Türkiye'de önemli gelimeler oluyor. in garibi bu gelimelerin bir ksmnn halen CHP'nin eliyle yaplyor olmasdr.
Bursa eski Milletvekili Büyükelçi Onur Baaran Öymen, 10 Kasm 2009'da TBMM'de yaplan demokratik açlm toplantlar srasnda terörle mücadele ile ilgili konuma yaparken Babakan'n "Artk analar alamasn" sözünü eletirerek "Analar tabii ki alayacak, Dersim'de analar alamad m" demiti.
Öymen'in Dersim'le ilgili açklamas büyük tepki toplamasna ramen; cumhuriyet tarihinin gizli kalm önemli bir bölümünün aça çkmasn salad.
Öymen'in çk aslnda gazeteci yazar Selahattin Sadkolu'nun, Mehmet Zekiolu mahlas ismiyle Bursa Olay gazetesindeki yazsyla balad.
Sadkolu, yazsnda hükümetin Kürt açlm yapmadan önce yerine getirmesi gereken ve taraflar arasnda karlkl güveni artracak tedbirleri sralad.
Bunlardan bir tanesi: Dersim olay, Türk ve Kürt Alevilerin dini lideri Seyyid Riza'nn mezarnn açklanmas ve itibarnn iadesiyle ilgiliydi.
Bunun üzerine Öymen, Babakan Yardmcs Ali Babacan'n cevaplamas talebiyle Meclis'e bir soru önergesi verdi. Önerge, devletin gazetesinde böyle bir makale nasl yaynlanr içeriindeydi. O zamanlar Bursa Olay gazetesi TMSF'nin elindeydi. TMSF de Babacan'a balyd.
Babacan öneriyi cevaplayamadan Öymen, Babakan'n Kürt açlmna yönelik yaplan Meclis oturumunda tarihe yürüyen konumasn yapt ve kzlca kyametin kopmasna neden oldu.
Bu durum üzerine Babakan Dersim belgelerini açklamak ve açmak zorunda kald. Herkes cumhuriyetin, ilk yllarnn nasl bir "Tunceli" sürecinden geçmi olduunu ksmen örendi. Ksmen çünkü; aça kavumas gereken daha çok olay var.
Tarihi süreç itibariyle bir balangç noktas bulmalyz ve bu andan itibaren olanlar aratrp tartarak salkl sonuçlara ulamalyz. Buna bu ülkenin ihtiyac var.
1900 ylndan itibaren 2012'ye yani bugüne kadar olanlar yeniden ele alp tartalm ve korkularmzla yüzleelim ki; bu ülke insanlar geceleri korkuyla uyanmasnlar.
Korkularmzdan kurtulmann en önemli yöntemlerinden biri; korkularmz bir kâda resmetmemiz ve sonra yrtp atmamzdr. Bunu bir filmde seyretmitim. Beni etkiledi dorusu. Bizimde böyle yapmamz gerekir sanrm. Korkularmz anlatp kâtlara çizmemiz gerekiyor.
Bu konuda ilk çk Öymen yapt için ona müteekkir olmalyz. Deilse siyaset hep 1938-50 nönü döneminin eletirisi içinde kalacakt.
imdi de CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu bir dönemle yetinmeyerek tümünü tartmaya açt. ktidar Suriye'nin iç ilerine karmasndan dolay eletirirken söyledii söz anlamlyd. Sra bir korkumuzu daha çizip yüzlememize geldi.
Klçdarolu'nun, bunu rejim eletirisi maksadyla söyleyip söylemediini bilmiyorum. Gelinen noktaya bakldnda Öymen'in de amac bu deildi. Ama önemli bir yüzleme salad.
Klçdarolu, Suriye rejiminin halkna kar iddet kullanmasn antidemokratik gören iktidara öfkelenerek: "Neymi efendim? Suriye'de demokrasi yokmu, Suriye'ye demokrasi gelsin diye gidiyormuuz. Dönüp bir kendine bak senin ülkende demokrasi var m?" diyor. Kesinlikle doru söylüyor.
Resmi ideoloji balamnda yaanan olumsuzluklara ramen demokrasimiz Ortadou halklarna model olarak sunuluyor.
Evet 1876'dan itibaren balayan bir parlamento tecrübemiz var. Bir konuda hakinaslk yapmalym. Göreceli de olsa bizim demokrasi anlaymz birçok kez darbeye maruz kalmasna ramen Ortadou halklarnnkinden daha iyi durumda.
Ayrca Bat ittifaklarnn ve AB serüveninin rolünü de teslim etmeliyim.
Baz dönemlerde iktidarlar demokratik standartlar yükseltmek için çaltlar ve dönem artlar içinde baarl da oldular. Buna 1950-60 Adnan Menderes ve1983-91 Turgut Özal dönemlerini örnek gösterebiliriz.
AK Parti'nin iktidara geliiyle birlikte yaplan reformlar Türkiye AB arasnda müzakere sürecini balatm ve demokratik standartlar birçok Bat ülkesinin ilerisine götürmütür. Bu resmi ideoloji sorununu çözmemitir.
Ortadou'da Babakan' ve AK Parti'yi örnek alan birçok lider ve siyasi hareket var üphesiz.
TBMM yasa çkarma fabrikasna dönmesine ramen arzu edilen demokratik standartlara henüz ulaabilmi deiliz. Mevcut yasalar anlamada farkllklarmz var. Bir yasay farkl iki anlayn birbirine taban tabana zt yorumlamalarna tanklk ediyoruz. Sorun "resmi ideoloji" algs ile ilgilidir.
Model ülke, Arap Bahar ve Suriye sorunu tartmalarnn yapld bir ortamda Klçdarolu'nun "Dönüp bir kendine bak senin ülkende demokrasi var m?" çk önemsenmeli ve ülke resmi ideoloji algsndan kurtarlmaldr.
Bat dünyasnda ideolojik devletler ça sona ermi, demokratik tercihler yaplm, sistem ve anayasa sorunlar çoktan almtr.
Türkiye, darbeler dönemini kapatmaya çalyor.
Meclis Bakan Cemil Çiçek'in açklamasna göre yeni anayasa yazmnda önemli bir aamaya gelindi.
Sorun, yeni anayasann ruhunun nasl olacadr. Türkiye Post Kemalist bir döneme mi geçecek yoksa Neo Kemalist bir anlayla m yoluna devam edecek?
lkler vardr CHP'nin hayatnda.
Cumhuriyetin ilk siyasi partisi oluu, "Kürt realitesi" söylemi, sonra ihmal edilmesine ramen ilk "Kürt açlm" raporu ve Babakan'n yasakllnn kaldrlmas bunlardan bazlardr.
lklere en çok katk vermi olan CHP, Türkiye'nin "resmi ideoloji" sorunundan kurtulmasna da destek verecektir.
Böylece Türkiye yasaksz bir anayasaya ulaacak ve cumhuriyet demokrasi ile taçlanacaktr.
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=33105&y=SuleymanGunduz
|