Aylardr bata Moskova olmak üzere baz kentlerde Medvedev-Putin dei tokuu üzerine gösteriler yaplmakta. Rusya'da da Arap Bahar'ndan esinlenerek demokrasi talepleri dile getirilmeye balanmt. Putin, "gösterilerin bat kkrtmas olduunu, gerçekte Rus halk beni istemezse bir an olsun kalmam" demiti. Seçim sonuçlar belli olduktan sonra, Putin'in zaferini gözyalar içinde kutlamas, sürecin beklenenden daha çetin geçtiinin ifadesiydi.
Putin'in ikinci dönemi zorlu geçecee benziyor. ç siyasette, demokrasi ve meruiyet sorunu sürekli tartlacak. Dolaysyla yerel, bölgesel ve küresel sorunlar için yeni siyaset tarz ortaya konmak zorunda. imdiden dünya Rusya'dan ABD'yi dengeleyecek bir siyaset beklentisi içine girmi bulunuyor.
Ortak siyasi, ekonomik ve kültürel alanlara sahip olduumuz Rusya ile ilikilerimiz büyük bir önem kazanacak. Bu temelde ilikiler rakip veya rekabet ekseninde geliecek. Tarih iki milleti uzun bir zaman diliminde rakip hale dönütürmütü.
SSCB ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasyla birlikte iki ülke arasndaki ilikiler yeni bir boyut kazand
Sovyetler Birlii 1919-22'de ki milli mücadelemize önemli destek vermitir. Ayrca Sovyetler Birlii, sanayileme ve tarm alanlarnda teknoloji transferi, kredi salamada Türkiye için bat ülkelerinden daha önemli ve ilerdeydi. Örneklemek gerekirse:
1932-1938 yllar arasnda Sovyet makine ve teknisyenleri ile Kayseri ve Nazilli tekstil fabrikalar kurulmutur. Böylece Türk tekstil sanayisinin temelleri atlmtr.
1934 ylnda imzalanan kredi antlamas ile Birinci Be Yllk Plan için gerekli d kaynak da SSCB'den salanmtr.
1950'lerin sonunda Sovyet kredisi ile Çayrova Cam Fabrikas'nn kuruluu gerçekletirildi.
25 Mart 1967 ylnda iki ülke arasnda imzalanan Ekonomik-Teknik birlii Anlamas sonucunda 200 milyon Amerikan dolar tutarnda proje kredisi alnd. Bu krediyle: skenderun Demir Çelik Tesisleri, Seydiehir Alüminyum Fabrikas, Aliaa Petrol Rafinerisi, Bandrma Asit Sülfürik Fabrikas, Artvin Levha Fabrikas gibi ar sanayi tesislerin kurulmas salanmtr.
1990'lardan itibaren ticaret, enerji, müteahhitlik ve turizm alanlarnda önemli ibirlikleri gerçeklemitir.
ki ülkenin tarih kitaplar birbirlerine kar verilmi en acmasz savalar yazsa da, artk ortak noktalar dostluk zemininde birliktelie dönütürecek liderlik kadrolarna sahip. Siyaset etme biçimleri itibariyle Babakan Erdoan ve Devlet Bakan Putin'in birbirine benzer refleksleri bulunmakta. Harbi ve samimi. ki ülke acsndan en önemlisi budur.
Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Dou'da ortaya çkan sorunlar çözmede ortak politikalar üretilebilinir. ki liderin varl frsata dönütürülmelidir. Sca scana Azerbaycan-Ermenistan arasndaki Karaba sorununa el atlp barçl bir çözüm üretilebilinir. Her iki ülke de sorunu çözmek için oluturulmu Fransa'nn bakanln yapt Minsk grubundan balayabilir. Türkiye, Fransa parlamentosunun sözde Ermeni soykrmn inkâr suç sayan yasa tasarsn ele almasndan rahatsz. Her ne kadar Fransa Anayasa Mahkemesi yasay ret etmi olsa bile. Bunun en önemli göstergesi, son bakanlar kurulu toplantsnda Fransa'ya yatrmlarn devam etmesine karar verildi. Babakan Tayyip Erdoan Fransa'nn Minsk grubu bakanlna itirazn eklersek ki: Fransa yönetimi son kararyla Karaba sorununda artk taraf olmutur. Karaba sorununda yeni bir süreç balatlmal. Türkiye ve Rusya, taraflar bir araya getirip bu sorunu çözebilecek yegâne iki ülkedir.
Ayrca ran'n nükleer sorununda da arabulucu konumunu üstlenmelidirler. Babakan Tayyip Erdoan'n Tahran'a yapaca ziyaret önem arz etmektedir. Suriye sorunu da bu balamda ele alnmaldr. Dileri Bakan Ahmet Davutolu'nun Rus mevkida ile sorunun çözümüne ilikin yapt görümeler anlam kazanabilir. Türkiye, Suriye'de akan kann derhal durdurulmasn talep etmekte. Anladm kadaryla Rusya'da gelimelerden honut deil. Rusya, Libya'da olduu gibi bir müdahaleye kar çkyor. Ama akan kann da durdurulmasn istiyor. O zaman sorunun çözümü için Türkiye, ran ve Rusya ortak hareket edebilir. Filistin sorununu bunun dnda tutmamak gerekir.
ABD'nin kontrolü dnda enerji havzalar konusunda en önemli iki ülke ran ve Rusya'dr. Türkiye de enerji ulatrma hatlarna sahip. Bu bir avantaja dönütürülmelidir
Putin'in yeniden seçilmesi dünyada yeni bir denge oluturabilir. Bu konuda en kazançl çkacak iki ülke Türkiye ve Rusya'dr.
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=31457&y=SuleymanGunduz