Gazze'ye yönelik yeni bir srail saldrs beklentisi yüksek. Birkaç gün önce yaplan saldrlar ve elde edilen istihbarat bilgileri bu yönde. Ortam müsait. Filistin sorununa himaye gösteren ülkeler kendi iç ve bölgesel sorunlarla ilgileniyorlar.
Türkiye, Kürt sorununun çözümü, Suriye'deki iç sava nedeniyle yaplacak Cenevre-2 görümeleri ve komu ülkelerle bata Irak olmak üzere siyasi ilikilerin yeniden düzeltilmesine endekslenmi durumda.
ran, Cenevre'de P 5+1 ülkeleriyle yaplan nükleer görümeler, Suriye krizi, Lübnan'da elçiliine yönelik saldryla ortaya çkan durum ve Hizbullah'n Suriye iç savandaki pozisyonuna yönelik eletirilerle urayor. Buna ek olarak nükleer tesislerine yönelik saldr için oluturulduu iddia edilen srail-Suudi Arabistan ittifakna yönelik tedbirler almaya çalyor.
Msr, darbe süreciyle ortaya çkan iç sorunlarla urayor. Yeni seçim çalmalar, halkn iradesiyle seçilmi iktidarn lideri Cumhurbakan Muhammed Mursi ve arkadalarnn yarglanmalar sürerken, Sina'da da ordu ile radikal gruplarla arasnda çatmalar devam ediyor.
Msr'da Hüsnü Mübarek devrildikten sonra göreceli de olsa Gazze'de bir rahatlama yaanmt. Mursi'nin seçilmesiyle birlikte büyük oranda ihtiyaçlar giderilmeye balanmt ve alt yap çalmalarnda kullanlacak malzemelerin girii kolaylamt. Böylece Gazze'de büyük bir hzla yeniden ina çalmalar balamt. srail bata demir olmak üzere inaat malzemelerinin silah yapmnda kullanlr diye Gazze'ye giriini yasaklamt. Msr'daki askeri darbeyle Gazze eski günlerinden daha kötü bir duruma geldi.
Orta Dou'daki her sorunun ilk etkiledii yer üphesiz Gazze olmutur. Buna Msr darbesini ekleyin çaresizliin ne kadar artm olduunu tahmin edebilirsiniz. Çaresizlik sadece insani ihtiyaçlar çerçevesinde deil; siyasetteki belirsizlii de buna eklemek gerekir.
2006 tarihinden sonra Orta Dou'da olumu ittifaklarn deimesi ve Hamas'n bu zeminde siyaseti yeniden yorumlamaya mecbur braklmasnn bugün yaanlan olaylara katks büyük.
2006'da Hamas'n demokratik yollarla ve effaf bir ekilde seçimleri kazanm olmas bölge halklar ve Filistin açsndan önemli bir konumdu. O günlerde Bat, srail ve slam dünyasndaki ülkelerin bir ksmnn siyaset anlay Filistin'deki gelimelerden memnun kalmam ve halkn iradesiyle olumu yönetimi gayri meru ilan etmilerdi. Bunun sonucunda srail'deki Likud iktidar Hamas'n seçilmi siyasilerini büyük bir ksmn tutuklam. Parlamento bakanndan, milletvekillerine ve belediye bakanlarna kadar birçok siyasetçi tutuklanm ve hapse atlmt.
2011'e kadar olan gelimelerin sonucunda Hamas müttefiki olduu cepheden ayrlarak(!) Katar'a siyasi büro açt ve ardndan El Fetih'le birlikte masaya oturdu.
Bölgedeki gelimeler ve Msr'da gerçekleen darbe El Fetih-Hamas uzlamasn anlamsz hale dönütürdü. Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas El Fetih'in dndaki tüm gruplarn itirazlarna ramen 3 yldr kesilmi olan bar görümelerinde srail ile tek bana masaya oturdu. Abbas liderliinde El Fetih Filistin siyasetini srail-Suudi Arabistan eksenine oturtmu bulunuyor.
Bugün gelinen noktada Hamas elde ettii siyasi gücü büyük oranda kaybetti ve Gazze'ye hapsedildi.
Msr darbesiyle birlikte Orta Dou'da saflar yeniden belirlenirken; Hamas da yeni bir siyaset oluturma gayreti içine dütü ve eski ittifak blokuyla yeniden iliki kurmann yollarn aramaktadr. Yeni siyaset kurgulamann en önemli dinamii baarsz olanlarn bedelini ödemeleridir. Önümüzdeki günlerde yeni gelimeler beklenebilir.
Yeni siyasetin ilk admlar olarak: Msr'daki darbecilerle uzlalacak bir formülün bulunmas, Refah kapsnn açlmas ve ran'la ilikilerin düzeltilmesi geliyor.
ran'a görüme talebinin iletilmesinin yan sra Lübnan'da ran Büyükelçilii'ne yaplan saldrnn knamas ve Suriye'de muhaliflerin safnda resmen gönderilmi savaçnn olmadnn açklanmas ilk sinyaller saylabilir.
Hamas yeni siyaset oluturmak için çaba sarf ederken; Gazze'yi de içinde bulunduu durumdan kurtarmaya çalyor.
Her iki durumda da Hamas' zorlu günler bekliyor.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/hamas-yeni-siyaset-olusturabilecek-mi/42027 |