Bir ay akn süredir Msr'da, halkn özgür iradesiyle seçilmi iktidara kar yaplan askeri darbeyi protesto etmek için ölümlü ve yaralanmal gösteriler devam ediyor. Göstericilerde 'halkn oylaryla seçilmi iktidar geri gelinceye' kadar devam edeceklerine dair bir kararllk var.
Tunus'ta balayan deiim dalgas Msr ve Yemen'i etkilemi, Libya'da Batllarn askeri müdahalesiyle baarya ulamt. Dalga Bahreyn sahillerine vurduunda deiim talepleri 'güvenlii tehdit ediyor' gerekçesiyle bu kez askeri müdahaleyle bastrld.
slam dünyasnn deiim tarihi yazldnda Bahreyn bir krlma an olarak ifade edilecek. Bu olay Sünni dünyann özgürlük taleplerinin meru, iilerinkinin gayrimeru olarak alglanmasna neden oldu.
Bahreyn'de çounluun taleplerinin askeri müdahaleyle bastrlmas en çok Suriye'yi etkilemitir. Suriye'de ki gelimeler halkn meru taleplerinin karlanmasndan çok etnik, mezhebi çatmalara, bölgesel ve küresel aktörlerin güç gösterisine dönümü. Bunun sonucu olarak iki yldr devam eden iç savata birçok ehir ykld. 100 binden fazla insan öldü ve yüzbinlerce insan evini terk etmek zorunda kald. Bar hemen kurulmazsa kin ve nefret derinleerek yaygnlaacaktr.
Msr'da Tahrir meydannda 25 Ocak 2011'de balayan, 30 yllk Hüsnü Mübarek rejiminin yklmasna neden olan ve Orta Dou'yu derinden etkileyen olaylar siyasi literatüre 'Tahrir Devrimi' olarak geçmiti.
31 Haziran 2013'de Cumhurbakan Muhammed Mursi'ye verilen askeri muhtraya destek olmak amacyla devrim yapm(!) güçlerin bir ksm tekrar Tahrir'de toplandlar. Böylece Tahrir devriminin sonucu halkn iradesiyle sandkta ortaya çkan irade, yine Tahrir'de gasp ediliyordu.
Bu kez Tahrir göstericileri siyasal tarihte 'darbe davetkârlar ve destekçileri' olarak yerlerini alacaklar.
Tahrir meydannda öldürülmeye çallan ruh bu kez Rabiatul Adeviyye'de ortaya çkt. Bu ruh Tahrir'den daha eitici ve daha dönütürücü oluyor.
21. Yüzyl hz yüzyldr. Yeni milenyumun balangcnda hiç kimse bu kadar hzl altüst oluu tahmin edemiyordu.
2000'de Sarajevo'ya yaptm bir ziyarette merhum bilge lider Alija zetbegoviç'le slam dünyasnn sorunlar üzerine konuma frsat bulmutum.
Alija, slam dünyasnda iktidarlarn bir zümre veya inanç grubundan olutuunu, düüncelerin basklandn, uygulanan eitim sistemlerinden özgüven sahibi ve ahlakl insanlar yetimediini; daha çok tebaa ve tabi ruhlu insanlar yetitiini, bunun da sistem kurucularnn iine yaradn anlatmt. 'dare etmek deil idare edilmek için eitilen kuaklar slam'n ilerlemesini salayamazlar. slam toplumunun cesur ve isyankâr ruhlara ihtiyaç var' diyordu. Ayrca; slam dünyasnda genç ve dinamik bir nüfusun varlndan, anlatt gerekçelerden dolay negatif bir enerjiye sahip olduundan ve birbirini engellemekte yartndan bahsetmi, 'Negatif enerji bir gün (ki bu çok yakn bir zamanda olacaktr) pozitif enerjiye dönütüünde slam dünyasnn tarih sahnesine çk engellenemez' demiti.
Alija'nn bahsettii devir balad. Toplumlar üniversiteler dönütürmüyor, meydanlar dönütürüyor artk. Meydanlarn her biri bir üniversite.
Sayg, sevgi, paylama, dayanma, fedakârlk, kolektif davranma, özeletiri, birbirini anlama, farkl düüncelere tahammül ve kendini ifade etme artk meydanlarda öreniliyor. Snrlar aan bir sorumluluk duygusu geliiyor.
Batda meydanlarda bedel ödenerek kazanlan özgürlük mücadelesi bu kez slam dünyasnda veriliyor.
nsanlk vicdannn sesi Rabiatul Adeviyye'de karlk buluyor. Adeviyye meydan sadece Msrllar eitmiyor, slam dünyasn ve batllar da eitiyor.
Genç ve dinaSmik nüfusa sahip slam dünyas bu siyasi kaostan çkacak; yeniden tarih sahnesinde yerini alacaktr.
Bugün bunun doum sanclar çekiliyor.
Ramazan Bayramnz' tebrik ediyor, insanla esenlik ve bar getirmesini diliyorum.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/meydanlar-donusturuyor/38896 |