Yllar önce birinci gündem maddemiz ABD Savunma Bakanl danman, Harvard Üniversitesi öretim görevlisi, siyaset bilimci Samuel Phillips Huntington'n 'Medeniyetler Çatmas' teziydi.
Tez üzerinde birçok kitap ve makale yazld. Kitap ve makalelerin bir ksm tezin doruluunu yani medeniyetler çatmasnn var olduunu, dier bir ksm kitap ve makaleler ise reddiye içermekte, medeniyetler çatmasnn olmadn, medeniyetler ittifaknn varln veya savunulmas gerektiini iddia ediyorlard.
Huntington, 1988 tarihinde yaymlanan kitabnda 'ülkeler arasndaki çatmalarn ve ülkelerin kendi bünyelerinde yaanan çatmalarn giderek kültürel arlk kazandn savunmakta ve küreselleme sürecinde Bat ve dierleri arasndaki çatmalarn artaca öngörüsünde bulunmaktayd. Huntington, ulus devletlerin 21'nci yüzylla birlikte artk merkezi siyasi rolünün tamamland görüüne asla katlmamaktayd.'
Bu tez, ABD'den sonra en büyük etkiyi ülkemizde ortaya çkartt sanrm. Yaama dinamizmi azald için Avrupallar konuyu bizim kadar tartmadlar.
ABD'de ve ülkemizde ki entelektüeller ve siyasiler bu tez üzerinden ayrtlar.
Ülkemizdeki lml dindar çevreler 'Medeniyetler Çatmas' tezinden çok 'Medeniyetler ttifak' tezinin doru olacan savundular. O günkü konumda modernite ve teknoloji açsndan geri kalm slam toplumunun bat ile yeni bir gerginlik ve çatmaya girmemesi gerektii konuuluyordu.
ABD'de ve slam dünyasndaki baz radikal unsurlar 'Medeniyetler Çatmas' tezinin doruluuna, bu durumun ortadan hiç kalmadna ve kyamete kadar süreceini iddia ediyorlard.
Ülkemizdeki ulusalc yaklam ise Müslümanlarn ittifaktan yana deil de çatma kültüründen yana olabileceklerini savunuyordu. Bu düünce de o günkü iktidar mücadelesinden ve ülkenin siyas sorunlarndan kaynaklanyordu.
O dönemde ad konulmam 'Kürt Sorunu' ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan'n Genel Bakanlnda Refah Partisi'nin iktidara yürüyüü bu tezi tartlr klyordu.
2002'de AK Parti'nin iktidara geliiyle balayan siyasi ve ekonomik reformlar, AB müzakere süreci, demokratikleme, d politik açlmlar sonucu Babakan Recep Tayyip Erdoan 'Medeniyetler ttifak' tezinin öncülüünü üstlendi. Hatta spanya babakan (eski) Jose Luis Rodriguez Zapatero ile e bakan oldu.
Bat ile olan ilikiler, batl ittifaklara üye olmak, eksik olsa da parlamenter demokrasi kültürü Türkiye'yi slam dünyas için örnek konuma getirdi.
Babakan, bir yandan slam dünyasndaki yönetimleri deiime tevik ederken, öte yandan da bat dünyasnda 11 Eylül 2001'de ABD'de, ardndan spanya ve ngiltere'de tren istasyonu ve metro saldrlaryla yükselen slamofobiay ve 'Medeniyetler Çatmas' düüncesini 'Medeniyetler ttifak' giriimiyle engellemeye çalyordu.
ABD'deki neo-con iktidar 11 Eylül 2001 saldrsn bahane ederek slam dünyasna yönelik sava ve igal harekât, Afganistan ve Irak'n igalinde yaananlar, srail'in Filistin'e ve Lübnan'a yönelik saldrlar, Arap yönetimlerini tahkir, tezyif edii yeryüzünde en dinamik nüfusa sahip olan slam dünyasn derinden etkiledi.
p kopma noktasna geldii bir anda ABD'de Demokratlar iktidara geldi ve Afro-Amerikal bir adam bakan oldu. Barak Obama, geçmii itibaryla sömürüyü ve az buçuk slam' anlayan bir adamd. Dünya nefesini tutmu yeni Amerikan siyasetini takibe balad. lk dönem pek baarl geçmedi. Umutlar ikinci döneme brakld.
Bu dönemde Türkiye'nin Ortadou dinamiklerini deitirme hamleleri büyük bir dirençle karlat. Türkiye örneinden de etkilenen slam dünyasnda 'Arap Bahar' balad.
Kendi halklarn ezmi, öldürmü ve zenginlemi bat ibirlikçisi yönetimler birbiri ardna devrilmeye balad. Böylece slam dünyasnda totaliter her ülkeyi etkileyen büyük bir devrim dalgas ortaya çkt. Bu dalga Bahreyn sahillerine ulanca destek verenler akbeti kontrol edemeyeceklerini gördüler ve 'güvenlik kaygs' gerekçesiyle olaya müdahale ettiler. Ardndan Libya'nn büyük bir itahla igali yeni bir dönemin balangc oldu. D müdahale Arap Baharn Libya'da gömdü. Bugünler ayn Libya, yeni bir süreci balatyor.
Dünyadaki siyasi ve ekonomik kriz, ulus devletlerin iç sorunlarn çözememesi, küresel sava talep edenlerin ellerini güçlendirmeye balad.
Tüm dünyay etkileyen 'Medeniyetler Çatmas' ve 'Medeniyetler ttifak' tartmalarnda kimin kazanacan ABD'deki seçimler gösterecek.
Son gelimelerin nda unu söyleyebiliriz sava ABD'de balam durumda. Üzücü olan ise; ABD iç savann tatbikat alannn Müslümanlar ve Müslüman corafyann olmasdr. Bu tatbikat veya sava cephesi slam dünyasnda küresel savan fitilini ateleyecek bir mezhep savan balatabilir.
'Müslümanlarn Masumiyeti' filmi üzerine balayan frtnann ne tür hasarlara neden olacan imdiden kestirmek zordur.
Dünya, sorunlarn 'iddet unsuruyla çözme aklnn' etkisi altnda bulunuyor.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/filmi-baslatan-film/34062 |