10 gündür ülkede büyük bir gerilim yaanyor. ddialar, demeçler ve yazlanlar her gün kaosu derinletiriyor ve toplumu ayrtryor. Ayrca sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalar bilgi kirliliini artryor.
Ülkede öyle bir hava ortaya çkm ki her kesimde büyük bir tedirginlik olumu. Gerilim ve çatma dili bir yandan toplumu ayrtrrken öte yandan da toplumun güvendii ve hakem kabul ettii kurumlar hzla tartma sürecine dâhil ediyor. Dini deerler üzerinden yürütülen tartmalar sosyal medyada da karikatürize ediliyor. Böylece önder kabul edilen ahsiyetlerin davranlar, kutsal olan deerleri erozyona uratyor.
Kurumlar arasndaki gerilim ve aidiyet duygusu içinde hareket etmek devletin temellerini tehdit ediyor. Cumhurbakan Abdullah Gül, 'Kamu kurumlarnda çalanlar farkl düüncelere sahip olabilir ama devlet ilerinde ideolojik davranamazlar. Devlet ilerinde herkesi kamu otoritesi, anayasa, kanunlar ve çaltklar kurumlarn kurallar balar. Bunun dnda hiçbir otorite, hiçbir dayanma söz konusu olamaz. Bütün demokratik hukuk devletlerinde böyledir. Bu dün de bugün de temel ilkedir' diyerek kamu görevi yapanlarn nasl davranmalar gerektiini açklad.
Dünyann her yerinde siyasetin içinde bu tür sorunlar yaanabilir. Sorunlar o ülkelerin hukuki zeminlerinde alyor. Baz sorunlarn hukuksal zeminde bir karl olmayabilir; orada da yazl olmayan kurallar veya vicdan devreye giriyor.
Türkiye'de yaananlar içte olduu kadar d dünyada da tartlyor. Küresel rekabet içinde olduumuz ülkelerin bir ksmnda gelimeler hükümeti eletirel biçimde ele alnyor. Bunun için özel çaba sarf etmek gerekmiyor. Medyada milli srlar dâhil olmak üzere lehte veya aleyhte o kadar çok iddia var ki; eletirel yaklam gösteren uluslararas medyann bunlar alntlamas yeterli.
Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Dou'da yaayan dost halklar ise büyük bir dikkatle ve endieyle gelimeleri izliyorlar. Dorusu gazete manetlerine ve köe yazlarna bakldnda endieye kaplmamak mümkün deil.
Geçen yazmda söylemitim iddianz ölçüsünde snanrsnz. Türkiye gelimi ülkelerin srasna yazlm ve iddias olan bir ülkedir. Küresel rekabet içinde baz giriimleri desteklenecek ve bazlar da engellenmeye çallacaktr. Siyasetin görevi engelleri baaryla amaktr.
Miladi bir yln sonuna geliyoruz. Önümüzdeki yl içte ve dta zorlu bir süreç yaanacak. Küresel anlamda olduu gibi bölgeselde de yeni dengeler oluacak, siyaset yeniden yaplandrlacak. Baz ülkeler uluslararas sistemin dna çkacaklar ve dnda olanlar ise sisteme dâhil edilecekler.
Yeni dönemin aktörleri dünyadaki deiimi ve dönüümü kavrayan ülkeler olacak. Siyasetin yeniden düzenlenmesinde 'effaflama, adalet, hukukun üstünlüü, bireylerin hak ve özgürlükleri' büyük anlam ifade edecek.
Yeni atanan bakanlarla hükümetin bu kaotik iklimden hzla çkmas gerekiyor. Kurumlar arasnda sarslan güven tekrar tesis edilmelidir.
Kriz anlarnda siyasetin yasland zemin daima millet olmutur. Milletin desteini alm iktidarlar iç ve d komplolar etkileyemez.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/bu-kaotik-iklimden-cikmaliyiz/45230
|