Müslümanlarn en faziletlisi,
eli ve dili ile Müslümanlar incitmeyendir.
Hadis-i erif
Bir Cuma günü arkadann Perpa'daki ofisine gitmiti. ini bitirip bir camiye Cuma namazna yetiecekti. uzaynca orada klmak mecburiyetinde kald. Uzun zamandr mecbur kalmadkça i merkezlerinde ve pasajlarda ki mescitlerde Cuma namaz klmyordu.
Cuma ezan okunduunda alelacele i merkezinin üst katnda yer alan mescide kotu. Biraz gecikmenin telayla basamaklar hzl admlarla çkt. Mescidin giri kaps kble istikametinde yer alyordu.
Genelde camilere giri kblenin tam tersi istikametinde olur. Baz büyük camilerde kblenin sandan ve solundan da giriler yaplabiliyor. Böylece cemaat ön ksmdan arkaya doru saf oluturur. Giriin farkll düzensiz bir ortam oluturmutu.
Ayakkablarn çkartp rafa yöneldi. Ayakkab raf giri kapsnn arkasnda yer alyordu. Hutbeden önce sünneti klabilme telayla yer arad. Kapnn arkasnda dibe doru bo bir yer gözüne iliti. Rafta duran ayakkaby boluk oluturmas için arkaya doru itti ve kendisininkine yer açt.
Kenarda braklan darack boluktan arka safa doru hareket etti. Cemaatin büyük çounluunu orada ki esnaf ve çalanlar oluturuyordu.
Sünneti klmak için namaza durdu. Namazda aklna rafa yerletirdii ayakkablar geldi. 'Ben nasl bir Müslümanm. Kendime yer açmak için baka bir adamn ayakkablarn daha zor alnacak yere dibe doru ittim. Adam ayakkablarn almaya geldiinde göremeyecek çalndn düünecek. Görse bile yaptm doru deildi. Cuma namaz Allah'la benim aramda bir hukuktur ama ayakkaby itip yer açmak bir kul hakkdr' diye düündü
Bir kastnn olmadn, gayriihtiyari, dikkatsiz, özensiz ve biraz bencilce davranm olduunu kendine telkin etmek istedi. Ruhunu teskin edememiti.
O anda nasl düünemedi. Ayrntlar anlaml klyordu hayat. Her ekilde bir hukuk oluuyordu. Bu düünce karkl içinde sünneti bitirdi.
Bulunduu yerden kalkp insanlarn omuzlarnn üzerinden geçip yapt hatay düzeltmesi ayr bir rahatszlk verecekti. Bunu göze alamad. Bir ibadeti yaparken bir hukuku düzelteyim derken bakasyla hukuk oluturmak; 'kul haklar' aklna geldi.
'nsan öldürmek, yalan söylemek ve hile yapmak. Gybet ve iftira etmek. Hrszlk yapmak, rüvet almak ve vermek. Haset etmek, bir kimsenin namus ve erefine satamak. Bakalaryla alay etmek, ad takmak, onlar küçük görmek, sövmek veya kötü söz söylemek, kötü zanda bulunmak. Bakalarnn özel hayatlarn aratrmak. Birisini dövmek ya da yaralamak. Arkadann srrn açklamak. Bakasnn çocuunu ücretsiz çaltrmak ve çalann emeinin karln vermemek. Verdii sözde durmayarak birisini bekletmek. Borcunu zamannda ödememek. Birisine istemedii bir sözü söylemek, yani sözle rahatsz etmek. Birisine istemedii davran yapmak, yani onu rahatsz etmek…' O an bunlar hatrlad.
'An' zaman dilimi olarak ksa olsa da; kendini sorgulayan bir insan için uzundur.
Hukuk sadece Müslümanla olumuyordu ayrca. Müslüman olmayan birini 'incitmek ve kalbini krmak' yasaklanmt. Müslüman olmayana zulmetmek Müslüman'a zulmetmekten, hayvanlara zülüm insana zulmetmekten daha kötüydü.
Üzerinde kul hakk bulunanlarn ibadetlerinin kabul olmayacan, cennete giremeyeceini ve Müslüman olmayann hakk için de, onunla helallemek gerektiini düündü.
mam hutbenin sonunda Nahl Suresi'nin 90. Ayeti'ni okunmaya baladnda kendine geldi.
'Muhakkak ki Allah, adaleti, iyilii, akrabaya yardm etmeyi emreder, çirkin ileri, fenalk ve azgnl da yasaklar. O, düünüp tutasnz diye size öüt veriyor.'
Söylenen her sözü ve aklndan geçenleri kendine bir ihtar gibi alglyordu.
Alnn secdeye koyup var edeni övmeye baladnda bu kez rahmetli annesinin 'olum, aman hesap günü var ve kul hakkna dikkat et' tembihi aklna dütü.
mam selam verdii an yapt hatay düzeltmek için yerinden frlayp kapya doru hareket etti. Ayakkablarn sahibinden önce rafa varabilmek için dua ediyordu. Adam ayakkablarn alp giderse helalleme frsatn da bulamayacakt.
Kapya gelip ayakkablarn ayn yerde durduunu gördüünde derin bir nefes ald. Kendi ayakkablarn ald arkaya ittiklerini eski yerine getirdi ve düzeltti.
Huzursuz bir ekilde Cuma'y eda etmiti. Dar çkt, hatasn telafi frsat verdii için 'var edene' ükretti. Her hareketimiz bir hukuk oluturur.
Hz. Ömer'in (r.a.) söyledii gibi 'nsanlar düzeltebilmemiz için önce kendimizi düzetmemiz gerekir.'
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/her-hareket-bir-hukuk-olusturur/38246 |