2011'de Msrllarn Tahrir Meydan'na ilk çklarn Demokratik Kongo'da izlemitim. Uluslararas yayn kurulular Tahrir Meydan'n görecek ekilde kameralarn sabitlemi ve canl yaynda devrim sürecini anlatyorlard. Bu konuda en büyük görevi El Cezire ve CNN International üstlenmiti.
Nihayeti Tahrir direnii 30 yllk Hüsnü Mübarek rejiminin sonunu getirmiti. Bir arkadam Arap dünyasn iyi bilen bir gazeteciden dinlemiti 'Arap dünyasnda totaliter iktidarlarn ortalama ömürleri 30 yldr' diyordu.
Birkaç gündür Msr'da olan gelimelere baktmzda 'demokratik tercihlerin ömürleri de bir yl doldurmuyor.' Nihayeti dün gece herkes nefesini tutmu canl yaynda askeri darbeyi seyretti. Mübarek devrilirken ortaya çkan manzara ne idiyse halkn % 53'ünün oylarn alm bir liderin Muhammed Mursi'nin askeri darbeye maruz kalmas da aynyd.
Tahrir devrimi yapldnda srailli bir siyaset bilimci 'demokrasi kültürünü Müslümanlarn hiçbir zaman anlamayacaklarn' söylemiti. Görüntülere bakldnda haksz saylmayaca söylenebilir.
Burada bir durumu daha tespit etmemiz gerekir. Demokrasi kültürünü içselletirdiklerini ve dinlerinin yanna koyduklarn iddia edenlerin durumunun da farkl olmadn gördük. ABD, ngiltere ve AB Msr'da halkn tercihleriyle iktidara gelen yönetimin askeri müdahaleyle kar karya kaldnda ayaa kalkmadlar ve durdurmadlar.
u bir gerçek batllar için kendilerinin dnda demokrasinin bir anlam yok. Genç bir ngiliz siyasetçi parlamentoda yapt konumada 'Biz artk demokrat deiliz' demiti. Büyük savalarn sonunda Bat toplumlar demokrasiyi içselletirdiler ve bundan sonras onlar için alkanla dönütü.
Herkesin bilmesi gereken u ki: 'Bat için önemli olan halklarn özgürlüü ve refah deil, kendi çkarlardr.' slam dünyasnda oluan iktidarlar çkarlarna ne kadar hizmet ettii önemli gerisi teferruattr. Msr'daki gelimeler tam bir turnusol kâd idi.
Bu günler Msr ekseninde Arap Bahar devrimleri üzerine birçok yaz yazlacak ve yorum yaplacak. Müslüman Kardeler'in yönetmedeki baarszlndan dem vurulacak. Muhammed Mursi'nin totaliterliinden, demokratik, laik bir yap oluturamad ve ekonomik gelimeyi salayamadndan bahsedilecekler. nsafl olmamz gerekir. hvan iktidar henüz bir yllk iktidard.
Tahrir devriminden önce, devrim esnasnda ve devrim sonrasnda birçok kez Msr'a gitmitim. Msr'da Mübarek demokrasisi ve ekonomisi berbat durumdayd. Ülke zenginliini Mübarek ailesi ve etrafndakiler paylam; bunun dnda milyonlarca insan açlk snrnn altnda bulunuyordu.
Bu artlar içinde hvan ve Mursi iktidara geldi. 100 günlük bir program açklad. Gerçekçi olmak gerekirse ülke sorunlar 100 günde deil birkaç yl içinde bile çözülecek gibi deildi.
Birkaç gün önce Kahire'deydim. Gördüüm manzara sevimli deildi. Halk ikiye bölünmü, yoksulluk katlanarak artm, uzayp giden benzin ve mazot kuyruklar vard. Halkn büyük bir ksm ekonomik sorunlardan bahsediyor ama özgürlüklerden de. Yoksuluz ama artk özgürüz ve korkmuyoruz diyorlard. Bu Tahririn gücüydü.
Türkiye ve ran'n dnda slam Dünyas Msr yönetimini yalnz brakt. Türkiye Msr'a ekonomik destek olarak ancak 2 milyar dolara yakn kredi verebilmiti. Ambargo altnda oluu ve Suriye konusundaki görü farkllndan dolay ran üzerine düen görevi yerine getiremedi.
Msr devrimi bölge ülkeleri tarafndan sevimli karlanmad. Msr baarsayd bölgede ciddi deiiklikler olacakt.
Msr darbesi slam dünyasnda birçok konuyu ve ilikiyi yeniden gündeme tayacak. Önümüzdeki günlerde Suni, ii ve Selefi düünceler arasnda yeni tartmalarn yaanmas kaçnlmaz.
Msr Silahl Kuvvetler Komutan darbe açklamas yaparken kürsünün sanda ve solunda yer alanlar büyük bir acyla izledim. Ne pahasna olursa olsun halkn seçtikleri sandkta deimeliydi.
CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu Msr'daki darbe ilgili yapt açklamada 'Demokrasilerde her ey sandk deildir' dedi. Klçdarolu kendisine oy verenlere birazck sayg duymu olsa bu ifadeyi kullanmazd.
Kitle gösterilerinden iktidarlarn çkarmas gereken dersler olabilir/olmaldr da. Ama demokratik deiim sadece seçimle olur. Mursi, seçimle gelmi bir liderdi ve seçim çarsnda da bulunmutu ayrca.
Gün hvan ve Mursi iktidarnn eksikliini anlatma günü deil. Üzerimize düen görev halkn tercih ettiklerinin deiikliinin sadece seçimle olabileceini savunmaktr. Siyasetin ve aydnlarn clz birkaç tepkisinin dnda suskunluu beni sukutuhayale urattn söylemeliyim. Böylece ülkemizde ne kadar çok gizli darbe sever entelektüel ve siyasetçinin var olduunu gördük.
Üzülerek ifade etmeliyim ki Orta Dou'nun kaderini yerelde I. Dünya Sava'nda kimler belirlemise imdi de onlar belirliyor. Bunlar anlamak için darbeyi ilk kutlayanlara bakmak yeterlidir.
Bildiim tek ey Msr'da bir daha geri dönü olmayacadr. Önümüzdeki günler bölge ülkeleri için zorlu geçecek.
Msr hepimize yeni dersler veriyor.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/misir-darbesi-bir-turnusol-k%C3%A2gididir/38448
|