Banglade denildiinde kasrga, muson yamurlar sonucu su basknlar ve düük maliyetli i gücü akla gelir. Zaman zaman ortaya çkan siyasi krizleri de buna eklemek gerekir. Pakistan kadar gündemimizde yer igal etmez bu ülke insanlar.
Son birkaç aydr ülkedeki siyasi gelimelerden dolay ksa bir an gündemimize girdi ve çkt. Banglade'te eyh Hasina Hükümeti, Cemaat-i slami'nin 91 yandaki lideri Gulam Azam' tutuklayp çok sayda liderini idamla yarglad ve idama mahkûm etti. Cemaat-i slami'nin lideri Azam'n idama mahkûm edilmesi ve infaz hazrl tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de tepki çekti. Cumhurbakan, Babakan, Dileri Bakan ve bata Mazlumder olmak üzere bir ksm sivil toplum kurulular Banglade hükümeti nezdinde Azam'n idam edilmemesi ve serbest braklmas için devreye girdiler.
Banglade'te siyasi istikrarn salanmas oldukça zor gözüküyor. Pakistan'a benzer bir tarz var. Darbeler, suikastlar ve bombal saldrlar vs. her ey söz konusu. Hint yarm adas, ngiliz igali altna girdii andan itibaren bir daha huzur bulmad.
Banglade siyasi istikrarszlnn yan sra ekonomik sorunlar da olan bir ülkedir. 2009 verilerine göre nüfusu 162 milyon 221 bindir, yüzölçümü 143 bin 998 kilometrekaredir ki kilometrekareye 1000'in üzerinde kii dümektedir. Dünyann nüfus younluu bakmndan en kalabalk ülkelerindendir.
Muradm ansiklopedik bilgi vermek veya siyasi istikrarszlktan bahsetmek deildir. Bölgedeki siyasi sorunlar ayr bir yaz konusudur.
2008'de Dr. Kürat Alan rehberliinde lhan Albayrak'n bakanln yürüttüü FEDA Dernei'nin Kurban organizasyonuyla 'Sidr kasrgasndan' etkilenen bölgelere yardm ve kurban kesmek için Banglade'e gitmitim. Bata Dakka ve Fenni olmak üzere birçok kenti ziyaret etme frsat bulmutum.
Ülkeye adm attnz andan itibaren isizliin ve yoksulluun boyutlar dikkatinizi çekiyor.
Bundan tam bir ay önce Banglade'in bakenti Dakka yaknlarndaki Savar bölgesinde 8 katl bir i merkezi çökmütü. Çöken Rana Plaza binasndan 1127 ceset çkarld. Ölenler tekstil atölyesinde çalan içilerdi.
Olayn hayatmz üzerindeki etkisi sadece kurtarma operasyonu ile ilgili görsellerden ibaretti. Mucize kurtulu bizdeki afetlerdeki kurtulu süresiyle kyasland. Olay medyamzda Guinness Rekorlar Kitabna girecek tarzda ele alnd. merkezinde ölenlerin hangi artlarda çalt çok önemsenmedi.
Ülkede kalitesiz inaat malzemesi kullanld için i merkezlerinin çökmesi, tekstil atölyelerinin yanmas ve limanlarda gemi söküm ilerinde çalanlarn kanser olmas ve bunlarn sonucunda birçok insann ölmesi artk sradanlam.
Banglade'te Rana Plaza'da ölenler dünya gündemine 'düük maliyette üretim' ve 'ucuz i gücü' kavramlarn gündeme tamalyd.
Msr, Pakistan, Banglade, Hindistan, Çin, Vietnam, Kamboçya… bata olmak üzere birçok ülkede hükümetler yabanc yatrmclara özel tevikler vaat etmekte ve ucuz i gücü sunmaktadr.
Bugün 'ucuz i gücü' ile ifade edilen, aln terinin ve emein yok sayld bir anlay hâkim dünyaya. Vahi kapitalizmin rekabetinin sonucu deersizleen yaamlar...
Dünya ticaretinde ki adaletsiz paylam ve rekabetin acmaszlnn; istikrarszlatrlm, sömürülmü ve yoksul braklm ülkeleri 'ucuz i gücüne' mecbur braktn biliyorum. Hiç kimse bunun deimesini talep etmiyor ve deitirilmesi için çaba sarf etmiyor. Bu nasl bir döngü?
Bizler insan 'erefi mahlûk' yani yaratlmlarn en ereflisi olarak kabul eden, emei ve aln terini mübarek klan bir inancn sahipleriyiz.
Nesli tükenmekte olan hayvanlarn derilerini giyinmemede gösterdiimiz hassasiyetin en az yars kadarn tekstil mamullerinin nerde ve hangi artlarda üretildii konusunda da göstermeliyiz. 'Made in Bangladesh' veya 'Made in Vietnam'… bilmeliyiz ki emeinin ve aln terinin karln alamayanlarn ürettii bir mamule sahibiz.
Üretim ve tüketim tarzlarnn vahilii; yoksul ülkelerde çalan ve ölen insanlarn hayatlarn deersizletirmektedir, Banglade Rana Plaza'da olduu gibi.
Dünyadaki ekonomik sistem; 'sadece karnn doyuracak kadar imkâna sahip olan ve katma deer üretemeyen insanlarn yaamlarnn anlam yoktur' tezi üzerine kuruludur.
nsan yaamn ve aln terini aziz bilen bir anlaya ihtiyacmz var.
Dünya yeni bir 'dirili neslinin' ortaya çkmasn bekliyor.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/yoksul-birakilmis-ulkeler-ve-ucuz-is-gucu/37829 |