Ülkenin gündemi iç ve d siyasette dört konu üzerine odaklanm durumda. Çözüm süreci, Gezi olaylar ve sonrasnda ortaya çkan durum yeterince iç siyasetin gündemini oluturuyor aslnda.
Haziran ayndan itibaren siyaset, Gezi ve Gezi sonras oluan iklimi henüz aamad. Ülkede birçok gelime Gezi olaylar üzerinden izah edilmeye çallyor. Buna son günlerde çözüm süreci ile ilgili gelimeler de eklendi.
lginç olan ise bir grup, her gelimeyi hükümetin aleyhinde yorumlamakta ve bundan bir iktidar postu çkartmaya çalmakta. Hükümeti destekleyenler de her gösteriyi bir kalkma ve darbe olarak ele almaktadr. Karlkl komplo teorilerinin havada uçutuu bir gündem var.
Gündemi etkileyen d politik sorunlar ise; Suriye'deki iç sava ve Msr darbesidir. Suriye iç sava, müdahale olasl ve müzakere süreci ile gündemin birinci maddesini oluturuyor.
Suriye sorununda Cenevre'de Rusya ve ABD arasnda yaplan görümelerin olumlu yönde ilerledii gözlemleniyor. Kimyasal silahlar konusunda uzlamaya varld. BM'nin kimyasal silah kullanmyla ilgili Sal günü açklayaca raporun, sonucu etkilemeyecei gözüküyor.
Büyük ihtimalle müdahale ertelenecek ve müzakere dönemi önem kazanmaya balayacaktr. Soruna taraf olan ülkeler de bu konuma 'destek siyaseti' gelitirmeliler.
Ülkemizde Suriye sorununa halen müzakereden çok Bosna ve Kosova'ya yaplan türden bir müdahale yöntemi konuuluyor.
Bosna ve Kosova'ya yaplan müdahaleyi tekrar ele alalm:
Bosna ve Kosova'ya yaplan müdahale anlk uzlama zeminini oluturmu ve bölgeye göreceli de olsa bar getirmitir.
Gerekçelerine baktmzda: Bonaklar savata kan davas oluturacak bir ekilde davranmadlar yani masum insan öldürmediler, birlikte yaama kültürüne sahip idiler ve sorun oluturacak birkaç noktada da etnik yaplar arasnda nüfus mübadelesi yapld.
Ayrca Bosna'da devletin bütün olarak bir arada dini, etnik ve kültürel çeitlilikle kalmasn isteyenler Bonaklard. Savan bedelini ödeyenler ayn zamanda ülkenin bölünmemesi için taviz verenlerdi.
Kosova'da Mitrovica bölgesi dnda müdahalenin baarl olmas etnik ve dini çounluun tek tip olmasyd.
Bosna Hersek ve Kosova'ya yaplan müdahale rejim deiiklii talebiyle olmamtr. Müdahale Bosna Hersek'te Yugoslav Halk Ordusu desteinde Srp paramiliter gruplarn katliamlarn durdurma üzerine yaplm. Kosova'da ise iç güvenlii salayan ve halka bask yapan Srp polis ve askerinin çekilmesine yönelik olmutur. Sonucunda Bosna Hersek toprak bütünlüünü korumu ve Kosova bamszln kazanmtr.
Gözden kaçrlmamas gereken bir dier nokta ise; Bosna ve Kosova bamsz ülke olmasna ramen yönetimleri BM'nin atad temsilcilerle paylaarak yürütmektedirler.
Bütün bunlara ramen Bosna ve Kosova'nn yan sra soruna taraf olan bölge ülkelerinin de bata AB'ne üye olmak üzere bölgesel ve küresel ittifaklar içinde yer alma umudu olmasayd, ksa sürede yeni çatmalar kaçnlmazd.
Suriye sorununda da arzu edilen; uzlamann ardndan çatmalarn hemen durmasdr. Zor gözükmesine ramen; bunun gerçekleebilmesi için bata Rusya ve ABD olmak üzere bölge ülkelerinin ve taraflarn bar samimi bir biçimde talep etmesi, bunun için çaba göstermesi gerekir.
Deilse; egemen güçlerin basklaryla ksa sürede bar olumu gibi gözükecek ama uzun vadede derinleen mezhebi ve etnik nefret, Afganistan, Pakistan, Irak ve Libya örneklerin de olduu gibi bir kan davas dönemini balatacaktr. Bu ülkelerde her sabah güne farkl mezheplerin camilerine veya pazar yerlerine konan bomba haberleriyle balyoruz.
Suriye sorununa acil çözüm bulunmazsa bölge ülkelerinin farkllaan çkarlar ve ilikileri savan yaylmasn tetikleyecektir. Orta Dou'da dini, mezhebi ve etnik bir sava kapda. Bu sava sadece gerginlikten medet umanlara yarayacak.
Unutmamak gerekir ki: küresel krizin bölgesel tezahüründe Müslümanlar belirleyici deil sadece taraf ve enstrümandrlar.
Bar giriimlerinin akamete uramasnn sonuçlarn Cuma günü yazmtm.
Bu son frsat bu kez baarlamazsa Suriye ölecek. Suriye'nin ölümünün vebali bölgeden dünyaya yaylacaktr.
Taraflarn yaananlarla ilgili birbirini suçlamasyla varlacak bir nokta yok. Hatal davrananlar tarih yazacak. Bar sonras sava suçu ileyenler ve destekçileri Lahey adalet divanna gönderilmeli.
Her geçen gün bir önceki günü aratr mahiyettedir.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/baris-basarilamazsa-suriye-olecek/39564 |