ve hürmette kusur etmezlerdi. Osmanl'nn son yüzylnda bu durum deimeye balad. Devlet himayesinde alimler ve aydnlar olutu.
Osmanl Devleti'nin son yllarnda batya giden tüm aydnlarn geçim bedelleri devlet bütçesinden ödenmitir. Hatta sürgüne gönderilenlerin bile. Cumhuriyetle birlikte bu gelenek devam etmitir. Çankaya sofralaryla ilgili birçok kitap yazld. Kültür Bakanl'nn kurulmasyla sanat ve edebiyat üzerinde devletin himayesi pekimi oldu.
Siyasi uygulamann sonucu iktidar destekçisi gazeteler ve yazarlar daha çok devlet imkânlarna kavuuyordu. Muhalifler ise bunun dnda tutuluyordu. Yllarca gazeteler ve dergiler için gazete kâd sübvanse edildi.
Sadece Demokrat Parti ve Menderes döneminde 'tahsisat- mestureden' (örtülü ödenek) yaplan ödemelerin makbuzlar ve yazarlarn ödenek talebini içeren 'yalvarma mektuplarn' yaynlamak adil deil, olay sadece üstat Necip Fazl üzerinden tartmak da.
Gazeteler ve dergiler yaynlanmaya balad andan itibaren yazlan mektuplarn ve yaplan ödemelerin açklanmas gerekir. Göreceiz ki edebiyatçlar ve gazeteciler ister direkt ister endirekt olsun paralarn devletten alyorlar. Bu doru ve övünülecek bir yöntem deildir.
Gazetelerde çkan yazlarda aslnda para talep eden aydnlardan çok; aydnlar devletten para talep ettirmek zorunda brakan anlay sorgulanmal. Uzun yllar medya sahiplerinin banka sahibi olmas ve kamu ihalelerine girmeleri tartld. Bu konuda yasal düzenlemeler de yapld. Uygulamada bunun pratik bir yöntem olmadn gördük.
Baz yazarlarmz yazlanlarn üzerine çkp ben almyorum dediler. Maalarn verenlerin nasl para kazandklarna baksnlar.
Necip Fazl'n veya herhangi bir yazarn para talep eden yalvarma mektuplarn ve ödeme dekontlarn ortaya çkartmakla onlarn deerlerine bir halel gelmez.
Necip Fazl Demokrat Parti iktidarndan dergi için ödenek talep etmesine ramen düünce dünyasndan asla taviz vermemitir. Bu ülkede cesurca Sultan Abdülhamid'i, eyh Sait'i, Seyit Rza'y, Bediüzzaman Said Nursi'yi ve birçok mazlumun öyküsünü o dillendirmi ve savunmutur.
Aydn-Devlet ikilemi sürekli tartlan bir konudur. Bunu anlayabilecek bir kitleye ihtiyaç var. Ülkemizde eser sunan ve talep eden dengesi oluturulmad sürece bu sorunu çözülemeyecek.
Elbette devletle arasna mesafe koymu birçok âlim, yazar ve sanatç vardr.
Geleneimize 'siyaset aydnlar ayana çarmaz, aydnlar da siyasetin ayana gitmez' anlay yerlemitir. Bugün siyasete yön verenlerin bu naif dengeyi gözetmeleri gerekir.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/aydin-devlet-ikilemi/35819 |