Halk arasnda bilinen ve skça kullanlan bir söz vardr 'gelen gideni aratr' diye.
Irak Babakan Nuri El Maliki'nin internet sitesi hacklendi. Korsanlar siteye 'Ey zalim Allah'tan kork, diktatör rejim yklmaldr' mesajyla, yal kadn fotoraflar braktlar.
ABD, Mart 2003'de Irak Devlet Bakan ve Baas Partisi lideri Saddam Hüseyin'i devirmek ve Irak halkn demokrasiyle buluturmak için uluslararas meruiyete dikkat etmeden ngilizlerle birlikte ülkeyi igal etti.
Saddam Hüseyin ii ve Sünni mezhepler arasnda nefreti derinletirecek bir ekilde yakaland, yargland ve idam edildi.
Arap Sünni gruplar uzun bir süre ABD ve ibirlikçilerine kar ehir ehir, sokak sokak direndiler. Yeni Irak yönetiminin oluturduu emniyet güçleri ABD askerleri eliinde zor da olsa göreceli güvenlik salam gözüküyorlar.
Direni bugünlerde protesto gösterileri, intihar saldrlar ve bombal araçlar eklinde devam ediyor.
gal sürecinde ve bugün gözaltlar, kayplar, ikenceler, yargsz infazlar, tecavüzler alelade bir olaya dönütü. ABD askerlerinin Ebu Gureyb Cezaevi'nde uyguladklar ikence görüntüleri hafzalarmzdan henüz silinmedi.
Irak'n igali geçen yl ksmen sona erdirildi. Buna ramen ülkede istikrardan bahsedebilmek mümkün deil.
Irak, diktatörlük döneminde ve demokrasi için igal edildiinde önemli ahsiyetlerini kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bugün ülkede Sünni, ii, Kürt, Türkmen sorunlarnn yan sra hak ve özgürlük sorunu bulunuyor. Bu yetmiyor, ülke parçalanma süreciyle kar karya. Araplar, Kürtler, Türkmenler, iiler ve Sünniler, herkes birbirine düman ve çatmak için frsat kolluyor.
Irak üzerine hesap yapan ülkeler de birbirlerinin açklarn gözetiyorlar. Türkiye ile iliki kuran siyasilerin bir ksm yönetimden uzaklatrld, bir ksm yargland ve idama mahkûm edildi.
Cuma günü Fellüce'de, hak ve özgürlükler için gösteri yapan Sünni Araplar üzerine askerler ate açtlar. Ölenler ve yaralananlar oldu.
Her Cuma kulaklarmz haberlerde, gözlerimiz televizyonlarda acaba hangi mezhebin camisine bomba konuldu, ölen ve yaralanan says ne diye. Bunun sadece Irak'ta olmas gerekmiyor. Suriye'de, Lübnan'da, Pakistan'da ve Afganistan'da; slam dünyasnn her köesinde oluyor. Arzu etmediim halde yazm test etmek için haftaya Cuma günü bilançosuna bakabiliriz.
slam dünyasnn kriz alanlarn: Filistin, Afganistan, Pakistan, Kemir, Irak, Suriye, Lübnan, Bahreyn, Yemen, Msr, Sudan, Libya, Nijerya, Moritanya ve Mali oluturuyor. Bunlarn dnda kalan ülkelerde de çatma potansiyeli yüksek. ii-Sünni çatmasna imdi de Selefilik eklenmi oldu.
Bir taraftan mezhebi çatmalar artarken öte yandan da etnik farkllklar derinletiriliyor. Her anlay kendi görüünün hâkim olmas için mücadele ediyor. Ortak din, ortak tarih ve ortak kültürün bir anlam kalmam nerdeyse. Farkllklar bir zenginlik olarak görülmüyor artk.
Irak örneinde olduu gibi; yklan diktatörlerin yerine kurulan yeni yaplar geçmie rahmet okutacak ekilde davranyorlar. Uluslararas nsan Haklar örgütleri Maliki yönetiminin Saddam döneminden daha kötü bir sicile sahip olduu ile ilgi raporlar yaynladlar. Hackerler doru söylüyor 'Ey zalim, Allah'tan kork, diktatör rejim yklmaldr.'
slam dünyasndaki tüm diktatör rejimler yklmal. Ama yerine yeni gelenlerin hali ortada. Bundan eskilerine rza gösterelim anlam çkmamal. Gelenler gideni aratmamal. Yenilerine örnek oluturacak bir yap kurmalyz.
Bundan dolaydr ki; Türkiye'nin yeni anayasay acilen yapmas gerekir. Bu anayasa Türkiye'nin yaad sorunlar çözecei gibi; dünyada özgürlük mücadelesi veren halklar, Türk ve slam dünyas için de örnek oluturmal. Bu sorumlulukta hazrlanmal.
Türkiye, slam dünyasnn sorunlarn çözebilecek yetkinlie ve tecrübeye sahiptir.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/SuleymanGunduz/diktator-rejimler-yikilmali/36140 |