Aslanlar sürünün içinde en zayf olan hayvan belirlerler ve pusuya yatarlar. Ani bir hareketle sürüde panik havas olutururlar. Sürü hzla komaya balar, aslanlar ise avlarn kovalamaya ve dierlerinden ayrmaya çalrlar. Ardndan bir kaç hayvann üzerine saldrr ve çökertir. Parçalama ve ölüm kaçnlmazdr.
Afrika'da ki ülkelerin kaderleri aslanlar tarafndan avlanan varlklarnkine çok benzer. Bu Müslüman bir ülke ise, avlanma ve parçalanma daha kolaydr.
Uzun bir zamandr üzerinde en çok oyun oynanan, Afrika'nn en stratejik ülkesi Sudan'dr. Parçalanmadan önce, dünyann 16., Afrika'nn en büyük 3 ülkesinden biriydi. 8 ülkeyle komuluk ilikileri bulunuyordu. Bu ülkeler: Msr, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Kenya, Etopya ve Eritre'dir. Bölünmeden dolay Kongo, Uganda ve Kenya ile snr komuluu sona ermi.
Sudan, siyasi duruu itibariyle uluslararas sistem tarafndan izole edilmi ve yönetimi eytanlatrlm durumda.
lk sorun güneyde ortaya çkartld. Çounluunu animistlerin oluturduu bölgede 22 yl süren bir iç savaa maruz kald. Sonucunda büyük oranda insan kayb ve iç göç yaand. Bugün bakent Hartum'un banliyölerinde on binlerce insan mülteci olarak yayor.
Ardndan ülkenin batsnda Darfur bölgesinde asrlardr devam eden yerel sorunlar 2000'den itibaren uluslararas hale dönütü. Bu bölgede yaayanlarn tamam Müslümanlardan oluuyor.
Önceleri kanaat önderlerinin çözdüü, göçerlerle çiftçiler arasndaki su havzalarnn paylam sorunu, bugün ülkenin batsnda bir iç savaa dönümü durumda. Darfur sorunu, Güney Sudan'n ayrlmasna zemin hazrlad.
Darfur sorunu, ayrca Sudan'da iç iktidar savalarnn oluturduu bir sorundur. Devlet Bakan Ömer el Beir ile eski meclis bakan Dr. Hasan Abdullah et-Turabi arasndaki görü farkllklarnn da önemli katks olduu iddia edilir. Sudan Halk Kongresi'nin liderliini yapan Dr. Turabi, Darfur'lu ve yerlilerden, bugün Hartum'da göz hapsinde bulunuyor.
ABD ve ngiltere'de her gün Darfur sorunuyla ilgili gösteriler yaplyor. Olay gündemde tutulmaya çalyor. ki ay önce ABD'li aktör George Timothy Clooney ve babas gazeteci Nick Clooney, Sudan elçiliinin önünde yaptklar gösteri sonucunda tutuklanmlard. Darfur sorununun arkasnda ngiltere ve ABD bulunduu iddia ediliyor.
Güney Sudan'da yaanan iç sava 2005'de sona erdirilmi. Nitekim 9 Temmuz 2011'de yaplan referandum sonucu Güney Sudan bamszlktan yana karar vermi, böylece Sudan bölünmü oldu. Bu bölünmede ABD ve srail hükümetinin katks büyüktür.
Güney Sudan, Sudan topraklarnn tarma en elverili bölgesiydi. Beyaz Nil nehri buradan douyor ve tarmsal ürünlerin büyük bir bölümü bu havzadan elde ediliyordu. Ayrca Sudan'n güneyi Petrol rezervleri itibariyle büyük bir zenginlie sahipti.
Petrol, Sudan yönetimleri arasnda yeni çatmalarn gerekçesi oldu. Henüz snrlar tam belirlenmemi olduundan her an yeni bir gerginlik olumakta.
Özellikle önemli petrol sahas kabul edilen ve tam snrda yer alan Hiclic kenti stratejik merkezi oluturuyor. Son bir aydr bu bölgede iddetli çatmalar yaanyor. Hiclic kentinin konumu günlük olarak deiiyor. Bir ay önce Güney Sudan Birlikleri kenti ele geçirmiti. ki haftadr bölgenin kontrolü Sudan'n elinde bulunuyor.
Sudan'n bata petrol olmak üzere zengin yer alt kaynaklarna sahip bir ülke. Bu konum yllardr batnn itahn kabartyor ve bölünmesinin en önemli nedeni. Uluslararas sistem dna itilen Sudan yönetimi, bata petrol olmak üzere elindeki maden kaynaklarnn iletilmesini Çin ve Malezya ile yürütmekte.
Snrn netlemedii petrol alanlarndaki çatmalar, ABD-AB ve Çin arasnda ki rekabetten kaynaklanyor.
Siyasi çatmalar ve istikrarszlk, Sudan'n total bütünlüünü tehdit ediyor.
Tarihi ve kültürel balarmzn güçlü olduu Sudan'a, destek olma zorunluluumuz var.
Darfur'da Otaç mülteci kampnda karlatm yal adamn dedii gibi 'bu bir lütuf deil mecburiyettir.'
Yazarlarmzdan Mahmut Osmanolu bu konuyu gündeme tamt. Benim ki bir Afrika ziyareti öncesi tekrar hatrlatmakt. Ayrca Afrika'da ki gelimeleri büyük bir dikkatle izlememiz gerektiini düünüyorum. Maalesef son günlerde ülke gündemimiz d politik açdan Suriye sorununa kilitlenmi durumda.
stikrarszlk, yoksulluk, etnik ve dini çatmalar Afrika'nn kaderi olarak görülüyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Somali, Mali, Gine Bissau, Nijer ve Nijerya'da ki sorunlar Afrika'da yeni iç savalarn habercisi gibi.
Hükümetimizin ve gönüllü kurulularmzn Afrika'da baarl çalmalar var. Bu konularda slam birlii Tekilat da etkin biçimde devreye sokulmaldr.
Hiçbir sorun yerel deildir.
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=32272&y=SuleymanGunduz