Gündelik hayata iki kelime egemen olmaya balad: sava ve bar. nsanln yeryüzü serüveni de bu iki kelime üzerine oturuyor. Bazen savan dili, bazen de barn dili egemen oluyor. Dünya yeniden iki kelimeden birini tercihle kar karya bulunuyor.
Merkezinde yer aldmz corafyada gerginlik bir önceki güne göre artyor, kin ve nefret büyüyor. u anda slam dünyasnda gerilim ve çatmann yaanmad ülke yok gibi. Haber ajanslar her gün onlarca insann ölüm ve yaralanma haberlerini veriyor.
Milyonlarca insan doduklar, yaadklar ve hatra oluturduklar vatanlarn terk ediyor.
Siyasiler, entelektüeller ve örgütler bölgesel barn dilini oluturmaktan çok çatmann dilini ina ediyorlar.
slam dünyasnn içinde bulunduu duruma bir bakalm ve Afganistan'dan balayalm.
Afganistan 1979'dan itibaren igal ve iç sava sarmalnda bulunuyor. Ülkeyi ziyaret ettiinizde göreceiniz manzara karsnda dehete kaplmamak mümkün deil. Bombalanmam bir metrekarelik bir alan ve kurun dememi bir ev yok. Benzetme yapacaksam bütün evler elee dönmü. nsan manzaralar yürek burkacak bir ekilde. nsan hurdal olur mu? Olur, ite Afganistan.
Uygar dünya bar, demokrasi ve refah götürmek için Afganistan' igal etti.
ç savan ve igalin bilançosu: 10 binlerce ölü, 100 binlerce yaral, milyonlarca evini terk edip Pakistan'n bata Peaver olmak üzere birçok kentine snm mülteci, etnik yaplar arasnda kin ve nefretin derinlemesi oldu. Sonuç; baarszlkla birlikte yeniden büyük bir kaosa doru gidiliyor.
ABD, eytanlatrlm, bat insann tehdit eden en tehlikeli grubu olarak sunulan Taliban'la görümelere balam. Bugüne gelinecektiyse; neden ülke Taliban yönetiminin elinden alnd? Ölenlerin, sakat kalanlarn ve evlerini terk eden milyonlarn, yklan evlerin, iyerlerinin, tahrip edilen alt yapnn ve çöken ekonominin hesabn kim verecek? Bir Afganlnn normal hayata geçebilmesi için en az bir 50 yl gerekli.
Afganistan'daki savatan en çok etkilenen ülke Pakistan oldu. Pakistan'da, siyasi, etnik ve mezhebi çatmalar her gün onlarca cana mal oluyor. Buna Hindistan'la devam eden siyasi gerginlii ve ekonomik sorunlar eklemek gerekir.
ran, nükleer teknolojiyi elde etmeye çalt için uluslararas ambargo altnda. Ambargo ülkede ciddi bir ekonomik kriz ortaya çkartt. ran'daki yönetim tarz ve nükleer silah elde etme çalmalar bata bölge ülkeleri olmak üzere dünyaya tehdit olarak sunuluyor. Ek olarak da bölge ülkeleri ii yaylmacl üzerinden pozisyon almaya yönlendiriliyor. Bu yönlendirme Bahreyn, Yemen, Irak, Suriye ve Lübnan'da iç savaa dönümü veya dönümek üzere.
Irak'ta yerel seçimlere doru ortalk kan gölüne dönütü. Mezhebi ve etnik çatmalarn yan sra bölge ülkeleriyle yaanan sorunlar istikrarl bir ortamn olumasn engelliyor. Önümüzdeki günlerde çatmalarn artaca ve ülkenin yeniden bir iç savala kar karya kalacana yönelik yorumlar yaplyor.
Suriye'de, 70 bine ulaan ölü saysyla, evlerini terk eden milyonlarca insanyla, yklan kentleriyle, etnik ve mezhebi kinin artmasyla bir ülkenin ölümüne tanklk ediyoruz. Suriye krizi, bölgesel ve küresel tüm planlar etkileyecek bir konuma geldi. Krizin çözümü için ortaya konulacak plan ya bölge barna katk salayacak veya küresel bir savan fitilini ateleyecek. Daha önce söylediimiz gibi: 'Orta Dou'nun zemberei Suriye'de kurulu'
Msr, Libya, Tunus, Mali, Sudan ve Somali'deki iç sorunlar istikrar etkilemeye devam ediyor.
Bütün dünyann Suriye rejimine yönelik itirazlarna sahip birçok Arap yönetimi var. slam dünyasnn birçok ülkesinde ya muhalefet yok veya muhalefet susturulmaya çallyor. Onlarn durumu ne olacak? Yoksa onlar batnn müttefiki olarak kaldklar ve çkarlarna hizmet ettikleri sürece meruiyetleri devam m edecek?
ABD'nin Boston kentinde olan olaylar iyi analiz etmek gerekir. stikrarszlk, bölgesel ve küresel anlamda herkesin güvenliini tehdit edecek, sava lobisinin elini güçlendirecektir.
Tarih yaplanlar kayt ediyor. Sava ya da bar, tercih bizim.
Bizim üzerimize düen görev adaletle hükmetmek, barn korunmas ve kurulmasna katk salamaktr.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/savas-ya-da-baris-tercih-bizim/37411
|