Bu mensubu olduumuz milletin ve yaadmz corafyann ortaya çkartt bir durumdur. Yeryüzünün neresine giderseniz gidin; dou-bat ve kuzey-güney orada bir Türk'le karlaabilirsiniz. Bu durumla ilgili üretilmi birçok fkra da bulunmakta. Ayrca yaadmz corafyann, gündemin dakiklii üzerinde de önemli katks vardr.
Ülkemizin gündemini, 12 Eylül 1980'le ilgili yarg süreci, 28 ubat 1997 "post modern" darbe ile ilgili gözaltlar ve Suriye sorunu oluturuyor.
12 Eylül 2010'da yaplan referandum sonucunda darbe anayasasna eklenmi ayrcalkl maddelerin kaldrlmas sonucu darbenin kudretli generallerine kar yarg süreci balam oldu.
12 Eylül darbesinin yapld yllarda üniversite örencisiydik ve her eye tanklk ettik. Gözaltlar, tutuklamalar, ikenceler, kayplar ve idamlar. Sürecin öncesinin ve sonrasnn tüm olumsuzluklarn yaadk. Devrin Harp Akademileri Komutan Orgeneral Bedrettin Demirel darbe ile ilgili "artlarn olgunlamasn bekledik" açklamas aslnda olan biten her eyi açklamasyd. Olay imdi yarg aamasnda bulunuyor.
Bugün yeni bir safhaya balanm bulunuyor. 28 ubat 1997 sürecinin aktörleri dünden itibaren gözaltna alnmaya baland.
28 ubat süreci ne günlerdi. Hatrlamakta yarar var. Her ey 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde 6 Büyükehir Belediye Bakanl'n Prof. Dr. Necmeddin Erbakan'n liderliinde Refah Partisi'nin kazanmasyla balad. Bunlar; stanbul, Ankara, Diyarbakr, Kayseri, Konya ve Erzurum Büyükehir Belediyeleri'ydi. Postmodern darbenin ilk sinyalleri belediye otobüslerinde kadn erkek ayrmnn yaplaca ile ilgili gazete manetleriydi.
24 Aralk 1995'de yaplan seçimleri de Refah Partisi'nin kazanmas kzlca kyametin kopmasna vesile oldu. Önce hükümeti kurma konusunda kriz çkartld. Zorlama bir Anayol hükümeti kuruldu. Bu hükümetin ömrü ksa oldu.
Kaçnlmaz olarak seçimi kazanm Refah Partisi ile Tansu Çiller'in liderliinde Doruyol Partisi uzlaarak Refahyol koalisyon hükümetini kurdular.
Bu andan itibaren ülkedeki gazete sayfalar tarihin derinliklerinden frlam gibiydi artk.
Sahte tarikatlar, derviler, müritler, mahrem basknlar, üniversitede ikna odalar, Fatih Çaramba semtinde sürek avlar, irtica brifingleri, andçler, Sincan'da tank yürüyüleri, Susurluk, Bat çalma gruplar, demokrasiye balans ayarlar, milli güvenlik siyaset belgeleri, iir okuma bedeli cezaevleri, pirenin devletirildii manetler gündemi oluturuyordu.
Gündemi belirlemedeki "Kudret simsarlnn" parlakl gözleri kamatryordu. Muhabirler haber oluturmakta, gazete genel yayn yönetmenleri manetleri belirlemekte, televizyonlarn mehur ana haber spikerleri kurgu haberleri büyük bir heyecanla sunmakta, köe yazarlar oluturulmu haberleri fütursuzca yorumlamaktayd.
Müthi bir mühendislik çalmasyd.
Tpta "Tanr sendromu" denen bir durum yaanmaktayd.
Postmodern bir darbe olduu söylenmi ve 1000 yl sürecei açklanmt.
Fiziki olarak düünüldüünde darbelerin ne kadar süreceine millet karar veriyor. 12 Eylül ve 28 ubat ile ilgili sandk milletin önüne konulduunda sonuçlar süreleri belirlemi oldu. Darbe öncesi ve sonrasndaki mühendislik çalmalarnn hepimizin ruhsal dünyadasn da oluturduu izlerin ne kadar sürecei ve sonuçlarn ne olaca henüz belli deil.
Fiziki sorunlar çözülebilir, ama ruhsal olanlar çözmek imkânszdr.
12 Eylül'ü yapanlar artlarn olgunlamasna katk salamlard. Sonucunda sol, sa ve slamclar ar bedel ödemi oldular. 28 ubat sürecinin aktörleri ve ibirlikçileri pusu kurmulard. Sonuçlar itibaryla bakldnda bu kez yalnzca slamclar ar bedel ödemi oldular.
Olgunlama ve pusu. Ne kadar doru olduunu bilmem amma; bat kültüründe düello gelenei var, biz de ise pusu.
Kendisini devletin kurucu ve kudretli iradesi olarak görenler, millete ve milletin sandkta seçtii meru yönetimlere pusu kuruyor. imdi sra 27 Nisan'a geliyor. 27 Mays 1960 ihtilali ve 12 Mart 1970 muhtras da unutulmamal.
Adaletsizlik, kin, nefret ve intikam duygularna sapmadan, bir ülkenin geçmiiyle hesaplamas, geleceini doru zeminde oluturmasn salayacaktr. Yaadmz kimlik ve kiilik bunalmlar belki de bu dönemlerde yaadmz travmalarda sakldr.
Herkes unu ezberlemeli "milletin iradesinin üzerinde hiçbir güç olmamal". Meclis duvarnda bir aforizma olarak asl duran "egemenlik kaytsz artsz milletindir" sözü gerçeklemeli.
Milletin iradesi sandkta tecelli eder. Sandk milletin önüne konulduu andan itibaren (beenelim veya beenmeyelim) millet hiçbir zaman yanl tercihte bulunmamtr.
Bugün baz gazeteci ve köe yazarlar o gün yaananlar için haber deeri tad için yaynlanm ve yorumlanmtr diyorlar.
Medya kuraldr: "medya gerçei yalnzca gerçei" yazmak zorundadr.
Bu yazmda ülke gündemini özetleyerek sunma arzusu içindeydim. 28 ubat'la ilgili balayan süreç yazmn büyük bir bölümünü bu konuya ayrmama neden oldu. Önümüzdeki günlerde bu konuda çok yaz yazlacak ve tartma olacaktr.