Bunun en iyi örnei Bosna-Hersek'tir. Bosna'da zulüm yapm insanlar imdi neredeler; bazlar intihar etmi veya konumasnlar diye öldürülmü, bazlar Uluslararas Sava Suçlar Mahkemesi'nde yarglanyorlar.
29 ubat-1 Mart 1992, Bosna Hersek'in Yugoslavya Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nden ayrlma referandumu ve bamsz bir ülke statüsü kazanma günüdür. Tam 20 yl olmu. Zaman nasl da hzla akp gidiyor.
1992'de eski bir atlasn ortasndan koparttm fiziki bir haritayla Balkan yollarna dümütüm. Adapazar Belediyesi önderliinde, dernekler, vakflar ve vatandalarn balaryla toplanm 5 kamyon yardm malzemesini alarak yola çktk. O zamanlar Adapazar Belediyesi CHP'de ve bakan; merhum Ünal Ozan. Düünce ve siyasi farkllklar anlamn yitirmi, ehirde müthi bir dayanma ve yardmlama yar balamt.
Bu ülkemizden Bosnal mülteciler için yola çkm ilk yardmd. Rotamz Bulgaristan üzerinden Makedonya. lk saldrlarn ardndan Bosna-Hersek'ten kaçarak Makedonya'ya gelmi mültecilere yardm iletecektik. Kafilemizde belediyeyi temsilen ve kafile bakan Zabta Müdürü Necdet Çokhamur, eski Sakarya Milletvekili Yalçn Koçak, iadamlarndan Hamdi Atiolu, Hakk Pekin, gazeteci Adem Ik, kamyon oförleri ve yardmc personel vard. Yardmlar Makedonya'daki mültecilere ulatrdk. Böylece hem Adapazarllar hem de kafilemiz bir ilke öncülük etmi ve daha sonra yaplacak yardmlara örnek oluturmutuk. Arkadalarmz yen, yardmlar organize etmek için Üsküp'ten geri döndüler.
Ben o gidite Üsküp'te tantm smail Bardhi ile sorunu yerinde görmek için bölgeye gittim. galin ilk anlaryd ve her taraf yaadklar yerleri terk eden insanlarla doluydu. Anlatlan öyküler inanlmazd. Yugoslav Halk Ordusu ve Srp paramiliter güçler Bosna-Hersek'te soykrma balamt. Her gün yüzlerce insan katlediliyor ve binlercesi yaadklar yerleri terk ediyorlard.
Geri döndükten sonra gördüklerimi, duyduklarm anlatmaya ve yazmaya baladm. O günlerde genel yayn yönetmenimiz; Yusuf Ziya Cömert, Hasan Aycin'in Piyerloti'deki ofisinde binbir imkânszlk içinde "Kaytlar" dergisini çkartyordu. Gördüklerimi bir günce olarak yazmam söyledi. Daha sonra da zlenim dergisinde de Bosna dosyalar yapt.
Bosna-Hersek'te yaanan insanlk trajedisine kar ülkemizde büyük bir duyarllk olumutu. Ali Bulaç, Hasan Aycin, Cevat Özkaya, Ahmet Faruk Yanarda, Altay Ünaltay, Erol Dilaver, Burhan Metin, Osman Bostan, Abdurrahman Aslan, Hüsnü Klç, Burhan Yükselolu, Süleyman Özdil, Ahmet Meral, lhan Aknc, Ahmet Özdemir, Enis Köse, Musa Akbal, Alaettin iman, Nurettin Yaar, Ahmet Kot, Davut Nuriler, Nezir Dinler, Hüseyin Kansu, Hasan Hüseyin ener, Ömer Onay, Ramadan Öztürk, Ayhan Yasan, Abdurrahman Veyis Ate, Gürsel Ulukr, Uur Altun...adlarn sayamadm onlarca arkadala birlikte bir sivil inisiyatif olarak Bosna Dayanma Grubu'nu kurmutuk-ki bu ülkemizde bir ilkti ve çr açt. Bunun ardndan her ilde Bosna Dayanma Gruplar olutu.
Olan bitenlerin boyutlar anlalmaya balaynca ülkede her kesim, konuyla yakinen ilgilenmeye balamt. Siyasette, medyada, i çevrelerinde...
Cumhurbakanmz Turgut Özal, RP Genel Bakan, Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Dileri Bakan Hikmet Çetin, stanbul Büyükehir Belediye Bakan Recep Tayyip Erdoan. CHP Genel Bakan Deniz Baykal, BBP Genel Bakan Muhsin Yazcolu, Aydn Menderes, Erturul Günay, Hasan Celal Güzel ...ve birçok siyasi, Bosna-Hersek sorununu ulusal ve uluslararas balamda gündemde tutmaya ve çözmeye çalyorlard.
Anadolu'nun her yerinde dernekler, vakflar veya yeni oluturulan dayanma gruplar yardm topluyor ve göndermeye çalyordu. Topyekûn bir seferberlik balamt. Bülent Yldrm, Osman Atalay, Hakan Albayrak, Hakan Çelik, Sakarya'da Ömer nan, Harun Takn, Ylmaz Güney, Salih imek, Nadir Latif slam, Cemail Balkanl, Zühtü Dizdar, Sadk Canl, Zeki Aydntepe, Yusuf Balar. Rahmi Sak, Alaettin Kalay, Behiye Çark. Ankara'da Necdet Konak, Ömer Çelik, Dr. Kubilay Örten, Fatih Yurdakul, Selçuk anl, Bahadr slam, Eskiehir'de Atasoy Müftüolu, Mustafa Ik, Krkkale'de Veli Korkmaz, Trabzon'da Ali Sabit Aksoy. Konya'da Fatih Türegün, Büyükehir Belediye Bakan Halil Ürün, Ercan Uslu, Avusturya'da Abdullah Gürsel ve Mehmet Küpeli, Hartum'dan Dr. Fatih Hasaneyn. Zagreb'de Alija Nasuf, Split'te Ahmet Halime ve Hrasnica'da Adem Husoviç ...herkes ayaa kalkmt.
Medyada Bosna sevdals eli kalem tutan gazeteci, köe yazar ve televizyoncular: Fehmi Koru, Ercüment Özkan, Cengiz Çandar, Ekrem Kzlta, Abdurrahman Dilipak, Mustafa Çelik, Metin Hasrc, Fikret Ertan, erif Turgut, Münire Cokun... gelimeleri yazyor ve konuyu gündemde tutmaya çalyorlard.
Bosna-Hersek Cumhurbakan Alija zetbegovic'in ahsnda evrensel bir dayanma olumu, insanlar tek bir yürek "Bosna biziz, bizler Bosnalyz" diye haykryordu.
Ve isimsiz yüzlerce, binlerce insan Alija zetbegoviç önderliinde yürütülen Bosna-Hersek'in bamszlk sürecine dâhil oldu.
Tüm mazlum halklar gözlerini Bosna'ya ve onun önderi Alija'ya dikmilerdi. Biliyorlard ki o kazanrsa tekrar hak ve adalet kazanacakt.
20. Yüzyl'n son çeyreinde uygar dünyann gözleri önünde Bosna-Hersek'te yaananlara kaytsz kalmam, önemli görevler ifa etmi isimlerini hatrlayamadm binlerce insan var. Biliyorum. (Hafza-i beer nisyan ile maluldür.)
Bugünler Bosna-Hersek'in bamszlnn 20. yl. Bamszla katk salam olanlardan hayatta olanlara uzun ömür, vefat etmi olanlara Allah'tan rahmet diliyorum.
http://www.yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=31350&y=SuleymanGunduz