slam'n bata Güneydou Asya olmak üzere Arakan'a ulamas 8.yy'da Müslüman sanatkârlar, zanaatkarlar, tüccarlar ve derviler vastasyla olmutur.
15-18. yüzyllar arasnda Bengal Körfezi'nde Arakan slam Devleti kuruldu. Bu dönemde Müslümanlar, Hindular ve Budistler bar ve esenlik içinde yaad. Rohingya Müslümanlar ve Budist Rakhineler (Maghlar) iyi komuluk ilikileri içinde oldular.
Bölgede ngiliz-Fransz rekabeti tüm dengeleri deitirdi ve istikrar bozdu. Hâkim konumda bulunan Müslümanlar, haritalarn deimesiyle birden aznlk konumuna dütüler.
17. yüzyldan itibaren ngiltere, Fransa, spanya, Portekiz ve Hollanda arasnda küresel ticaret yollarnn ele geçirilmesi üzerine oluan rekabet, dünyada yeni çatma alanlar ortaya çkartt.
Sömürgecilik dönemiyle de yeryüzünde bar ve adalet ortadan kalkt. Bu durum sadece sömürgeletirilen toplumlar yönetmek ve zenginliklerini ele geçirmesiyle sonuçlanmad. Beyaz adam, baka insanlar ve mülkleri üzerinde hâkimiyet oluturdu.
Bugün dünyadaki çatmalarn temelini, genelde sömürgeci ülkelerin igal dönemlerinde uygulad siyasetler ve sonrasnda çizdii snrlar oluturmakta. Buna iki dünya savan da dâhil etmek gerekir.
Örneklemek gerekirse, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Dou, Orta Asya ve Hint corafyasndaki çatma alanlarnn tümünün temelinde ngiliz siyasetinin ve oluturduu haritalarn etkisi bulunmakta.
Müslümanlar genelde Hindistan'n bölünmesini Muhammed Ali Cinnah'n inadnn ve ngilizlerle ibirliinin sonucu olduuna inanrlar. Etkisinin olduunu yok saymak mümkün deildir. Eer ngilizler istemeseydi bu bölünme gerçeklemez ve bugün Hint ktasndaki çatmalar olmayabilirdi.
Hindistan-Pakistan ayrmas esnasnda ve sonrasnda, milyonlarca insann göçü ve ölümü bölünmenin ne tür sonuçlara neden olduunu göstermek için yeterlidir. Bugün bile bölgedeki çatmalarn temelinde bu bölünmenin ortaya çkartt komplikasyonlar var.
Son olarak da Arakan'da yllardr yaanan ve imdilerde dünyann duyduu sorun bunun ürünüdür.
Sorun sadece Myanmar'da Budistlerin Müslümanlara yönelik uygulad iddet politikalar deil. Tayland Pattani'de, Filipinler Moro'da, Hindistan Kemir'de ve Çin Dou Türkistan'da Müslümanlar yllardr bask ve zulüm altnda hayatta kalmaya çalyorlar.
Bugün Arakan Rohingya Müslümanlarnn içinde bulunduu sorun 1784'de Burma'nn igaliyle balad. Burmallarn basklarndan kaçan binlerce Arakanl Hindistan'a göç etmek zorunda kald.
1826'da ngilizlerin tüm bölgeye hâkim olmalar üzerine Burma igali sona ermi. 120 yl sürecek ngiliz sömürge dönemi balamtr.
ngilizler, 1940 ylnda bölgeden ayrld andan itibaren Budistler aznlk konumuna düen Rohingya Müslümanlarna yönelik basklarn artrp, dinlerini deitirmeye zorladlar. Buna direnen binlerce Arakanl öldürüldü ve yüz binlercesi topraklarn terk ederek Banglade'e snmak zorunda kald.
Haziran ayndan itibaren de bölgede yeniden iddet artmaya balad. Hükümetin desteindeki radikal Budist gruplar Müslümanlara ait ibadethane, i yeri ve evleri tahrip etmekte, yakmakta, kadnlara tecavüz etmekte, katletmekte ve halk göçe zorlamaktadr. Yaanan tam bir soykrmdr.
Bugün Banglade'e ulaan mülteci says 200 bine yaklam durumda. 1000 üzerinde de Müslüman öldürüldü.
1977'den beri slam ümmetinin sorunlaryla ilgileniyorum ve o günlerde de bu sorunlarla ilgiliydik. Dünden bugüne Bat dünyas deise de bu bölgelerde deien bir ey yok.
Arakan Müslümanlarnn evlenmeleri, ticaret yapmalar ve hacca gidileri de yasaklanmakta.
2006'da hac farizasn yerine getirmek üzere Mekke'ye gitmitim. Dorusu bu benim ikinci geliimdi.
Hac slam milletinin tüm fertlerinin bir araya geldii için etkileyici bir ibadettir.
Yeryüzünde ilk ina edilen beyt Mekke'dir. Hz. Âdem tarafndan yaplmtr. Hz. brahim olu Hz. smail'le birlikte yklm olan beytin temellerini yükselttikten sonra, Allah'n emri üzerine insanl hac etmek üzere bu beyti ziyaret etmeye çarmlardr.
Bu sese kulak kesilen Müslümanlar hem ibadet etmek hem de sorunlarn konumak üzere her yl hac için Mekke'de toplanrlar. Bundan dolaydr ki hac ayn zamanda ümmetin siyasi dilidir. Ama gel gör ki bugün hac yalnzca ibadet ritüelinin yerine getirildii bir alandr.
Hac, ibadetinin en önemli anlarndan biri üphesiz tavaftr. Tavaf, bütün benliklerin bizlie dönütüü andr.
Bir tavaf sonrasnda yats namazn beklerken yanma kara kuru bir adam oturdu. 40-45 yalarnda simsiyah saçl ve siyah gözlü. Ona nereli olduunu sordum. O sorumu anlamad. Tekrarladm. Yine karlksz kald. Birkaç Arapça kelime ve el iaretiyle kendimi göstererek "stanbul, Türkiye" dedim. O da bana "Myanmar" dedi. Baktk, kucaklatk ve alamaya baladk. Sorunlarmz yürek diliyle birbirimize aktardk. Ne kadar sarl kaldmz bilmiyorum. Ezan sesiyle ayrldk.
stanbul, ne kadar sihirli bir kelime ve bir o kadar da sorumluluk yükleyen.
Türkiye, ran ve slam birlii Tekilat iddetin durdurulmas için Myanmar hükümeti ve BM nezdinde giriimde bulundular. AB bölgeye temsilci göndermeye karar verdi. ABD, AB, Rusya, Çin ve Hindistan'a bask yaplmal. Türkiye'deki tüm yardm kurulular top yekûn seferberlik balatmal. Gündem Arakan olmaldr.
imdi Arakan Müslümanlarna yardm eli uzatma zamandr.
Kalpten kalbe bir yol vardr görülmez
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=33374&y=SuleymanGunduz
|