Orta Dou'da küresel krize dönüme eilimi gösteren sorunlarn gölgesinde Balkan seyahatine çktk. Balkanlar'n içinde bulunduu siyasi ve ekonomik durumu yakinen görme frsatmz oldu.
Bugün Orta Dou'daki gelimeler için Balkanlama ifadesi kullanlyor. Bu ne kadar doru bir benzetmedir ona bakmak gerekir.
1989'da ortaya çkan deiim dalgas Sovyetler Birlii ve Yugoslavya'nn çözülmesine neden olmutu. Bu durum dini ve etnik farklln olduu ülkelerde savalar balatt. O günlerde siyasi bilimciler Orta Dou'da yaananlardan yola çkarak gelimelere 'Lübnanlama' adn veriyorlard.
Özellikle Balkanlar'daki çatmalar dini ve etnik temele dayand için benzeir bir yönü vard. Bugün Orta Dou'daki gelimelere 'Balkanlama' olarak adlandrmak dorusu zorlayc bir durumdur. Sadece istikrarszlatrmadan dolay kullanlyorsa doru olabilir.
Orta Dou'da Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, Msr, Somali, Tunus ve Mali ekseninde yaananlar etnik bir çatmadan çok mezhebi farkllklardan kaynaklanmaktadr.
Suriye sorunu ise küresel aktörlerin ve bölge ülkelerinin çkar stratejileri üzerinden görülen bir hesaplamaya dönütü. Suriye halkna ise; kin ve nefretin derinlemesi, Baas iktidarn destekleyenler veya karsnda yer alanlardan olmak üzere; 100 binden fazla insann ölmesi, binlercesinin yaralanmas, milyonlarcasnn iç ve d göçe maruz kalmas kald.
Bu günlerde batl ülkelerin oluturaca bir koalisyonun Suriye'ye müdahalesi için geri sayma baland. Öyle ki; görsel ve yazl medyada, jet ve füze görselleri eliinde vurulacak hedeflere dair haritalar yaynlanyor ve planlar yaplyor. Ayrca, ABD öncülüünde yaplacak müdahaleyi ister konumda brakt için Esed knanrken; Msr darbesi dolaysyla eletirilen ABD, AB ve bir ksm Orta Dou ülkeleriyle de birlikte hareket edildii için mazeret oluturulmakta. Msr da ayran tavrlar Suriye de nasl örtüecek?
Suriye'de yaananlar tahammül edilemez bir hale geldi. Masum halka kar iddeti hiçbir inanç masum gösteremez.
ABD yönetimi 'Suriye'ye yaplacak müdahalenin asker aya demeden, dar kapsaml (limitli) ve rejim deiikliine neden olmayacan' açklad. O zaman akla bu müdahalenin neye yarayaca sorusu geliyor.
Henüz BM'den bir onay çkmad. Ayrca ABD Temsilciler Meclisi ve ngiltere Parlamentosu müdahaleye kar tavr gelitirdiler.
Herkes BM karar olmadan ABD öncülüünde Bat ittifaknn Bosna ve Kosova'ya yapt müdahaleyi örnek göstermektedir. Bu durumu benzeen ve ayran yönleriyle ele almak gerekir.
Bosna Hersek'te Müslümanlara yönelik Yugoslav Halk Ordusu ve Srp paramiliter gruplarn saldrs söz konusuydu. 4 yl süren iç savan sonunda Müslümanlar askeri yaplarn oluturup üstünlüü ele geçirmeye baladklar bir anda, Srplarn Srebrenica'da 10 bine yakn Müslüman katletmeleri barda taran damla sayld ve hava saldrs düzenlendi. Oysa sadece bakent Sarajevo'da bütünü sivil olmak üzere15 binden fazla Müslüman öldürülmütü. 4 yllk savan bilançosu 198 bin Müslüman öldü, 100 binlerce yaral ve sakat, 1,5 milyon insan yaad topraklar terk etmek zorunda kald.
Ölümler, yaralanmalar, sakat kalmalar, göçler, ibadethane ve evlerin yklmas itibariyle Suriye sorunu Bosna'ya benzemektedir. Tek fark Bosna'da Müslümanlara saldranlar ve onlar azmettirenler Hristiyanlk inancna sahip Ortodoks Srplard.
Kosova'da da farkl bir durum söz konusu deildi. Hristiyan Ortodoks Srplar Müslüman Arnavutlara kar Bosnal Müslümanlara yaptklarnn aynsn yaptlar. Sadece rakamlar farklyd.
Uluslararas irade Bosna'ya 4 ve Kosova'ya ise 1 yl süren bir savan sonucunda müdahalede bulundu. Müdahale sadece hava saldrs olarak kalmad ve sonrasnda bar kurmak için bar gücü gönderildi.
Müdahalenin sonucunda: Dayton Bar Anlamas'yla Bosna Hersek'te üç etnik temele sahip, 10 Kantona ayrlm Bonak Hrvat Federasyonu ve Bosna Srp Cumhuriyeti adl iki yapl bir devlet kuruldu.
Mültecilerin geri dönüü Dayton'la garanti altna alnmasna ramen bugüne kadar Bosna Srp Cumhuriyeti'ne dönenlerin says sembolik olmu ve dönenler de tehdit edilmektedir.
Kosova'da da Mitrovica'nn dnda ülkede Arnavutlarn kontrolü saland. Mitrovica ve çevresi Kosoval Srp aznln elinde kald ve bugün çözülmemi bir sorun olarak ortada duruyor.
Bosna'da ve Kosova'da ayrma dini ve etnik yaplar üzerinden gerçekletii için gelitirilen çözüm metotlar ksa vadede baarl gibi gözüküyor olmasna ramen; bugün Bosna Hersek'te bölünme veya çatmann ayak sesleri yeniden duyuluyor.
Suriye'ye yaplacak uluslararas müdahale Bosna ve Kosova'da ortaya çkan sonuçlar salamas güç. Suriye'de ki ayrma dini ve etnik yaplardan çok yönetim eletirisi ve mezhepler arasnda yaanmaktadr.
Suriye sorununun çözümünde hangi mezhebi anlayn sözü egemen klnacak? Sünnilerin mi, iilerin mi yoksa Selefilerin mi? Sekülerlerin ve dini aznlklarn durumu ne olacak?
Uluslararas müdahaleyi yapacak olanlar, talep edenler ve destekleyenler Suriye'nin geleceini de düünmelidirler.
Suriye sorununun çözümü için tüm taraflarn masaya oturduu bir siyasi müzakere süreçinden baka çk yolu gözükmüyor. Kötü bar iyi savatan iyidir.
'Limitli müdahale' sadece yaplm olmak için olacak ve Suriye'de sorunu çözmekten çok; bölgeyi daha kaotik hale getirecektir.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/suriye-mudahalesi-bosna-ve-kosovaya-ne-kadar-benzer/39313 |