Dikkatler Suriye sorunu ile ilgili yaplacak olan Cenevre-2 görümelerine çevrildi. Haziran aynda yaplan görümelerde Rusya ve ABD arasndaki görü farkllndan dolay bir sonuca ulalamamt. Bugün Rusya ve ABD arasnda bir uzlama söz konusu. Cenevre-2 görümelerinde bu uzlama taraflara kabul ettirilmeye çallacak.
Suriye'de Bear Esad ve Baas rejimi Rusya'nn önerisi ve ran'n desteiyle kimyasal silahlarn uluslararas denetime açmas müdahaleyi durdurmutu. Bu Baas rejiminin devam açsndan önemli bir hamleydi. Ama en önemlisi Rusya'nn ABD'yi saldr planndan vazgeçirmesiydi. Bunun etkileri gelecee yönelik olacaktr.
Reuters ajansnn geçtii habere göre deklare edilen kimyasal silahlarn imhas üç gün önce gerçekleti. Böylece Suriye rejiminin elinde kimyasal silah kalmam oldu. Kimyasal silah kullanma konusu ise tartlmaya devam ediyor. Bu konuda hazrlanan rapor beklentileri alt üst edecek gibi görünüyor.
Bu esnada görümeler öncesinde Esad'n askeri suçlara yönelik af getirmi olmas yeni bir üstünlük elde etmesini salamtr.
Ayrca kimyasal silahlarn imhas Baas'n uluslararas sisteme entegrasyonunda önemli bir adm olarak kabul edilecek. Silahl muhalif gruplardan bazlarnn 'uluslararas sistem ve Bat kartl' ayrca rejiminin elini güçlendirmektedir.
Muhalifler askeri anlamda elde edilecek bir baary önemli olarak görmekte ve stratejilerini bunun üzerine kurmaktadrlar. Oysa Cenevre-2 görümeleri öncesinde askeri üstünlük salamak bir baar deildir. Baar ülkedeki etnik ve dini aznla yönelik yaplacak vaatler ve icraatlar olacaktr.
Çözüm konusunda imdilik masadaki tek öneri Baas rejiminin iktidar muhaliflerle paylaacadr. Tek sorun Suriye Baas rejiminin Esad'l devam edip etmeyeceine kalmtr.
Esad'n gidii sadece silahl muhalifleri destekleyen ülkeleri tatmin edebilir. Bu durum Suriye içi silahsz muhalefetin ve deiim isteyen genç Baas kadrolarnn houna gitmeyecektir.
Her eye ramen Esad Baas içinde deiimin sembolü olarak görülmekte ve gidii parti içindeki radikallerin iine yarayacaktr. Klasiklemi bir ifade ile 'Esad deiimden yana ama çevresi bunu engelledi/engelliyor' algs maalesef halen hâkim.
Cenevre-2 konferans; ne Suriye içi muhalefeti, ne deiim talep eden genç Baas kadrolarn ve ne de silahl muhalefeti tatmin edecektir. Dolaysyla bu görümelerden Suriye sorununun çözümüne yönelik bir sonucun çkmasn kimse beklemiyor. Bu durum yeni ykmlar, ölümler ve göçlerin devam edecei anlamn tayor.
Arap Bahar'yla birlikte slam dünyasnda gelien olaylara baktmzda kesin olan bir ey var o da egemen güçlerin Suriye'de radikal bir deiimi önermedikleri/önermeyecekleridir.
Önemsenecek tek nokta ise George Friedman'n dedii gibi: Sovyetler Birlii daldktan sonra ilk defa Amerikallar Ruslarla eit ortaklar olarak Suriye sorununda masaya oturuyor.
Batllarn Suriye iç sava ile ilgili deerlendirmelerinin yereldeki düünce ve gelimelerden çok farkl olmas önemli bir çelikiyi oluturuyor.
Batllar, gelimeleri artk öldürmeye dayal bir rejime kar demokratik bir isyan olarak görmüyorlar. Suriye sorununu etnik ve dini aznlklara kar Sünni ve Selefi bir kar koyu olarak deerlendiriyorlar. Batllara göre: iktidar hangi güç elinde bulundurursa bulundursun dierine yönelik baskya devam edecek ve deiim mevcut durumdan daha kanl bir tablo ortaya çkartacaktr.
Kudüs Hebrew Üniversitesi öretim görevlisi Prof. Dr. Sholomo Avineri'nin Turquie Diplomatique'de yaynlanan makalesine göre Suriye'de tercih 'Esad'n bozulmu rejimi ile slamc bir kökten alternatif arasndadr, bask ve özgürlük arasnda deil.'
Baz batl analistler Suriye sorununu ele alrken ABD ve müttefiklerinin ikiyüzlü davrandklarn ve silahl muhaliflere gerekli destei vermediklerini yazmaktadrlar. Ardndan The New York International Weekly Roger Cohen'in yazd gibi 'Suriye için etkili bir politika belirlemenin hiç kolay olmadn biliyorum. Ortada Irak ve Afganistan gibi dizginleyici örnekler var ve Batl ülkeler sava yorgunu. Hiç kimse Bat'nn baka bir Müslüman ülkede zor duruma dümesini istemiyor' diye sralamaktadrlar.
Deerlendirmelerden de anlalaca gibi batl siyasiler ve entelektüellerin bir ksm Suriye'deki sorunu daha çok bir mezhep sava olarak görmektedirler.
Bu artlar altnda Suriye halknn ilk günkü taleplerinin bir karl kalmamtr.
Suriye'de rejimi destekleyen ve kar çkan bölge ülkelerinin pozisyonlarnn deimekte olduunu unutmamak gerekir. ran ABD ve AB ile diyalog kurarken Suudi Arabistan ve srail'deki sac anlay bu eksenle sorunlar yaamaya balamtr.
Gelecek, Suriye sorununda belirsizliini korurken Orta Dou yeni gelimelere gebe.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/batinin-suriyeye-bakisi/40368 |