Onlarla tanklm, José Martí Devrim meydannda balad. Meydanda 1 milyon gösterici vard. Kutlamalara halkn katlm zorunluluu bulunuyordu. Ama bu ilk serbest 1 Mays kutlamasyd. Tecrübelilerin gözlemi; ilk serbest kutlamann zorunlulardan daha kalabalk olduu yönündeydi.
Konuk tribününün karsnda bir binann üzerinde devasa ferforje demirden yaplm bir Ernesto Che Guevara monokrom resmi bulunuyor.
Bir tarafta Comandante Fidel Castro, karsnda dava arkada Che ve arada 1 milyon insan.
Gösteri Küba'nn efsane sanatçlarndan Silvio Rodriguez'in konseriyle balad. lk arks "Solo el amor".
Üzerimizde krmz tiört vard ve pek çoumuz da haki renkli bir pantolon giyiyorduk. Farkl giyinen sadece Castro'ydu. Onun kostümü standart. 1959 Küba devrimi esnasnda ne giyiyorduysa imdide ayn.
Krmz tiörtlerimizin srt tarafnda "Esta humanidad tiene ansias de justica" yazlyd, altnda da Fidel imzas.
Toplantda Venezuella Devlet Bakan Hugo Chavez, Nikaragua Devlet Bakan Daniel Ortega, Bolivya Devlet Bakan Juan Evo Morales, Küba Devlet Bakan Yardmcs Raul Castro'nun yan sra dünyann birçok ülkesinden gelmi parlamenterler, siyaset, bilim ve sanat adamlar bulunuyordu.
Aslnda toplantda olanlarn tümü Casrtro'cuydu ama politik bir dil olarak "Bolivarc" ismini de kullanyorlard.
1959 Castro önderliinde Küba'da ve 1979'da Sandinista Ulusal Kurtulu Cephesi'nin Nikaragua'da kazand zaferden sonra Orta ve Latin Amerika'daki en önemli olay 1998'de Venezüella'da seçimle Chavez'in iktidara gelmesidir.
Seçimle sosyalist bir iktidarn kurulmas tüm Orta ve Latin Amerika'y etkiledi.
2002'de Brezilya'da yaplan seçimleri çi Partisi kazand. Luiz Inácio Lula da Silva da Brezilya Devlet Bakan oldu. Lula da Silva bu görevi iki dönem yürüttü. Baarl siyasetlerin ardndan, kendisinden sonra da ayn partiden Dilma Vana Rousseff, bakan seçildi. Brezilya bugün küresel bir aktör olma yolunda.
Arjantin, ili ve Uruguay'da ki seçimleri sol kazand. 2007'de Ekvator Devlet Bakanlna Latin Amerika solu içinde yer alan Rafael Vicente Correa Delgado'nun seçildi.
Chavez, bu zaferler üzerine: "Yeni bir dünya, yeni bir Latin Amerika ve yeni bir Güney Amerika'y ina etme yolunda bir adm daha atlmtr" demitir.
Bugün, Orta ve Latin Amerika'da silahl ve silahsz birçok sosyalist veya komünist hareket bulunuyor.
Bunlar ilhamlarn, sömürgecilie kar savam olan Simon Bolivar ve Küba devriminin lideri Fidel Castro'dan alyorlar. imdi de Hugo Chavez'den.
Castro ilham, Orta ve Latin Amerika'da sadece Nikaragua'da Somoza diktatörlüüne kar mücadele eden Sandinistleri baarya ulatrmt.
Chavez'in iktidara gelmesiyle birlikte izlemeye balad siyasi ve ekonomik programlar; Orta ve Latin Amerika'da sosyalist ve komünist hareketleri dönütürdü.
Silahl Sosyalist ve Komünist hareketler, demokratik yöntemlerle iktidar olabileceklerini gördüler.
Bu ekilde Latin Amerika ülkelerinin bir ksmnda sosyalist hareketler demokratik yöntemlerle iktidar oldular.
Chavez, Castro ve Che kadar karizmatik deil, ayrca yakkl da deil, orta boylarda, hafif kilolu, espritüel, ova dönük bir siyaset tarz olan sevimli bir liderdir.
Yllardr ABD'nin komplolarna kar iktidarn sürdürmeye çalyor.
ABD'ye kar küresel hareketler içinde en önde yer almaktadr. slam dünyasnda da dünya sisteminin eytanlatrd hareketleri desteklemesiyle de etkili bir isim haline gelmitir. Buna ramen sevilen ama karizmatik olmayan bir liderdir.
"20.yüzyl iki kutuplu bir yüzyld. 21.yüzyl çok kutuplu olmaldr. Bizler böyle bir dünyann oluumuna omuz vermeliyiz. Öyleyse, yaasn birleik Asya, yaasn birleik Afrika ve yaasn birleik Avrupa!" diyerek kapitalizme kar sömürülen, yoksul dünyann insanlarn dayanmaya çarmaktayd.
ABD'nin Amerika ktasnda organize ettii siyasi ve ekonomik ibirliine NAFTA'ya kar, Bolivarclar'n siyasi ve ekonomik ibirliini önceleyen ALBA'y kurmutur.
Dünya Bankas Bakan Robert Zoellick, Chavez'i hedef alarak günlerinin sayl olduunu söylemiti. Chavez Zoellick'e "günleri sayl olan küresel kapitalizmdir" diyerek cevap vermitir.
Chavez, elindeki imkânlar bir taraftan ülkesinin yoksul insanlaryla paylarken öte yandan bata Küba olmak üzere dier Sosyalist ve Bolivarc yönetimlere yardm etmektedir. Bir misyon adam gibi hareket etmektedir.
ABD ambargosundan dolay Küba'nn yllk kayb 11 milyar dolardr. Yllarca Castro yönetimi SSCB'den destek almaktayd. SSCB'nin dalmasyla ortaya çkan ekonomik boluun büyük bir ksmn Venezuela doldurmutur. Yllk yardm miktar 6 milyar dolar civarndadr. Buna karlk salk hizmetleri ve eitimi Küba vermektedir.
Küba, Afrika'da bata Angola ve Gine Bissau olmak üzere birçok ülkenin salk politikalarna desteklemekte ve organize etmektedir. Buna Yeryüzü Doktorlar olarak tbb yardm için gittiimiz Gine Bissau'da tanklk etmitim.
ili'de 1973'te sosyalist Allende'ye kar askeri darbe ile balayan Güney Amerika'daki ABD yanls faist yönetimler arka arkaya kaybolup gidiyor.
slam Dünyas'nda da halkn taleplerinin karlk bulaca bir dönemin afa sökmek üzeredir.
"Esta humanidad tiene ansias de justica"
"Bu insanlk adalet bekliyor" Fidel...
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=32825&y=SuleymanGunduz
|